Karadeniz'de son 3 ayda  33 ölü yunus kıyıya vurdu

Karadeniz'de son 3 ayda 33 ölü yunus kıyıya vurdu

Karadeniz kıyılarında yunus ölümleri yaşanmaya devam ediyor.

Ağırlıklı olarak Karadeniz kıyılarında görülen yunus ölümleri bir kez daha gündeme geldi. Karadeniz'de son 3 ayda 33 ölü yunus sahile vururken, ölümlerin ağırlıklı olarak balıkçılık kaynaklı olduğu kaydedildi. 

Karadeniz’de son zamanlarda yunus ölümleri yaşanıyor. Son 3 ayda Trabzon’da 14, Sinop’ta 13, Artvin’de 5 ve Sinop'ta bir tane olmak üzere ölü yunuslar sahile vurdu. Trabzon’un Sürmene sahilinde son 2 hafta içerisinde 7 yunus ölü bulundu. Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, vücudunda kesici ya da delici alet izine rastlanmayan yunusların ölümüyle ilgili araştırma başlattı. Yöredeki balıkçılar, yunus ölümlerinin kendilerini endişelendirdiklerini söyledi. Uzmanlar, yunus ölümlerinde birçok etkenin olduğunu ifade ederek, gerekli uzmanların katılımıyla ölü yunusların nekropsisinin yapılması gerektiğini belirtti.

'BALIK AĞI GİBİ BİR ENGELE TAKILIRSA, SU ÜSTÜNE ÇIKAMAYIP BOĞLULUP ÖLEBİLİRLER'

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Uğur Özsandıkçı, yunus ölümlerine farklı durumların sebep olabildiğini belirterek, yunusların balık olmadığını ve nefes alabilmek için su üstüne çıkması gerektiğini söyledi.

Özsandıkçı, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer su altında balık ağı gibi bir engele takılırsa su üstüne çıkamayınca boğulup ölebilirler. Bu ölümlerde tek kaynak elbette ki balıkçılık değil. Genel sebeplere baktığımızda doğal ölüm, hastalık, gemi kazaları gibi durumlar olabiliyor. Ancak Sinop’ta incelediğimiz hayvanlara baktığımızda bunların balıkçı ağları etkileşimi sonucu öldüğünü belirledik. Bu mevsimlerde niye artıyor diye düşünürsek aslında "tırtak" (yunus türü) ölümleri bu konuda bir soru işareti. "Tırtak" türü yunuslar kış aylarında neden bu bölgelerde yoğunlaştılar, bunların cevabını bulmak için farklı araştırmalar yapmamız gerekecek."

'HAYVAN POLÜLASYONUNDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE BALIKÇILIKLA ETKİLEŞİME GİRİYOR OLABİLİRLER'

DHA'nın aktardığına göre Karadeniz genelinde şubat ayından bu yana yaşanan yunus ölümlerinin geçmiş dönemlere göre fazla olduğunu aktaran Özsandıkçı, şunları söyledi:

"Tırtaklar çok fazla sayıda bireyden oluşan gruplar halinde dolaşabiliyor. O grup bir ağ ile etkileşime girdiğinde çok sayıda hayvanın ölmesi mümkün. Geçtiğimiz günlerde Türk Deniz Araştırmaları Vakfı da bununla ilgili bir rapor yayımladı. Şubat ayından beri neredeyse 90’a yakın yunusun öldüğü bildirildi. Sayı olarak geçmiş dönemlere baktığımızda yüksek ancak hepsinin ölüm sebebini bilemiyoruz. Bunların hepsinin balıkçı ağlarında öldüğünü söyleyemeyiz. Gerekli uzmanların katılımıyla bunların nekropsisinin yapılması gerekiyor. Sayı olarak bakıldığında son 3 aylık dönemde yüksek sayılı ölümler var. Burada bir ihtimal şu söylenebilir. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşı denizde gürültü kirliliği yapıyor ve oradaki hayvanlar güneye doğru kaçıyorsa burada hayvan popülasyonunda artıştan dolayı buradaki balıkçılıkla etkileşime giriyor olabilirler. Ancak bunların hepsi üzerinde düşünülmesi gereken sorular."

KONU MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINMIŞTI

Uzun süredir yaşanan yunus ölümlerine ilişkin Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından rapor hazırlanırken, ölümlerin büyük oranda balıkçılık kaynaklı olduğu belirtilmişti. Yunus ölümleri, ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine de taşınmış ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve Hatay Milletvekili Barış Atay tarafından soru önergesi verilmişti.

Atay, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede konuya ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığını sormuş ve altı soru yöneltmişti. 4 Nisan tarihinde verilen önergeye henüz yanıt verilmedi. 

DAHA FAZLA