Malatya’da halk altın arama çalışmalarını protesto etti
Doğanşehir’de altın arama çalışmalarına karşı çıkan halk, maden sahasının bulunduğu alanda eylem düzenlendi.
Eczacıbaşı Holding, Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Hudut, Kalecik, Dedeler, Bahçeciler kırsal mahallelilerinde, siyanürle altın aramak için çalışmalarını başlattı. Altın arama faaliyeti için sondaj çalışmasına dair bugün bölgede bilirkişi tespiti yapılacağını öğrenen mahalle sakinleri, Hudut, Kalecik maden sahasının bulunduğu alanda toplanarak çalışmaları protesto etti.
“Toprağımıza, havamıza, suyumuza, ormanlarımıza, yaşamımıza sahip çıkma zamanı” şiarı ile Dedeler Çevre Platformu öncülüğünde, maden sahasının bulunduğu alanda açıklama yapmak isteyen yurttaşlar ve platform üyelerine Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.
Yurttaşların yolu Hudut mahallesi girişinde jandarma tarafından kesildi. Söz konusu alana girişin “güvenlik” gerekçesiyle yasak olduğunu belirten jandarmalar, izin vermeyeceklerini belirtti. Mahalle girişinde toplanan halk, "Keşke dememek için doğana sahip çık", "Özgür orman özgür gelecek" dövizleri taşıdı.
JANDARMA ENGELİNE RAĞMEN YÜRÜDÜLER
Halk, jandarma engellemesine rağmen “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde insan da yok olacak” pankartı eşliğinde madden sahasına doğru yürüyüş başlattı. Kitlenin önü bu kez maden sahası girişinde kesildi.
Daha sonra platform ve yurttaşlar arasından bir heyet oluşturuldu. Heyet bilirkişi tespitini yerinde gözlemlemek ve yapılan çalışmalara dair bilgi almak üzere alana geçti. Maden sahasına geçen heyet yapılan görüşmelerin ardından halk ile maden sahasının girişinde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Hudut Kalecik Dedeler Çevre Platformu üyesi Teslim Topal, “Hudut Kalecik mevkiinde usulsüzce maden arama ruhsatı verilmiş bulunan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler sanayi ve Ticaret Şirketi’nin yürüttüğü maden arama faaliyetinin yapıldığı alan, meşe ağaçlarından oluşan 1'inci Bölge orman vasfındaki arazilerdir” dedi.
‘ÇED RAPORU DÜZENLENMEMİŞ’
Bölgenin temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Topal, “Maden aramasının yapılacağı alan 25 hektarın üzerindedir. ÇED raporu düzenlenmemiş, halkın katılım toplantısı yapılmamış, tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olan alanda vatandaşların yerleşkelerine çok yakın mesafede faaliyetler başlamış. Doğa, habitatlar, bitki türleri, yabanıl hayat görmezden gelinmiştir” diye konuştu. Orman Müdürlüğü’nün binlerce meşe ağacının kesilmesine göz yumduğunu belirten Topal, “Topraklarımıza, sularımıza, ormanlarımıza, havamıza doğanın ruhuna sahip çıkabilmek adına bu maden arama projesine hayır diyoruz. Yürütülen faaliyet canlıların yaşam alanına doğrudan yapılan bir saldırıdır” dedi.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Söz konusu maden çalışmasının bütün Malatya’ya zarar vereceğinin altını çizen Topal, devamında şunları söyledi: “Sorun yerel değil çok boyutlu. Mikro değil, makro bir çevre sorunudur. Herkesi bu davamıza ortak olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.”
Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla son erdi. (MA)