Guterres’ten Gazze’de ‘tam insani ateşkes’ çağrısı

Guterres’ten Gazze’de ‘tam insani ateşkes’ çağrısı

BM Genel Sekreteri, İsrail’in saldırılarına ilişkin açıklama yayımladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Diyalog devam etmeli ve Gazze halkı, İsrail ve daha geniş bir bölgenin yararı için tam bir insani ateşkesle sonuçlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının 53. gününde, BM Genel Sekreteri Guterres’ten konuya ilişkin bir yazılı açıklama geldi.

Guterres açıklamasında, “Geçtiğimiz dört gün boyunca silahlar sustu. Hamas ve diğerleri tarafından 7 Ekim'den bu yana tutulan İsrailli ve yabancı rehinelerin serbest bırakıldığını ve Filistinli tutukluların İsrail hapishanelerinden salıverildiğini gördük” ifadelerini kullandı.

‘TAM İNSANİ ATEŞKES’ ÇAĞRISI

Katar, Mısır ve ABD’yi esir takası anlaşmasındaki rollerinden ötürü takdir eden Guterres, “Birleşmiş Milletler, bu çabaları mümkün olan her şekilde desteklemeye devam edecektir. Bu dört gün boyunca Birleşmiş Milletler Gazze'ye insani yardım girişini arttırdı ve haftalardır büyük ölçüde kesilmiş olan bazı kuzey bölgelerine yardım gönderdi. Ancak bu yardımlar, yerlerinden edilmiş 1.7 milyon insanın devasa ihtiyaçları karşısında yetersiz kalmaktadır. Gazze'deki insani felaket her geçen gün daha da kötüye gidiyor” dedi.

24 Kasım günü başlayan ateşkesin “tam insani ateşkes” ile sonuçlanması gerektiğini vurgulayan Guterres, açıklamasında “Anlaşmaya varılmasını sağlayan diyalog devam etmeli ve Gazze halkı, İsrail ve daha geniş bir bölgenin yararı için tam bir insani ateşkesle sonuçlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.