Kiev, Ukrayna asıllı Brejnev'i vatandaşlıktan çıkaracak

Kiev, Ukrayna asıllı Brejnev'i vatandaşlıktan çıkaracak

Brejnev, dönemin Rus İmparatorluğu'nun parçası olan Ukrayna'nın Kamyanske kentinde doğmuştu.

İleri - Dış Haberler

Kiev Belediye Meclisi, Ukrayna asıllı Sovyetler Birliği (SSCB) lideri Leonid Brejnev'in fahri vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmayacağının hafta içerisinde oylanacağını açıkladı.

Mayıs ayının son pazar günü kutlanacak olan Kiev Günü öncesinde Vesti'ye demeç veren Kiev Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Vladimir Bondarenko, dönemin Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Ukrayna'nın Kamyanske kentinde doğan Brejnev'in fahri vatandaşlığının düşürülmesine dönük bir oylama gerçekleştirileceğini açıkladı.

"25 Mayıs'ta bu fahri vatandaşlık unvanının sadece Brejnev'den değil, aynı zamanda Sovyet partisinin diğer temsilcilerinden de alınması kararlaştırılacak" ifadelerini kullanan Bondarenko, oylama sonucundan "umutlu" olduğunu kaydetti.

Brejnev, kendisine fahri vatandaşlık verildiğinde Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) en üst mevkisi olan Genel Sekreterlik konumundaydı, öte yandan Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun da başkanıydı.

18 yılı aşkın süre iktidarda kalan ve "Brejnev Doktrini" olarak da bilinen emperyalist NATO blokuna karşı müdahaleci bir dış politik çizgi benimsenmesini savunan fikirleriyle Brejnev, Kasım 1982'de yaşama gözlerini yumdu.

Kiev Belediye Meclisi sık sık Rus isimleri taşıyan cadde, sokak isimlerini Batılı isimlerle değiştirilmesi ve SSCB dönemine ait kültürel mirasların yok edilmesindeki rolüyle gündeme geliyor.