Hacettepe'de görevli akademisyen, yeğeninin şirketine çalışmış

Hacettepe'de görevli akademisyen, yeğeninin şirketine çalışmış

Hacettepe Üniversitesi’nde A.D. isimli akademisyen yeğeninin şirketinden araştırma bütçesiyle mal almış.

Hacettepe Üniversitesi BAP biriminde, A.D. isimli akademisyenin araştırması için yeğeninin şirketinden mal alındığı ve araştırma bütçeleriyle şapka, çanta dahil çeşitli malzemeler alındığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu akademisyenin, üniversitede kayıtlı bir başka akademisyenin şirketini devralarak bu şirketten mal aldığı ortaya çıktı.

Usulsüzlüğün ortaya çıkmasıyla üniversite yönetiminin başlattığı soruşturma devam ederken, haberde adı geçenlerin ifadelerinin de alındığı öğrenildi.

Öte yandan elde edilen yeni bilgi ve belgelere göre BAP biriminde, tabi olunan 6554 sayılı Bakanlar Kurulu kararının 21’inci maddesinde belirlenen usul dışında doğrudan temin işlemleri de görülüyor.

İlgili maddede, doğrudan teminlerde parasal limiti aşmayan mal ve hizmet alımlarında satın alma birimi tarafından piyasa araştırılarak ihtiyaçların temin edileceği belirtiliyor. Ayrıca alımlarda faturaların ihale yetkilisi tarafından imzalanması şartı koşuluyor.

ARAŞTIRAN DA YABANCI DEĞİL

Diken’den Altan Sancar’ın ulaştığı bilgilere göreyse ihale yetkilileri BAP biriminin alımlarında faturalara imza atmazken, piyasayı da hocanın belirlediği bir başka akademisyen araştırıyor. Ulaştığımız kaynaklar bu araştırmalarda akademisyenlerin uygun ürünü tespit etmek için yer alabileceğini, ancak esas belirleyici olanın birim personeli olması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan daha önce haberlere konu olan ve yeğeninin firmasından mal aldığı belirlenen A.D. isimli akademisyene ilişkin yeni ayrıntılara ulaşıldı. Belgelere göre, A.D. isimli akademisyenin piyasasını N.B. isimli bir başka akademisyen araştırıyor.

N.B. isimli akademisyen, 2014’te kurduğu M. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 29 Eylül 2016’da A.D. isimli akademisyenin yeğeni B.D.’ye devrediliyor. Devrin ardından 2017 ve sonrasında A.D. isimli akademisyenin doğrudan temin alımlarında, şirketini A.D.’nin yeğeni B.D.’ye devreden N.B., piyasa araştırmasında yer aldı.

Öte yandan alımlarda en cazip teklif yine A.D.’nin yeğeni B.D.’nin, N.M.D. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından verildi. Doğrudan temin usulüne göre mallar da yine bu şirketten alındı. Öte yandan A.D. için, N.B.’nin devrettiği M. Sanayi ve Ticaret Limited Şirket’inden de araştırma için mal alındığı anlaşıldı.

Birim koordinatörü Perran Varol, A.D.’nin N.M.D. Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nden yalnızca bir adet doğrudan temin yoluyla mal aldığını belirtmişti. Ortaya çıkan yeni belgelerle alımların sayısının birden fazla olduğu görülüyor. Bu durumun soruşturmayı yürüten ilgili komisyon tarafından incelenip incelenmediğine dair herhangi bilgiye ise ulaşılamadı.

Diken’in haberine konu olan belgelere göre, BAP biriminde bilimsel araştırmalar için ayrılan bütçeyle geçmiş yıllarda da alt yapı yatırımları yapıldığı görülüyor.

2010’daki 66134 kayıt numaralı ihaleyle çöp kovası, ahşap ban, 2010’daki 17437 kayıt numaralı ihale ile dış cephe boyası, dolgu astar gibi mallar alınmıştı.

DAHA FAZLA