Katillere yine “haksız tahrik indirimi”

Katillere yine “haksız tahrik indirimi”

Yargıtay'ın kararı sonrasında, yerel mahkeme Pervin Hamak'ın katillerine 'haksız tahrik' indirimi uyguladı.

Fotoğraf: Beyza Kural / csgorselarsiv.org

İstanbul Başakşehir’de eşiyle birlikte yaşayan 35 yaşındaki Pervin Hamak, 2008 yılının Aralık ayında silahla vurularak öldürüldü. Yerel mahkeme, Hamak’ın eski eşi Mehmet Emin Yaba, oğlu Kadir Yaba ve tetikçi olduğu düşünülen Osman Karaçoban’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Yargıtay ise bu cezaları bozarak sanıkların yeniden yargılanmasını istedi. Yargıtay'ın bozma gerekçesi ise Hamak'ın evliyken evden kaçması ve cinayetin 'töre saikiyle gerçekleşmediği' oldu. Yerel mahkeme ise dosyayı yeniden inceledi ve kararını açıkladı.

PERVİN HAMAK NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; 5 çocuk annesi Pervin Hamak, 2004 yılında Urfa’nın Hilvan ilçesinde eziyet gördüğü için evli olduğu Mehmet Emin Yaba’dan kaçıp İstanbul’a yerleşti. Hamak burada Mahmut Hamak’la evlendi. Bir süre sonra Hamak’ın evi basıldı ve silahlı bir kişi tarafından vurularak öldürüldü. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Pervin Hamak’ın evliyken Hilvan’daki evden kaçmasının Mehmet Emin Yaba (Hamak’ın eski eşi) ve Kadir Yaba (Hamak’ın oğlu) yönünden haksız tahrike neden olmayacağının altını çizdi. Kararda, Pervin Hamak'ın eski eşinden eziyet gördüğü gerekçesiyle evden ayrıldığı belirtildi. Ayrıca mahkeme, cinayetin töre saikiyle gerçekleştiği yönünde hüküm bildirdi, tüm delillerle birlikte Osman Karaçoban, Kadir Yaba ve Mehmet Emin Yaba’ya 'kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Verilen cezaların ardından Yargıtay 1. Ceza Dairesi ise yerel mahkemenin verdiği ‘töre saikiyle öldürme’ yönündeki hükmü doğru bulmadı. 1. Ceza Dairesi, cinayetin "töre saikiyle işlenmediğini", sanıklara kasten öldürme suçundan mahkûmiyet kurulmasını istedi.

Ayrıca Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hamak’ın oğlu ve eski eşi için haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasını istedi. Daire, indirim gerekçesini ise Pervin Hamak’ın evliyken ‘gönül ilişkisi’ kurup Mahmut Hamak’a 'kaçması'nı gösterdi.

Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı yeniden inceledi ve Hamak’ın oğlu ile eski eşine 'haksız tahrik'ten indirim uyguladı. Mahkeme gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Sanık Kadir’in ölen Pervin’in oğlu, sanık Mehmet Emin’in de boşandığı eski eşi olduğu, maktul Pervin’in evlilik birliği sürerken ve aynı konutta ikamet ederlerken, mağdur Mahmut ile gönül ilişkisi kurup kaçarak birlikte yaşadıkları, bu durumun oğul ve eş olan sanıklar Kadir ve Mehmet Emin'in maktul ve mağdura yönelik gerçekleştirdikleri eylemleri bakımından haksız tahrik hali olarak değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmakla Mahkememizce Yargıtay bozma ilamı doğrultusunda aşağıdaki şekilde hukuki sonuç ve vicdani kanaate varılmıştır."

CEZADA İNDİRİME GİDİLDİ

Mahkeme bu doğrultuda Hamak’ın eski eşi Mehmet Emin Yaba ve oğlu Kadir Yaba’ya önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi daha sonra bu cezada indirime gitti. 'Haksız tahrik' indiriminden dolayı mahkeme, Kadir Yaba ve Mehmet Emin Yaba'ya 11 yıl 3 ay, tetikçi olduğu iddia edilen Osman Karaçoban’a ise müebbet hapis cezası verdi.

DAHA FAZLA