Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilenler...

Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili merak edilenler...

Bulaşıcı bir hastalık maymun çiçeğinin farklı ülkelerde görülmesi “Yeni bir salgın mı geliyor?” sorusunu akla getirdi.

İleri Haber

Dünyada yaygınlaşan maymun virüsü hastalığına karşı TTB tarafından bilgilendirici bir metin yayımlandı. Maymun virüsünün, Covid-19 gibi hızlı bulaşmadığı belirtilen metinde, yine de hastalığın gözardı edilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Metinde ayrıca aşılamanın önemine vurgu yapıldı.

Dünya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını henüz tam atlatılamamışken yeni bir salgının korkusunu yaşıyor. Bulaşıcı bir hastalık maymun çiçeğinin farklı ülkelerde görülmesi “Yeni bir salgın mı geliyor?” sorusunu akla getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre 12 ülkeden bildirilen 80 civarında maymun virüsü vakasının doğrulandığı, 50 vakanın ise araştırıldığı belirtiliyor.

TTB’DEN BİLGİLENDİRİCİ METİN

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de hastalık hakkında bilgilendirici bir metin yayımladı. “Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox): Yeni Bir Pandeminin Eşiğinde Miyiz?” başlığıyla yayımlanan metinde şunlar öne çıktı:

- Maymun çiçeği hastalığı; bildiğimiz özellikleriyle COVID-19 gibi hızla yayılan bir hastalık değildir. Ancak ilk defa bu kadar yaygınlaşması; hastalığın önemini gözardı etmememiz gerektiğini gösteriyor.

- Çiçek aşısının sonlandırılması ile bağlantılı olarak azalan nüfus bağışıklığı, maymun çiçeği hastalığının yeniden canlanması için bir neden olduğu düşünülmektedir. İnsandan insana bulaşma olasılığı yalnızca hane halkı üyeleri arasında değil, hasta bireylere bakım sağlayanlar arasında da bir endişe kaynağıdır.

- Dünyadaki vakaların ani artışının, maymun çiçeği virüsünün geçmişe göre daha kolay bulaşmasını sağlayan bir mutasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve her bir maymun çiçeği hastalığı salgınının tek bir kökene kadar uzanıp uzanmadığını ortaya koyacak çalışmalar yapılmalıdır.

- Sağlık Bakanlığı’na düşen görevler; riskli kişilerin belirlenerek bir aşılanma programının planlanması, COVID-19 salgınında başarısız olan sürveyans sisteminin yeniden gözden geçirilerek hazır hale getirilmesi, hasta bakımlarının daha önceden çiçek aşısı ile bağışıklanmış daha az riskli kişiler tarafından yapılmasının sağlanması, yeterli ilaç temini için koşulların oluşturulması, laboratuvar ve sağlık kurumlarındaki çalışma ortamının yeniden düzenlenmesi için gerekli şartların sağlanması, alınacak diğer önlemlerin belirlenmesi ve bir an önce kamuoyu ile paylaşılması, panik yaratmadan halka ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimlerin planlanmasıdır.

Metnin tamamına ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA