İran'da Mahsa Amini protestoları: 3 kişi daha idam edildi

İran'da Mahsa Amini protestoları: 3 kişi daha idam edildi

İran da Mahsa Amini eylemlerinde ‘3 güvenlik görevlisini silahla kasten öldürme’ ve ‘ve ‘devlete karşı savaş açmak’ gerekçesiyle 3 kişi idam edildi.

İran'da ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini için düzenlenen eylemlerde "silahla kasten adam öldürmek" ve "devlete karşı savaş açmak" gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Salih Mir Haşimi Baltaki, Mecid Kazımi Şeyh Şabani ve Said Yakubi Kurdsefli’nin cezasının infaz edildiği açıklandı.

İran basınında, idam edilen 3 kişinin ülkede ‘terör örgütü’ olarak kabul edilen Halkın Mücahitleri Örgütü ile bağlantılı oldukları öne sürüldü.

MAHSA AMİNİ EYLEMLERİ

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin, 16 Eylül'de yaşamını yitirmesiyle molla rejimine karşı eylemler başlamıştı.

İran'da başlayan eylemler birçok ülkede de karşılık bulmuştu.

Kasım 2022’de İsfahan kentinin Hane Mahallesi’nde düzenlenen eylemler Muhsin Hamidi, Muhammed Kerimi ve Muhsin Çeragi adlı 3 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti. Saldırının failleri olduğu belirtilen Salih Mir Haşimi Baltaki, Mecid Kazımi Şeyh Şabani ve Said Yakubi Kurdsefli idama mahkum edilmişti.

Ülkede yaklaşık 4 ay süren ve 10'dan fazla kişinin idam cezasına çarptırıldığı eylemlerde, şu ana kadar 7 kişi idam edildi.