Kırklareli'ndeki arazi toplulaştırması Danıştaya taşındı

Kırklareli'ndeki arazi toplulaştırması Danıştaya taşındı

Yurttaşlar, kararın kendileri için değil bir kısım nüfuz sahibi şirket tarafından alındığı ve mağdur edildikleri için karşı çıkıyor.

Seçkin Barbaros

Mayıs ayında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verildi. Bölgede tarım ve hayvancılık yapan yurttaşların itiraz ettiği kararın arkasında son yıllarda bölgede binlerce dönüm arazi almaya başlayan Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım’ın olduğu iddia ediliyor.

12 Mayıs 2022 tarih 5564 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6200 sayılı DSİ Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanunun ek 9. Maddesi gereğince Kırklareli ili Pınarhisar ilçesi ve çevresinde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verildi. Bu kararla birlikte 13 yerleşim yerini kapsayan on binlerce dönümlük birinci sınıf tarım alanlarına dönük bakanlık tarafından arazi toplulaştırma çalışmalarına başlandı.

Tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilir olması için yeniden düzenlenmesi şeklinde tarif edilen uygulamaya ise yurttaşlar, kararın kendileri için değil bir kısım nüfuz sahibi şirket tarafından alındığı ve mağdur edildikleri için karşı çıkıyor.

Yurttaşların uzunca bir süredir bölgede toplu arazi alımları yapıldığı konusunda bölgede toplulaştırma kararı öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin eşi Özlem Nebati adına bölgede yüklü miktarda tarla alımı yaptığı biliniyor. Ziya Organik Tarım adlı şirketinde toplulaştırma kararı öncesi bölgede birinci sınıf tarım arazileri aldığı ve bu rakamın binlerce dönüm olduğu belirtiliyor.

Nureddin Nebati’nin eşi olan Özlem Nebati’nin Kırklareli’nde hatırı sayılır miktarda arazi satın aldığı biliniyor. Özlem Nebati tarafından bu işlemler için hazırlanmış bir vekaletname de bulunuyor. Söz konusu vekaletnameye göre Kırklareli sınırları içerisindeki her tür arazi alım işlemleri için başka bir kişiye yetkilendirme verilmiş.

TOPLULAŞTIRMADA HEDEF 399 BİN 144 HEKTAR

Edirne 37 yerleşim biriminde toplam 86 bin 431 hektar alanda, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 4 bin 232 hektar alanda, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 5 bin 671 hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlandı. Toplamda 2021 yılında 39 yerleşim yerinde 96 bin 334 hektar arazi toplulaştırıldı.

Trakya’da yürütülen toplulaştırma projelerinde hedeflenen alan ise 399 bin 144 hektar alanı kapsıyor. Eğer tüm toplulaştırma projeleri gerçekleştirilmesi durumunda Edirne'de toplulaştırma yapılabilecek alanın yüzde 71'lik alanının toplulaştırma süreci bitirilmiş olacak. Trakya’daki mülkiyet yapısındaki bu büyük değişikliğin şirketlere nasıl bir kazanım sağladığı ve köylüler üzerindeki etkisine ilişkin ise herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Trakya'da son yıllarda toplulaştırma kararlarının artmasıyla birlikte ziraat odaları ve köylüler konuya dikkat çekmeye çalışmış ve kararların şirketlerin isteği üzerine alındığını belirtmişlerdi. Bölgede tarım yapılabilen alanların yüzde 2’sinin tek bir kişinin eline geçtiğine dair söylem ve haberler ise dilden dile dolaşıyor.

Ziya Organik Tarım’ın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu'da 140 bin dönüm tarım arazisi mevcut. Ziraat Odaları Birliği’ne göre ise bu rakam 250 bin dönümden de fazla.

YURTTAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın öğrenilmesiyle birlikte yurttaşlar Pınarhisar’a bağlı Ataköy’de bir araya gelmişti. İstanbul Barosu'ndan Avukat Mustafa Murtezaoğlu, Şehir Plancısı Seda Elhan ve Yaban Hayat Gözlemcisi Seçkin Barbaros'un ve Ataköy Toprak ve Tarım Komisyonu’nun kuruluş kararının alındığı toplantıya çok sayıda çiftçi de katılım sağlamıştı.

TİP’TEN SORU ÖNERGESİ

Türkiye İşçi Partisi Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay DA konuyu TBMM gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması talebiyle konu hakkında soru önergesi verdi.

1 Temmuz 2022 tarihli önergede, Barış Atay “Arazi Toplulaştırma kararının alınmasının kamu yararının aksine nüfus sahibi kimselerin talebi doğrultusunda alındığı hususuna ilişkin bir soruşturma süreci başlatılmış mıdır? Kırklareli ili ve ilçelerinde Özlem Nebati ve Ziya Organik Tarım şirketlerinin 2015-2022 tarihleri arasında edindiği mülk ne kadardır? Son Yedi yılda küçük ölçekli tarım yapan köylü ile endüstriyel tarım yapan şirketler arasında tarla mülkiyetindeki değişim oranları nedir? Köylülerin yoksullaşmasıyla tarlalarını şirketlere satmak zorunda kaldığı bilinirken, bölge köylüsünün tarım ve hayvancılık yapması ve korunması için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Arazi Toplulaştırma sürecine ilişkin bölgede keşif ve bilgilendirme süreçleri sağlıklı işletilmiş, köylünün itirazları ve kaygıları tutanak altına alınmış mıdır?” sorularının cevaplanmasını talep etti.

DANIŞTAYDA İPTAL DAVASI

Cumhurbaşkanlığı'nın Arazi Toplulaştırma Kararına karşı Pınarhisar'a bağlı Dere ve Orta mah. ile Ataköy, Osmancık, Erenler, Tozaklı, Poyralı, Cevizköy ve Kaynarca'da yaşayan yurttaşların vekalet verdiği Avukat Mustafa Murtezaoğlu tarafından 8 Temmuz günü Danıştayda iptal davası açtı.

Söz konusu kararın kamu yararı taşımadığı, yurttaşların kabul etmediği, tarım alanlarının korunmasının devletin yükümlülükleri altında olduğu belirten Murtezaoğlu, Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptalini istedi.

DAHA FAZLA