Kars Belediyesi dayanışmaya çağırıyor

Kars Belediyesi dayanışmaya çağırıyor

Kars Belediyesi, MHP döneminden kalan ağır borç yükü ile mücadele ediyor. İleri Haber'e konuşan Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, sorunların çözümü için dayanışma çağrısında bulundu.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından kazanılan Kars Belediyesi, MHP'den kalan ağır borç yükü ile mücadele ediyor.

MHP, Kars Belediyesi'ni yaklaşık 338 milyon lira borç ile devretmişti. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de, bu sorunun çözümü için bir dayanışma çağrısı yaptı. 

Belediyenin uğraştığı sorunlar nelerdir?

Öncelikle en büyük sorun, belediyenin ekonomisinin tamamen felç olması. 400 milyona yakın bir borç ve 3 kat fazla personel var. Dolayısıyla da bu yapısal sorunu çözmek gerekiyor. Aksi takdirde, herhangi bir hizmet sunmanın somut kaynağı yok şu ana kadar. Ancak biz şimdiye kadar yapılan dayanışmalarla, desteklerle, esnafın, hemşehrilerimizin sahip çıkmasıyla temizlik hizmetini çözdük. Düzenli bir hizmet mekanizması kurduk. Yaz aylarında Kars için yol yapımı önemli. Bu aylarda yol yapımına yönelmemiz gerekiyor. Bunun için de ekonomik kaynak oluşturmamız gerekiyor. Bunun için kaynak yaratmaya çalışıyoruz.

Nasıl bir dayanışma bekliyorsunuz, belediye şimdiye kadar nasıl dayanışmalar gördü?

Dayanışma ile ilgili, en azından iyi niyet ve kararlılıkla ilgili hizmet verilmesi şehirde belediyeye olan duyarlılığı arttırdı. İş aracı olanlar iş araçlarını veriyorlar. Yakın belediyelerden çeşitli araçlar ödünç alıyoruz. Çünkü araçlarımızın büyük çoğunluğu arızalı ya da hacizli. Yine borçlarımızı ödememiz için para aktaranlar var. Ramazan boyunca üniversite öğrencilerine 30 gün boyunca iftar verdik ve çeşitli etkinlikler düzenledik. Bunun için de esnaflarımızdan katkı gördük.

Bahsettiğiniz projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Belediyenin artık kendi ayakları üzerinde durması gerekiyor. Kaynak üreten bir belediyeciliğe evrilmemiz gerekiyor. Sadece merkezden gelecek paraya değil, kendi ürettiklerle hizmet vermeye odaklanması gerekiyor. Bunun için de önümüzdeki dönemde, şimdi fizibilite çalışmalarını başlattığımız üç ana ürün üzerinde bir planımız var. Birincisi bunların, tarımsal ve hayvansal ürünler. Meyveler, sebzeler, et ürünlerinden tesisli entegre tesisler kurup bunların batıda pazarlamasını yapacağız. İkincisi daha çok turizm ile ilgili. Şehrin kültürel mirasını, birikimini görünür kılmak. Üçüncüsü ise inşaat sektörü. Bu alanda da, inşaat sektörünü destekleyecek ve belediyenin zorunlu hizmetlerini kendi kaynaklarını yapabileceği bir hale getirmek istiyoruz. Belediyenin bu halde ihaleye girmesi mümkün değil. Kendi betonumuz ve parke taşımızı kullanmak istiyoruz. 

Kars ile ilgili projesi olan herkesi bize sunmaya ve kaynak oluşturabildiğimiz projeleri beraber uygulamaya davet ediyoruz.