Kocaeli'de, çelikhane tesisi projesine karşı eylem

Kocaeli'de, çelikhane tesisi projesine karşı eylem

İnşa edilmesi planlanan çelikhane ve haddehane tesisine karşı eylem yapıldı.

İleri Haber

Kocaeli'nin Kartepe ilçesine bağlı Uzunbey'de, Yıldızlar Yatırım Holding tarafından Kartepe Uzunbey'de faaliyete sokulmak istenen 3 milyar TL'lik çelikhane ve haddehane tesisi projesine karşı eylem yapıldı. Tarım arazisi üzerinde kurulmak istenen tesise karşı yapılan eyleme Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kocaeli İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Çevre Platformu ve Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği (KEYAD) ile birlikte yerel halk ve muhtarlar da katıldı. 

Bilirkişi heyeti, tesisis kurulmasının planlandığı arazi üzerinde incelemelerde bulunurken, TİP üyesi avukatlar ve TMMOB Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma da süreci takip etmek üzere incelemelere katıldı.

Polisler tarafından heyetin inceleme yaptığı alana eylemdeki yurttaşların girmesine izin verilmezken, tesise yönelik itirazların dile getirildiği ve sürecin aktarıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Eylemde bir araya gelen yurttaşlar, "Kanser olmak istemiyoruz" sloganları attı.

'HALK TOPLANTISI GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN İPTAL EDİLDİ'

Basın açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"2021 yılının sonlarında, Yıldızlar Holding'in Kartepe Uzunbey'de 240 dönümlük tarım arazisi üzerinde devasa kapasiteli bir çelikhane ve haddehane tesisi kuracağı haberi yaygınlaştığında, hem İzmit Kartepe halkı hem de Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın başta olmak üzere birçok isim tepki göstermiştir.

Bu gelişmenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 17 Şubat 2022'de yapılacağını duyurduğu 'Halkın Katılım Toplantısı' hiçbir gerekçe gösterilmeksizin iptal edilmiştir.  

'BAKANLIK, ÇED RAPORUNU SESSİZ SEDASIZ ONAYLADI'

4 Ağustos 2022 tarihinde yerel halk, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı toplantı ise firma yetkilileriyle başlayan tartışmanın arbedeye dönüşmesi ve polis müdahalesi nedeniyle gerçekleşememiştir. Ancak bakanlık bürokratları, olmayan toplantı için 'toplantı gerçekleşmiştir' tutanağı tutarak, ÇED raporunu bakanlığa göndermiş; bakanlık ise 2023 genel seçimlerinden hemen önce sessiz sedasız ÇED raporunu onaylanmıştır."

'KOCAELİ HALKI DAHA FAZLA ZEHİRLENECEK'

Basın açıklamasında, projeye itiraz edilmesinin nedenleri de aktarıldı. Kentteki mevcut kirli havaya dikkat çekilerek, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından "endüsti alanı" ilan edilen bölgenin tarım arazisi olduğu da vurgulandı. 

Tesis projesinin turizm ve hayvancılığa da olumsuz etkileyeceği kaydedilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"ÇED raporunda, hakim rüzgar Güneydoğu istikameti dese de kentte yaşayan herkes iyi bilir ki hakim rüzgar Kuzey, Kuzeydoğu istikametindendir. Yani haddehaneden çıkan tüm toz; İzmit, Kartepe, Başiskele, Gölcük ve Derince istikametine yayılacaktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yılın neredeyse üçte birinde zaten yüksek oranda partikül içeren hava soluyan Kocaeli halkı, çok daha fazla zehirlenecektir.

Projenin yapılacağı alan her ne kadar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yakın zamanda 'endüstri alanı' ilan edilse de birinci sınıf tarım arazisidir. Çevresinde yer alan Durhasan, Eseler, Bayraktar gibi köyler sadece bu kenti değil İstanbulu da besleyen köylerdir.

Haddehaneden yayılacak tozlar, döllenme dönemindeki çiçekleri kapladığında, döllenme gerçekleşmeyeceği için verimi düşürecektir. Kısacası bu proje, bölgedeki tarımı ve hayvancılığı uzun vadede bitirecektir. Kartepe, ilimizin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Proje buradaki turizmi de yok edecektir.

Firmanın ÇED raporunda hiç bahsetmediği bir konu da trafiktir. Dünyanın her yerinden toplanarak limanlarımıza getirilecek hurda demirler, kamyonlarla D-100 ve TEM kullanılarak fabrikaya nakledilecektir. Bunun yaratacağı trafik ve nakliye esnasında havaya karışacak demir tozu, kentimizi yaşanamaz hale getirecektir."

DAHA FAZLA