Normalde Pazar günleri yayınladığımız İleri Görüş'ü, 6. sayısında İleri Haber'in yenilenmesiyle eş güdüm yakalamak için bugüne sakladık.
İleri Haber yenilenirken, İleri Görüş de yazar kadrosunu ve kapsamını genişletmeye çalışıyor.
Bu haftaki dosya konumuz islamcı-faşist Saray Rejimi'nin Suriye politikası ve giderek daha çok tartışılan sıcak savaş, sınır ötesi harekat senaryoları üzerine.
Dosya kapsamında, "3 milyar Avro neye mal oldu?" Ercan Bölükbaşı Saray Rejimi'nin ilerlemesi muhtemel hareket alanı üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Emre Deveci, "10 soruda Halep Savaşı" başlıklı yazısında Suriye ordusu ve müttefiklerinin son askeri hamlelerinin Suriye'deki tabloyu nasıl değiştirdiği irdeleniyor.
Cahit Ekinoğlu ise, "Faşizmin kurucu ilkesi olarak savaş" başlıklı yazısında Hitler Almanyası'nın Avusturya macerası ile Erdoğan Türkiyesi'nin Suriye hikayesini karşılaştırıyor.
İleri Görüş'ün bu sayısında, iktisat yazıları da önemli bir hacme sahip.
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Konukman ile Ocak ayında revize edilen Orta Vadeli Program'da emekçilere yönelen tehditleri konuştuk.
Ergun Çağlayan, geçen hafta ele aldığımız kıdem tazminatı konusunu bu kez AKP'nin atacağı adımları meşrulaştırma çabaları ekseninde tartışıyor. Çağlayan'ın yazısının başlığı, "Kıdem tazminatı hakkının 'fon'laştırılması".
Doruk Cengiz ve Kaan Yetkin ise, bu hafta, Avrupa Birliği ve Japonya Merkez Bankalarının üst üste açıkladığı eksi faiz kararlarını irdeliyorlar. Sermayenin küresel ölçekteki krizi ile mevduat faizlerinin seyrinin ilişkilendirildiği "Eksi faiz de neyin nesi?" başlıklı yazıda burjuva iktisatçılarının girmeye çekindikleri alanlara giriliyor.
Geçen hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı'nın "Türkiye'de kadına şiddetin olmadığı" iması içeren değerlendirmelerinin ardından, İleri Görüş'ün iki kadın yazarı farklı yönlerden ve bağlamlardan kalkarak meselenin değişik uzanımlarına değindi. Ezgi Cengiz, "Kadının Adı Vivian" başlıklı yazısında, İsrail yapımı Gett filmi üzerinden dinselleşme ile kadının özgürlüğü sorununun nasıl da derinleştiğini ele alıyor. Ebru Pektaş ise, "Cemaat'in 'Girl Power'ları ve postmodern fanteziler" Türkiye'deki islamcı faşist baskı ortamıyla, burjuva temsilcilerinin "feminist" açıklamalarının birbirlerini bütünleyici karakterinin altını çiziyor.
Bu hafta bir konuğumuz daha vardı: Penguen'deki "Her Şey Olur" köşesinden tanıdığımız Cem Dinlenmiş. Dinlenmiş'le, kentsel dönüşümü sorguladığı üçüncü solo sergisi, "Görsen Kesin Tanırsın" üzerine Rıfat Doğan görüştü.