İthal çöplere ilişkin resmi açıklama

İthal çöplere ilişkin resmi açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Bir süredir gündemde olan Türkiye'nin çöp ithalatına ilişkin resmi veriler açıklandı. Bakan Murat Kurum 2020 yılında 775 bin ton olan plastik çöp ithalatının "alınan tedbirler" ile 2021’de 685 bin tona gerilediğini söyledi. Konuya ilişkin önerge veren CHP'li Murat Bakan ise, çöplerin hangi ülkeden geldiğinin saklandığını vurgulayarak, "Gizlenen "ham madde ithalatı" mı yoksa "suç rotası" mı?" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu üyesi Murat Bakan, Avrupa ülkelerdinden Türkiye'ye gönderilen atık ve çöplere ilişkin soru önergesi verdi. Bakan, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Türkiye’ye 2021 yılında ne kadar plastik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir? Önergeyi yanıtlayacağınız tarih itibarıyla Türkiye’ye 2022 yılında ne kadar plasik atık ithal edilmiştir? Aylara ve ülkelere göre dağılımı nedir?" sorularını yöneltti.

'TEMİZ VE GERİ DÖNÜŞÜM VERİMİ YÜKSEK PLASTİK ATIKLARIN İTHALATINA MÜSAADE EDİLMEKTEDİR'

Önergeye yanıt veren Bakan Murat Kurum, şu ifadeleri kullandı:

"2020 yılında 775 bin ton olan plastik atık ithalat rakamı, alınan tedbirler sayesinde 2021 yılında 685 bin tona gerilemiştir. Çoğunlukla Avrupa ülkelerinden olmakla birlikte dünyanın muhtelif ülkelerinden atık ithalatı yapılmakta olup, gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesine 2022 yılında da temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edilmektedir."

Soru önergesine verilen yanıttan sonra CHP'li Murat Bakan da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

'HERHANGİ BİR İSTATİSTİK ALAMADIK'

"2018 yılından beri ülkemize giren çöplere, çöp ithalatındaki inanılmaz sıçrayışa dikkat çekiyor, Bakanlığa onlarca soru soruyor, yanıt alamıyor ve uyarılarımızı yineliyoruz. Son aylarda kentlerimizdeki ormanlık alanlara ve özellikle Çukurova’daki tarım alanlarının çok yakınına dökülen çöpler kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Bloomberg’in yaptığı Londra’daki TESCO geri dönüşüm kutusuna 3 adet GPS (uydu tabanlı radyonavigasyon sistemi) cihazı yerleştirerek başlattığı araştırmanın sonunda atık kutularından birinin ülkemize gelmesiyle dünya kamuoyunda önemli tartışmalar yükseldi. Defalarca sorup herhangi bir istatistik alamadığımız soruya yine eksik olsa da bu kez Murat Kurum’dan yanıt aldık.

'ALINAN TEDBİRLER İLE 90 BİN TON GERİLEYEBİLMİŞ ÇÖP İTHALATI'

2020’de 775 bin ton olan plastik atık ithalatı yapılmış, bu "alınan tedbirler sayesinde" 2021’de 685 bin tona gerilemiş. Bu büyük başarı. Limanlarımızdaki 141 konteyner çöpün akıbetini yurt dışı basından takip ederken, ülkemizdeki gerçeğin uluslararası istatistik kurumlarının ve çevreci örgütlerin açıkladığı çöp ithalatı verilerinin çok üzerinde olduğunu Bakan’ın kendisinden öğrenmiş olduk. "Alınan tedbirler", "gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler" sayesinde gerileye gerileye 90 bin ton gerileyebilmiş çöp ithalatı. Yani devede kulak!

''HAM MADDE İTHALATI MI SUÇ ROTASI MI?'

En önemlisi de bu çöplerin hangi ülkelerden geldiği niçin gizleniyor? Gizlenen "ham madde ithalatı" mı yoksa "suç rotası" mı? Daha önce defalarca uyardık; bu çöpler özellikle Mersin Limanı’ndan ülkemize giriyor ve sektörde "Çukurova Grubu" olarak adlandırılan birtakım şirketlerce yönlendiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı da İçişleri Bakanı da ve bu işin içinde olanlar da bilsin ki, Türkiye’yi bu suç rotalarına dahil etmelerine izin vermeyeceğiz."

DAHA FAZLA