"İklim krizi aynı zamanda bir sağlık krizidir"
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Dünya Sağlık Günü’ne ilişkin bir açıklama yaptı.
İleri Haber
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur tarafından Dünya Sağlık Günü’ne ilişkin yapılan açıklamada iklim krizine dikkat çekildi. Açıklamada, “Havanın ve suyun kirlenmesi, suyun ve besin kaynaklarının giderek azalması nedeniyle iklim krizi, insan sağlığını tehdit etmektedir” denildi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yılki Dünya Sağlık Günü’nün sloganını “Gezegenimiz, sağlığımız” olarak belirledi. Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Genel Başkanı Derya Uğur, Dünya Sağlık Günü’ne ilişkin bir açıklama yaptı.
Dünya Sağlık Örgütüne göre, her yıl dünya çapında 13 milyondan fazla ölümün önlenebilir çevresel nedenlerden kaynaklandığını dile getiren Uğur, “Buna insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık tehdidi olan iklim krizi de dahildir” dedi.
‘İKLİM KRİZİ EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNLARINDAN BİRİ’
Uğur’un açıklamaları şöyle:
Türkiye'nin tarımsal alanlarının ve ormanlarının imara açılması, işletmelere atık su ve biyolojik arıtma tesisi zorunluluğu için ağır yaptırımların olmaması gibi pek çok nedenlerle denizlerimiz, toprağımız ve havamız kirlenmektedir. Havanın ve suyun kirlenmesi, suyun ve besin kaynaklarının giderek azalması nedeniyle iklim krizi, insan sağlığını tehdit etmektedir. İnsan sağlığına etkileri nedeniyle iklim krizi, bulunduğumuz yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir.
İklim değişikliğinin getirdiği olumsuzluklardan yurttaşlarımızın korunması, iklim krizinin insan sağlığına olan etkisinin azaltılması siyasi iktidarın görevidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 56. maddesine “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” denilmektedir.
‘NE TÜR ADIMLAR ATILIYOR?’
Sağlık Bakanlığına soruyoruz: İklim değişikliği sonucu ülkemizde görülen ve/veya artan hastalıkların takibi konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Su ve gıda güvenliği ile su ve gıda kaynaklı hastalıklarla mücadele edilmesi konusunda bir çalışma mevcut mudur? İklim değişikliğinin sağlık üzerine olumsuz etkilerinden daha etkin korunma için halkın bilinçlendirilmesi yolunda ne tür adımlar atılmaktadır?
Siyasi iktidar, iklim krizinin temelinin yine insan kaynaklı olduğundan hareketle bilim insanları, üniversiteler ve konu ile ilgili demokratik kitle örgütleri ile iş birliği içinde bir eylem planı ortaya koymalı ve mücadele etmelidir. Çünkü iklim krizi aynı zamanda bir sağlık krizidir.
Genel Sağlık-İş olarak hedefimiz; çevreyi koruyarak, gelecek nesillere yaşanabilir sağlıklı bir dünya bırakmak olmaya devam edecektir.