İran'da 'ahlak polisi' saldırdı iddiası: 16 yaşındaki genç kadın komada

İran'da 'ahlak polisi' saldırdı iddiası: 16 yaşındaki genç kadın komada

Armita Garavand adlı kadının Tahran Metrosu'nda "ahlak polisinin" saldırısına uğradığı öne sürüldü.

İran'da 16 yaşındaki Armita Garavand adlı genç kadının 3 Ekim'den bu yana Tahran Metrosu'nda "ahlak polisi" tarafından uğradığı ağır fiziksel saldırı nedeniyle komaya girdiği öne sürüldü. Gravand şu anda Fecr Hava Kuvvetleri Hastanesinde sıkı güvenlik önlemleri altında tutuluyor. İran'da Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerini raporlamak amacıyla kurulan Norveç merkezli Hengaw'ın haberine göre 1 Ekim sabahı, aslen Kirmanşahlı olan ve Tahran'da ikamet eden 16 yaşındaki Armita Garavand, "zorunlu başörtüsü" kurallarına uymadığı gerekçesiyle Tahran Metrosu'nun "Şüheda" istasyonunda yetkililer tarafından fiziksel saldırıya uğradı. Bunun sonucunda ağır yaralandı ve hastaneye nakledildi.

HASTANEYE GİDEN GAZETECİ KISA SÜRELİ GÖZALTINA ALINDI

Hengaw'a konuşan bilgi sahibi bir kaynak, güvenlik güçlerinin Fecr Hastanesi'ndeki yoğun varlığı nedeniyle, şu anda mağdurun ailesi tarafından bile ziyaret edilmesine izin verilmediğini söyledi. Haber hazırlamak üzere hastaneyi ziyaret eden bir gazeteci güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Şark gazetesinden Meryem Lütfi olayın yayınlanmasından saatler sonra serbest bırakıldı. Hengaw daha sonra kadının hastanede komada olduğunu gösteren bir fotoğraf da yayınladı.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ FİZİKSEL MÜNAKAŞA İDDİASINI REDDETTİ

Hengaw'ın aktarımına göre, Armita'nın metro istasyonunda baygın halde taşınırken gösteren görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından İran devletine bağlı tüm medya kuruluşları genç kadına yönelik fiziksel saldırıyı sistematik olarak reddetti ve hükümet yetkilileri herhangi bir fiziksel münakaşa yaşanmadığını iddia etti. Ancak bu iddialar yalnızca trenin dış açısından çekilen kısa ve kırpılmış bir videoya dayanmakta.

DÜŞÜK TANSİYON NEDENİYLE BAYILDIĞI VE TRENİN YANINA ÇARPTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Montajlanmış görüntüleri yayınlayan devlet medyası, genç kadının tansiyonunun düşmesi sonucu bayıldığını ve vagonun yan tarafına çarptığını iddia etti. Yayınlanan görüntülerde trenin içinde ne olduğu gösterilmiyor, sadece Garavand'ın yürüdüğü ve daha sonra arkadaşları tarafından dışarı taşındığı görülüyor.

AİLESİ RESMİ MEDYAYA KONUŞTU, 'BİZİM İÇİN KAZA OLDUĞU KANITLANDI' DEDİ

Hükümetin resmi haber ajansı Fars, kadının ailesiyle yapılan ve çocuklarının saldırıya uğramadığını söyledikleri bir röportaj yayınladı. Babası röportajda "Kızım sabah iki arkadaşıyla metroya binerken aniden bayılmış, onu trenin dışına çıkarmışlar ve acil servisi aradıktan sonra hastaneye götürmüşler. Tüm videoları kontrol ettik ve bu olayın bir kaza olduğu bizim için kanıtlandı. İnsanlardan çocuğumuzun iyileşmesi için dua etmelerini istiyoruz" dedi.

Ancak İranlı yetkililer geçmişte farklı olaylarda aile üyeleriyle zorla yapılan röportajları yayınlamıştı. Bu nedenle Armita'nın ebeveynlerinin konuşmaya zorlandığı şüphesi de var.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEN 1 YIL GEÇTİ

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Jina Amini 16 Eylül'de ölmüştü. Amini'nin ölümü üzerine memleketi Sakkız'da 17 Eylül 2022'de başlayan gösteriler, ülke geneline yayılarak yönetim karşıtı protestolara dönüşmüştü. Aylarca süren olaylarda 500'den fazla gösterici öldürülmüştü..Mahsa Amini’nin ölmesini protesto eden ve zorunlu kıyafet kuralına karşı çıkan binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Toplu gösteriler sona ermesine rağmen, İran'ın bir çok bölgesinde kadınlar kamuya açık alanlar, alışveriş merkezleri, kafe, banka, okul ve sokaklarda başını örtmeyerek tepkisini devam ettiriyor.