Maraş’ta 7 ve üzeri deprem uyarısı
Bir haftadır 38 deprem yaşanan Maraş’ta 7 ve üzeri deprem uyarısı yapıldı.
Maraş'ta son bir haftada en büyüğü 4,4 büyüklüğünde 38 deprem yaşandı. Kentin Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Gölbaşı-Türkoğlu segmentinde yer aldığını, bu segmentte 509 yıldır büyük bir deprem yaşanmadığını belirten Sütçü İmam Üniversitesi Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Alican Kop, "Bu segmentin her an 7 ve civarında bir deprem üretme olma olasılığı var" uyarısında bulundu.
26 Temmuz'da Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yaşanan 4,4 büyüklüğünde depremden sonra, bölgede 37 sarsıntı daha yaşandı.
Sütçü İmam Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Risk Yönetim Merkezi Müdürü Dr. Alican Kop, şu tespitleri yaptı:
"Depremlerin olduğu yer çok önemli, Gölbaşı-Türkoğlu segmenti. Bu segment, kentin en büyük deprem kaynağı, çünkü bu segment 509 yıldır deprem üretmemiş bir segment. Biz yıllardır söylüyoruz ve birçok yer bilimci de bu segmenti Türkiye'deki en önemli sismik boşluklardan biri olarak tanımlıyordu. 1114 ve 1513 yıllarında deprem üretmiş bu segmentin 1513'ten beri deprem üretmediğini biliyoruz. Dolayısıyla da bu deprem olmadan önce de söylüyorduk, bu segment üzerinde her an 7 ve civarında deprem olma olasılığı var. Bu deprem, onu tetikleyen veya onun öncüsü şeklinde yorumlanacak bir deprem değil ama o segment üzerinde he an her saniye 7 civarında deprem olma olasılığı zaten vardı ve bugün de maalesef o olasılık devam ediyor."
‘ŞEHİR HASTANESİ'NİN ZEMİNİ OLDUKÇA KÖTÜ’
26 Temmuz'daki depremin en çok hissedildiği Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nin sarsıntının merkez üssüne yakın olduğunu kaydeden Kop sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fay; Gölbaşı'ndan çıkıyor, Balkar'dan göllerin hemen yanından Kartal köyüne doğru geliyor. Kartal köyünün hemen doğusunda Uzunalan var. Uzunalan'dan geçip Çiğli köyüne, Tevekkelli, Öksüzlü, buradan Türkoğlu'na kadar devam ediyor. Zaten fay oradan geçiyor, fayın kırığı orada. Şehir Hastanesi de oraya oldukça yakın konumda, oraya yaklaşık 3- 3,5 kilometre gibi bir uzaklığı var ve o alanlardaki zemin özellikleri çok önemli çünkü Şehir Hastanesi'nin olduğu alandaki zemin oldukça kötü. Yani hem alüvyonlar var, onun altında da kaya olarak bozuşmuş kayalar var. Yani bunlar çok sağlam kayalar değil. Zemin de çok kötü bir zemin olduğu için bunlar depremin etkisini büyütebiliyorlar. Bu nedenle de Şehir Hastanesi'nde bu çok fazla hissedildi. Bu, oradaki zeminin kötülüğünden kaynaklanıyor. Yine aynı şekilde Tevekkelli civarında da yüzeyde alüvyonlar ve onların altında bozuşmuş kayalar var. O yüzden de zemin kötü olduğu için depremin etkisini büyütüyor." (DHA)