İlaç krizi derinleşiyor: Yeni zam kapıda

İlaç krizi derinleşiyor: Yeni zam kapıda

İlaçta fiyat güncellemesi de krizi bitirmedi. Firmalar eczanelere ilaç vermiyor, bazı ilaçlar yine bulunamıyor.

İlaçta yaşanan kriz devam ediyor. İlaç fiyat kararnamesinin 2009 yılından beri değişmemesi nedeniyle yaşanan ilaç sıkıntısı, yapılan kur güncellemeleriyle de düzelmedi. Düşük kur fiyatı nedeniyle firmalar ilaç vermezken, hayat pahalılığı da hastaların ilaca erişimini zorlaştırdı. Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül ilaca yüzde 20 zammın kapıda olduğu uyarısında bulundu. Eczanelerde konuştuğumuz vatandaşlar ise “Eskiden de katkı payı öderdik ama bu para 10-20 TL’yi geçmezdi. Şimdi eczaneden 100 TL ödemeden çıkamıyoruz” diyor.

Geçtiğimiz aylarda birçoğu piyasada bulunamayan 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında değişen oranda zam geldi. Zam yapılan ilaçlar arasında kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ve bazı antibiyotikler de bulunuyor. İlaç yokluğu ve ilaç fiyatlarının yüksek olmasından dert yanan vatandaşlar, hastanelerden randevu alamadıklarından da dert yanıyor. 

‘2 İLACA 60 TL VERDİK’

Evrensel’den Kübra Kırımlı’nın haberine göre, Mamak’ta bir ilkokulda çalışan Gül Öğretmen, geçen gün kızı hastalandığı için doktora gittiklerini belirterek  “Ardından eczaneye gittik. Bir ateş düşürücü, bir ağrı kesici için toplam 2 ilaca 60 TL ödedik. Temmuzda zam yapacaklarmış, yapsan ne olur? Her şey ateş pahası. Elimizi bir şeye uzatamıyoruz. Zam yaparlar, ardından da fiyatları yeniden yükseltirler” diyerek artan pahalılığına dikkat çekiyor.

‘HER SEFERİNDE 20, 30 LİRA FARK ÖDÜYORUM’

Şeker hastası olduğunu ifade eden bir kadın ise; “İlacıydı, ucuydu, şeker ölçeriydi her defasında 20-30 TL fark ücreti veriyorum. Eskiden böyle değildi. Yaklaşık 7 aydır bizden ciddi farklar alıyorlar. Aslında raporlu hastalardan bu farkı almamaları gerekir. Bu paraları öderken zorlanıyorum. Valla eczaneye giren 100 TL’nin altında ödeme yapmadan çıkamıyor” diye konuştu.  

‘SİGORTASIZIM, AYDA 200 TL İLAÇ MASRAFIM VAR’

35 yıldır inşaatta demir kesme işçinde çalıştığını anlatan Ahmet Yıldız, “Kendimi bildim bileli çalışıyorum. İnşaatta her işi yaptım ama sigortamı yapmadılar. Hiçbir güvencem yok. Hem kalp hem de tansiyon hastasıyım. Ayda nereden baksan 200 TL ilaca para bırakıyorum” dedi.

REÇETESİZ İLAÇ ALMAK LÜKS

Özel bir şirkette mühendis olarak çalışan Deniz’in ise SGK ilaçlarının bir kısmını karşılıyor. “Başım ağrıdı şu eczaneden bir ilaç alayım desen yandık” diye konuşan Deniz, reçete olmadan, hekime görünmeden ilaç almanın artık çok pahalıya geldiğini söylüyor.

‘DOKTORA GİDEMİYORUZ Kİ İLAÇ ALABİLELİM’

Eczanede görüştüğümüz yaşlı bir hasta hastaneden haftalardır randevu alamamanın sıkıntısını yaşıyor. Evde hastaneden randevu alma işine kızının baktığını dile getirerek “Doktora gidemiyoruz ki ilaç alabilelim. Hiçbir şekilde randevu alamıyoruz. Sağlık sisteminin haline bak” ifadelerini kullandı. Sabah kızının akşamları eşinin uğraşmasına rağmen haftalardır dahiliye bölümünden randevu alamadığını dile getirerek “Özel hastaneye para mı dayanır? Özellerde muayene ücreti kim bilir kaç para? En az 1000 TL vardır değil mi?” diye soruyor.

GÜL: BİRÇOK İLAÇ YOK, ZAM KAPIDA

Vatandaşlar yaşadıkları sıkıntılarından dert yanarken en son 2009’da ilaç fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemenin bir an önce yenilenmesini talep eden eczacılar da zor durumda olduklarını belirtiyor. Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, yakın zamanda ilaca yüzde 20 oranında zam geleceğini doğrulayarak “İlk etapta 20 TL’nin altındaki ilaçlara zam uygulanacağını düşünüyorum. Böyle bir beklentimiz var. Zaten biliyorsunuz nisan ayında 508 kalem ilaca bir zam gelmişti. Yine gelecek. Yani ilacın şişesi, prospektüsü ve kutusu ilacın kendinden daha pahalı olduğu bir dönemdeyiz” dedi.  Hâlâ piyasada bazı ilaçların bulunmadığına dikkat çeken Gül, “Kanser, tüp bebek tedavisinde kullanılan hormon ilaçları gibi ilaçlara erişim yok. Benim eczanem var. Ben de tüp bebekte kullanılan ilaçlar yok mesela... Maalesef şubat ayından daha zor bir dönemdeyiz” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA