İstanbul’da binalar kağıt gibi
İstanbul’da yaşanılacak bir depremde 491 bin binanın hasar alması bekleniyor.
Deprem ülkesi olan Türkiye, her an patlayacak saatli bir bomba üzerinde. Resmi verilere göre 81 ilin 55’i birinci deprem bölgesinde. Deprem, ülkenin kaçınılmaz bir gerçeğiyken her orta şiddetli sarsıntıda meydana gelen can ve mal kayıplarından ders çıkarılmıyor. Ülke genelinde 1,5 milyonu aşkın binanın acil dönüştürülmesi gerekirken olası 7,5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremde megakentte 491 bin binanın hasar alması bekleniyor. 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla konuşan uzmanlar binaların depreme karşı bir an önce güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi çağrısında bulunuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, rakamlar İstanbul’daki muhtemel depremin yol açacağı hasarı çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor. Rapora göre, 7,5 ve üzeri büyüklüğe sahip bir depremde kentte bulunan 1,2 milyon civarındaki binadan 491 bini hasar alacak. Söz konusu senaryoda 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar alması öngörülüyor.
İstatistiklere göre İstanbul'da hasar alması beklenen binalarda 6,25 milyon kişinin yaşadığı düşünülüyor. Çok ağır ve ağır hasar alması beklenen binalarda 671 bin 832 kişinin kaldığı tahmin ediliyor.
‘BİNA GÜÇLENDİRME İSTEĞİ ARTTI’
BirGün’de yer alan habere göre; Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, son iki yılda yaşanan depremler ve Covid-19 nedeniyle güçlendirmeye talebin arttığını söyledi. Küresel salgın nedeniyle evde kalma süresinin uzaması ve karantinaların da farkındalığı artırdığını dile getiren Türkkan, depremler ve karantinalar sonrası depreme karşı binaları güçlendirme isteğinin en az yüzde 50 arttığını anlattı.
Türkkan, İstanbul'da muhtemel deprem senaryolarının sürekli dillendirildiğini ve şiddetli bir deprem beklendiğini anımsatarak, şu çağrıda bulundu: “Vatandaşlarımızdan isteğimiz binalarına bir an önce depreme karşı dayanıklılık testi yaptırmaları ve hasar alması beklenen konutları bir an önce güçlendirmeleri. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin, konuyla ilgili tüm bilim insanları güçlendirmenin ne kadar önemli ve hayat kurtarıcı olduğunu belirtiyor. Orta ve hafif hasar alacak binalar güçlendirmeyle rahat kurtarılabilir. Hasar alacak binaların yüzde 90'ını oluşturan ve sayıları 438 bin adedi bulan bu binalarda 5,6 milyon kişinin yaşadığı düşünülüyor.”