Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden, yurt kararına tepki
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Şevval, “Rektörlükten gelen karar sonrası gerçekten yıkıldım, umarım bizi bir kez daha düşünürler” dedi.
Ersan Kınık
Hacettepe Üniversitesi, 17 Ağustos’ta yayımladığı açıklama ile artık yılla eğitime devam eden öğrencilere barınma olanağının sağlanamayacağını duyurdu. Öğrenciler, üniversite yönetimi tarafından alınan karara “Uçuk kiralar ve elektrik, su, doğal gaza gelen fahiş zamlarla zaten neredeyse eve çıkma ihtimali olmayan öğrenciler, okul yönetiminin plansızlığını ödememelidir” dedi.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, 17 Ağustos 2023 tarihinde “2023 – 2024 Eğitim – Öğretim Döneminde Artık Yıl Olacak Öğrencilerin Durumları ile İlgili” başlıklı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, artık yıl öğrencilerinin üniversiteye bağlı yurtlarda veya öğrenci evlerinde barındırılamayacağı bildirildi. Ayrıca üniversite yönetimi, 5 bin 400 öğrenciden yalnızca 2 bin 100’üne barınma imkânı sağlanabildiğini açıkladı.
Karara “okul yönetiminin plansızlığını öğrenciler ödememelidir” diyerek tepki gösteren öğrenciler, bugün Hacettepe Üniversitesi’nde basın açıklaması düzenledi.
Öğrenciler tarafından Beytepe Kampüsü Ana Yemekhane önünde yapılan basın açıklamasında 500’ün üzerinde öğrencinin “devasa” bir mağduriyet yaşayacağına dikkat çekilerek, okul yönetiminin plansızlığının bedelinin öğrencilere ödetildiği ifade edildi.
‘BU KRİZLE BAŞ ETMENİN YOLU DAHA FAZLA ÖĞRENCİYİ MAĞDUR ETMEK DEĞİL’
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Rektörlük ve yurtlar yönetim kurulu, dönemin başlamasına 1 ay kala alelacele bir şekilde yeni dönemde artık yıl öğrencilerinin yurtlardan ve öğrenci evlerinden çıkarılmaları için karar aldı.
Bu karara gerekçe olarak okulun sunduğu barınma hizmetinin kapasite bakımından yetersiz olduğunu belirten yönetim, bu karardan bir an önce geri dönmelidir. Aksi takdirde 500 civarı öğrenci okulların açılmasına 1 ay kala devasa bir mağduriyetle karşı karşıya kalacak.
Uçuk kiralar ve elektrik, su, doğalgaza gelen fahiş zamlarla zaten neredeyse eve çıkma ihtimali olmayan öğrenciler, okul yönetiminin plansızlığının bedelini ödemeyecek. Her yıl derinleşen barınma krizinin faturası Hacettepe öğrencilerine kesilemez.
Bu krizle baş etmenin yolu daha fazla öğrenciyi mağdur etmek değil, yurt talebinin göz önünde bulundurulduğu planlamalar doğrultusunda, devletten alınan bütçeyle öğrencilerin barınma ihtiyacına çözüm üretmektir.
Rektörlük aldığı bu karardan bir an önce geri dönmeli ve öğrenci yararını gözeten alternatifler sunmalıdır. Hiçbir öğrenci barınma sorunu yaşamayana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğimizi belirtiyoruz”
‘ONLİNE EĞİTİM SÜRECİNDE DERSLERİME ODAKLANAMADIM’
İleri Haber’e konuşan artık yıl öğrencisi Şevval, “2019 yılında İngiliz Dilbilimi bölümünü kazandım. Birinci dönemden sonra okulumuz korona virüsü nedeniyle 1,5 yıl boyunca online olarak devam etti. Ben yurtta kalmaya başladığımda artık yıl öğrencileri zaten yurtta kalabiliyordu, şimdi bu kararın değişmesi hepimizi mağdur etti” dedi.
Online eğitim döneminde derslerine odaklanamadığını ifade eden Şevval, şöyle konuştu:
“1,5 yıl boyunca online eğitim aldık. Bu süreçte derslerime odaklanamadım. Bunun en büyük sebebi hem annem hem de babam çalışıyordu. Kardeşime ve ev işlerine ben yardım ediyordum, ayrıca psikolojik olarak kötü bir süreç geçiriyordum.
‘DİYARBAKIR’DA DEPREME YAKALANDIK’
Daha sonra okullar tekrar açıldı ama bu kez de deprem nedeniyle tekrar online eğitime dönüldü. Ben depreme ailemle birlikte Diyarbakır’da yakalandım. İstesem de derslerime doğru düzgün devam etme şansım olmadı. Depremden sonra babamın tayini çıktı ve taşınmak zorunda kaldık.
‘YURTTA KALAMAZSAM NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM’
Babam zaten 50 yaşında ve polis. Kız kardeşimi ve beni okutmak için hâlâ çalışıyor ve emekli olamadı. Yurtta kalamazsam hem benim için özel yurt ya da ev tutup hem de kendi masraflarını karşılayamaz. Zaten borçları var. Yurtta kalamazsam gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum. Yurdun en büyük avantajı kampüsün içindeydi. Bazen içeride fare ve böcek çıktığı oluyordu ama yine de kalacak bir yerim olduğu için kendimi şanslı hissediyordum.
Rektörlükten gelen açıklama sonrası gerçekten yıkıldım. Umarım bizi bir kere daha düşünürler. Böyle bir kararın alınması hepimizi mağdur etti.”