Marmaris'teki orman yangını 24 saati aşkın süredir devam ediyor

Marmaris'teki orman yangını 24 saati aşkın süredir devam ediyor

Marmaris'te dün başlayan orman yangını 24 saati aşkın süredir söndürülemedi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını 24 saati aşkın süredir devam ederken, yangının tehdit ettiği koordinasyon merkezi de boşaltıldı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay da yangın bölgesine gece görüşlü helikopter talep ettiklerini ancak öğrenilene göre envanterde bulunmadığını açıkladı.

Marmaris'te devam eden orman yangınına müdahale sürerken, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay bin hektarlık alanın yandığını söyledi. Yangınlar ilgili soruşturma başlatılırken, İçişleri Bakanlığı da valiliklere uyarılarda bulundu. 

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan orman yangını devam ediyor. Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına, sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını iddia etti. Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangını ile yürütülen mücadele çalışmasını bölgeden takip etmeyi sürdürüyor.

'20 TANE HELİKOPTER DE YOK 14 TANE UÇAK DA YOK'

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, yangının çok geniş bir alana yayıldığını belirterek, "Ancak maalesef bakanların söylediği gibi 20 tane helikopter de yok 14 tane uçak da yok" dedi.

FAHRETTİN ALTUN'DAN GÖZDAĞI

Saray'ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından gün içinde yapılan açıklamada, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

'BİN HEKTARLIK ALAN YANDI'

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, sabah saatlerinde yaptığı ilk açıklamda, "Kabus gibi bir gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale başladı. Bu tabi ki ormanlar gibi bizim de içimize su serpti. Ancak uçak ve helikopter sayısının arttırılması ile birlikte daha kesin sonuç alınacaktır" dedi. 

Gürün, gün içince yaptığı ikinci açıklamasında ise yangının 3 noktada ilerlediğini ve şu ana dek bin 28 hektarlık alanın yandığını belirtti.

ERDOĞAN BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, orman yangının devam ettiği bölgede helikopter ile incelemelerde bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NA İZİN VERİLMEDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris bölgesinde başlayan orman yangınları nedeniyle Aydın Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış Törenini ileri bir saate erteleyerek, yangın bölgesine gitme kararı aldı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun Dalaman Havalimanı'na inişine "dolu" olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.

Cumhuriyet'ten Deniz Ogan'ın haberine göre Kılıçdaroğlu'nun programını yeniden değiştirdi ve Aydın gezisinden sonra Marmaris'e gitme kararı aldı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı da yangına ilişkin soruşturma açıldığını duyurdu. Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, "Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerini kullandı.

BAKANLIKTAN GENELGE HATIRLATMASI

İçişleri Bakanlığı da 22 Mayıs'ta 81 il valiliğine gönderdiği orman yangınlarına ilişkin genelge hükümleri doğrultusunda valilikleri tekrar uyardı. 14 maddeden oluşan genelde; kurumlar arası koordinasyonun artırılması, şahıs ve araç sorgulamalarının yapılması, risk taşıyan bölgelerde ateş yakılmasının yasaklanmadı, bilgilerin zamanında ve doğru aktarılması, sosyal medyadaki 'yanıltıcı' içeriklere karşı adli ve idari işlemlerin hızlıca yapılması istendi.

Ayrıca, "yangınla mücadelede hava ve yer ekiplerinin su gereksinimlerinin karşılanabilmesi maksadıyla yapılan yangın havuzların doldurulması konusunda gerekli hassasiyet gösterilmeli" denildi.

YANGIN KOORDİNASYON MERKEZİ DE BOŞALTILDI

Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılması kararlaştırıldı.

Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı.

'GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER ENVANTERDE YOKMUŞ'

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, yangın hakkında bilgi verdi.

Oktay, açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

Oktay’ın açıklaması şöyle:

“Maalesef ki yangında 24 saat geride kaldı. Dün karanlık bastırmadan alevlere müdahale edebilmek için bölgeye gece görüşlü helikopter desteği istemiştik. Öğrendik ki envanterde yokmuş."

 

DÜN GECE NELER YAŞANDI?

Dün akşam saatlerinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde çıkan yangın İHA'lar tarafından termal kamera ile tespit edildi. Yangın rüzgârın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yangının başlamasından kısa bir süre sonra havanın kararması nedeniyle havadan müdahaleye son verildi; çalışmalar karadan devam etti.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Hava kararmadan yapılan havadan müdahale maalesef şu anda yapılmıyor. Tek talebimiz gece görüşlü helikopterlerin acil olarak bölgeye gönderilmesi. Yoksa yine bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Yetkililerin bu çağrımızı bir an önce duymasını bekliyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’teki yangını, Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. An itibariyle 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelimiz yangına müdahale ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” ifadelerini kullandı.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına yönelik söndürme çalışmalarına asker desteğinin de verdiği bildirildi. Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgiye göre, bölgede görevli Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait insansız hava aracı tarafından tespit edilen yangına müdahale için Muğla Valiliğinin talebi üzerine Aksaz Üs Komutanlığından su tankeri, dozer, arazöz, yangın söndürme araçları ile personel görevlendirildi. 

DAHA FAZLA