Kömür halkı mermer ocağına karşı direnişte
Yaşam alanlarını yok edecek mermer ocağına karşı Kömür halkı direnmeye devam ediyor.
İleri Haber
Adıyaman merkeze bağlı Kömür Beldesi’nin kuzey kesiminde yer alan Serintepe Mahallesi’nin kırsal alanında MEDOS madencilik şirketi tarafından yapılmak istenilen mermer ocağına karşı tepkiler devam ediyor.
Yıllardır faaliyetini sürdüren mermer ocağı nedeniyle suları kullanılamaz hale gelen ve yaşam alanlarının katledilmesinden endişelenen köylüler, yeni mermer ocağı için açılan yolu taşlarla kapatmıştı. Köylülerin direnişi jandarma tarafından engellendi.
Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporundan muaf tutulan MEDOS madencilik şirketine dava açan köylüler olumlu görüş vermemelerine rağmen bilirkişi tarafından “Gerekli tedbirler alınırsa zararı olmaz” denilerek tüm itirazlara rağmen ÇED olumlu raporu verildi.
Kısa sürede tüm çevre mahallelerdeki köylüler ile direnişlerini büyüten köylülerin mermer ocağı açtırmamakta kararlı olduğunu belirten Kömür Belediye Başkanı Erkan Karakaş, herkesin yaşam alanının yok edildiğinin bilincinde olduğunu ve bireysel davaların da açılmaya başlandığını söyledi.
‘10 MAHALLENİN KULLANDIĞI SU İÇİLEMEZ HALDE’
Yıllardır neredeyse 10 mahallenin kullandığı Kömürlü Çeşmesi’nin sulamada dahi kullanılamaz hale geldiğini kaydeden Karakaş, “Bahsettiğimiz çeşme Kömür’ün 10 tane mahallesinin içme suyunu ve 4 bin dönümlük sulama arazisini karşılıyordu. Şimdi artık içme suyunu kesmemize rağmen sulamaya bile yetmiyor. 2019 yılına kadar bu mermer ocakları patlama yapardı. Halkın bu son süreçteki mücadelesi sayesinde patlamalar kesildi, buna rağmen sularımız içilmez halde” sözlerine yer verdi.
‘ÇAMURLU SU KAYNAK SULARIMIZA KARIŞIYOR’
Geçtiğimiz yaz aylarca kuyu suyunun bulanık olduğunu belirten Karakaş, “Çünkü mermer ocaklarının kullandığı atık sular yer altı sularına karışıyordu. Bilirkişi raporlarında karışmadığı söyleniyordu ama kışın bu çamurlu su kaynak sularımıza karışıyor. Çünkü bizim sularımızın beslenme kaynağı kuzey kesim, doğal olarak kayalık alan olduğu için bu atık sular kış yağmurları ile birlikte beslenme haznelerine doluyor ve yazın bize bulanık bir şekilde geliyor” diye anlattı.
KÖYLÜ MÜCADELEDE KARARLI
Yaşanılan bu olaylardan sonra köylülerin tamamının mermer ocaklarına itiraz etmeye başladığını söyleyen Karakaş, tüm köylülerin gerekli yasal yollar kullanarak karşı durmakta kararlı olduğunu söyledi. Ayrıca köylünün orman köylüsü statüsünü de kaybettiğini belirten Karakaş, “Ormanlarda köylünün bir hakkı olmadığı için bu statüsü de ortadan kalktı. Devlet artık istediği kişiye satabiliyor. Tanımlar böyle olsa da halk kendini bu doğanın parçası olarak görüyor. Bu yüzden de mücadelede kararlılar” dedi.