İnebolu’da mermer ocağına karşı mücadele sürüyor

İnebolu’da mermer ocağına karşı mücadele sürüyor

İnebolu’da yurttaşların mermer ocağına karşı mücadelesi sürüyor.

Seçkin Barbaros

Kastamonu’ya bağlı İnebolu’da yurttaşların protestolarına ve hukuki sürece rağmen mermer ocağı projesine devam ediliyor. I., II. ve V. grup madenler kapsamındaki maden ocağı projesinin iptali için yurttaşlar mücadelede kararlı.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesindeki Ayva, Akkonak, Uluyol, Aktaş, Başköy, Belören ve Soğukpınar Köyleri arasındaki 99.70 hektar ormanlık alanda Ece Mermer Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından mermer ocağı projesi gerçekleştiriliyor.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

693 bin hektarlık verimli ormanıyla Türkiye'deki en fazla verimli ormana ve toplam 873 bin hektarlık orman alanı ile Antalya'dan sonra Türkiye’deki en fazla ormana sahip ikinci il olan Kastamonu’daki projeye karşı yurttaşlar imza kampanyası başlattı.

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci devam eden projeye karşı ıslak imza ve dijital alanda yapılan imza kampanyası sonucu toplanan imzalar 2 Ağustos tarihinde Kastamonu Valiliği’ne gönderildi. İmzaların teslimi sonrası İnebolu Çevre Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında “İnebolu’da Aktaş Köyü mevkiine yapılması planlanan mermer ocağı su kaynaklarını, tarımı ve doğayı yok edecek. Yüzlerce yılda oluşmuş bu ekosistem zarar görecek.  Mermer ocağı yapılırsa burada yaşayan bizler de, diğer tüm canlılar da solunum yapamayacak, bitkiler, ağaçlar kuruyacak. Arılarımız burada barınamayacak, ünlü kestane ve deli balımız tarih olacak. Köylüler, STKlar, muhtarlarımız ve bu projenin sonuçlarını bilen tüm halkımız mermer ocağının yapılmasına karşı çıkıyor. Biz de buradan sesleniyoruz, yaşam alanımızda mermer ocağı istemiyoruz!” denildi.

‘YAŞAYACAK BAŞKA YERİMİZ YOK’

“Ormanlarımızla, havamızla, kaynak sularımızla köylerimiz bir cennet. Mermer ocağı yapılırsa cennet köylerimiz cehennem olacak¨ diyen İnebolu Çevre Platformu’ndan Hasan İlyasoğlu, ¨Köylerimizde yaşayamayacağız. Sularımız kesilecek. Yaşamak hakkımız! Yaşam hakkımızı yok edenlere izin vermeyeceğiz. Başka yaşayacak yerimiz yok” ifadelerini kullandı.

‘SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ’

İnebolu Çevre Platformunu temsilen Ahmet Çeçen, Hasan İlyasoğlu ve Hüseyin Çakır planlanan mermer ocağı projesi ile ilgili sürecin takipçisi olduklarını belirtirken yetkilileri halkın tepkisini dikkate almaya ve bu projeden vazgeçmeye çağırdı.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen onay ile birlikte şirket tarafından başlatılan ÇED süreci kapsamında 15 Mart 2022 tarihinde planlanan Halkın Katılım Toplantısı yurttaşların tepkileri sonucu yaptırılmamıştı. Yurttaşlar söz konusu toplantıda tepkilerini ¨Havama suyuma dokunma¨, ¨Mermer ocağına hayır!¨, ¨Yaşamak istiyoruz!¨ ve ¨Arılarıma dokunma!¨ sloganları ile dile getirmişlerdi.