Koylarıyla ünlü 2 köy, yapılaşmaya ve maden faaliyetlerine açıldı

Koylarıyla ünlü 2 köy, yapılaşmaya ve maden faaliyetlerine açıldı

Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

İzmir'de zeytin ormanları ve koylarıyla ünlü Denizköy ve Bademli köyü kıyıları ile Karagöl’ün sit dereceleri değiştirilerek bölge yapılaşmaya ve maden faaliyetlerine açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir'in Dikili ilçesinde zeytin ormanları ile "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Denizköy ve Bademli köyü kıyılarıyla Karagöl’ün sit derecelerini değiştirdi.

Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu’nun haberine göre, Antik dönem ve helenistik dönem kalıntıları barındıran bölgede ikinci derece sit niteliğinde olan yerlerin kapsamı genişletildi. Böylece bölgede hem yapılaşmanın hem de maden, taş ocakları, GES ve RES'lerin önü açıldı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak askıya çıkarıldı.

'MADENCİLİK FAALİYETİ YAPILMASI O BÖLGENİN SONU DEMEKTİR'

Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Doğu Işık, karara itiraz edeceklerini söyledi. Avukat Doğu Işık, "Bademli'den Denizköy'e kadar tescil edilen bölgede madencilik faaliyetinin yapılması o bölgenin sonu demektir" dedi.

Doğu Işık, "Buna karşı önlem olarak ya tekrar sit statüsü değişikliği yapılmalı ya da ilke kararında madencilik faaliyetlerini engelleyen değişiklikler getirilmelidir" diye konuştu. Işık, EGEÇEP olarak bölgenin talan edilmesini önlemek ve söz konusu değişiklikleri iptal ettirmek için hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi.  

İNCELEME BAŞLATILDI

Başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun da karara itiraz etmek amacıyla inceleme başlattığı öğrenildi.

DAHA FAZLA