‘HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?’

‘HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?’

Türkiye’de her yıl 2 bin 125 kişiye rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz yıl ücretsiz olacağı sözünü verdiği rahim ağzı kanserinden koruyan HPV aşısı, ücretsiz olmadığı gibi zamlandı.

Birçok ülkede ücretsiz olarak uygulanan HPV aşısına ilişkin CİMER’e başvuru yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Gökçek’e gelen cevap korkunç tabloyu ortaya koydu: “Türkiye’de bir yılda 2 bin 125 kişiye serviks (rahim ağzı) kanseri teşhisi konuluyor.”

BİRÇOK ÜLKEDE ÜCRETSİZ

HPV aşısının ulusal aşı takviminde ücretsiz olması beklenirken her yıl 2 bin kişiye serviks (rahim ağzı) kanseri teşhisi konulduğuna dikkati çeken CHP’li Gökçe “Aşı 70’ten fazla ülkenin ulusal aşı takviminde ücretsiz yer alıyor. Türkiye’de ise ulusal aşı takvimine dahil edilmediği gibi döviz kurunun artması ile aşı özellikle dar gelirli aileler için erişilemez bir hale geldi. Uzmanlar 9-14 yaş aralığı için bu aşının maliyetinin 5 bin 150 TL’ye, 14 yaş üstü için ise 7 bin 725 TL’ye ulaştığını belirtiyor. Buna karşın verilen sözlere rağmen, aşının ulusal takvime eklenip eklenmeyeceğine dair belirsizlik devam ediyor” dedi.

10. SIRADA YER ALIYOR

HPV aşısına ilişkin CİMER’e yaptığı başvuruya gelen cevapta HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması için çalışmaların sürdüğü cevabının verildiğini aktaran CHP’li Gökçek, gelen yanıtta son istatistiklere göre Türkiye’de bir yılda 2 bin 125 kişiye serviks kanseri teşhisi konulduğuna dikkat çekildiğini belirterek “Ülkemizde serviks kanseri tüm kadın kanserleri içerisinde 10. sırada yer alıyor ve rahim ağzı (serviks) kanseri insidansı yüz binde 4.2” bilgisinin paylaşıldığını söyledi.

‘BÜTÇE AYIRMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?’

CHP’li Ali Gökçek konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltmişti: “70'den fazla ülkenin ulusal aşı takviminde ücretsiz olarak yer alan HPV aşısı ne zaman ulusal aşı takvimimize ücretsiz olarak dahil edilecektir? Son beş yılda, rahim ağzı kanseri tanısı almış ve rahim ağzı kanseri sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ve yaş gruplarına göre dağılımı nedir? 2024 Sağlık Bakanlığı bütçesinde ücretsiz ve yaygın HPV aşılamasının gerçekleştirilmesi için gerekli bütçenin ayrılması düşünülmekte midir?”

DAHA FAZLA