Metin Çulhaoğlu Söyleşileri’nin ilki düzenlendi

Metin Çulhaoğlu Söyleşileri’nin ilki düzenlendi

Söyleşi dizisinin ilki, “Neden Geçinemiyoruz: Türkiye’nin Bölüşüm Şoku” başlığıyla yapıldı.

İleri Haber

Türkiye devrim ve sosyalizm mücadelesinin çınarlarından, 68 Hareketi’nin önderlerinden, İleri Haber yazarı ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) kurucularından Metin Çulhaoğlu anısına, İleri Haber’in çağrısıyla başlayan Metin Çulhaoğlu Söyleşileri’nin ilki, “Neden Geçinemiyoruz: Türkiye’nin Bölüşüm Şoku” başlığıyla 20 Kasım günü Ankara Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlendi.

Ağustos 2022’de yaşamını yitiren Metin Çulhaoğlu’nun anısına İleri Haber’in çağrısıyla düzenlenen söyleşi dizisinin ilkinde Dr. Cenk Saraçoğlu kolaylaştırıcı, Prof. Dr. Erol Taymaz, Doç. Dr. Emel Memiş ve Hacer Foggo ise konuşmacı olarak yer aldı. Söyleşi, bilim insanları ve öğrenciler başta olmak üzere dinleyicilerin geniş katılımıyla gerçekleşti.

'HALKIN YARARINA BİLGİ ÜRETMENİN ÖNEMİ’
Söyleşi, İleri Haber Ankara Temsilcisi Nüket Gelegen’in açılış konuşmasıyla başladı. Metin Çulhaoğlu’nun, bilim insanlarının ve entelektüellerinin halkın yararına bilgi üretmesinin önemine dikkat çektiğini hatırlatan Gelegen şöyle konuştu:

'DÜNYAYI SOSYALİZMLE DÖNÜŞTÜRMEKTE İNAT ETTİ'
“Metin abimiz, yaşamı boyunca dünyayı sosyalizmle anlayıp onu sosyalizmle dönüştürmekteki inadıyla bize ilham oldu. Burada size ‘hoş geldiniz’ derken edeceğim birkaç cümleyle bu ilhamı özetlemek elbette mümkün olmayacak, ancak söyleşi dizimizin bu ilhamı ve inadı büyüteceğine, geniş emekçi kitlelerinin sorunlarını gündem ederek çözümler aramamıza varan bir yolu açacağına inancımız sonsuz.”

'DÜŞÜN EMEKÇİLERİ'
Söyleşide kolaylaştırıcı görevini üstelenen Dr. Cenk Saraçoğlu, haziran ayında Ankara’da düzenlenen TİP Bilim Kurulu toplantısının açılış konuşmasında, Metin Çulhaoğlu’nun ortak kamusal tartışma alanları yaratmanın gerekliliğine işaret ettiğinin ve bilim insanlarını “düşün emekçileri” olarak adlandırdığının altını çizerek, sözü Prof. Dr. Erol Taymaz’a bıraktı.

'BÖLÜŞÜM ŞOKUNUN ANA FAKTÖRÜ PİYASA KOŞULLARI'
İlk konuşmacı olan Prof. Dr. Erol Taymaz, bölüşüm şokunu belirleyen ana faktörün piyasa koşulları olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Taymaz, bölüşüm şokuna sebep olan koşullar değişmediği sürece zengin ve yoksul arasındaki eşitsizlik ve uçurumun kapatılmasının mümkün olmadığını belirtti. Erol Taymaz, son ekonomik krizle birlikte Türkiye’de bölüşümdeki eşitsizliğin nasıl derinleştiğini de anlattı.

'EŞİTİSİZLİKLER ÇOCUKLARI DAHA FAZLA ETKİLİYOR'
Prof. Dr. Erol Taymaz’dan sonra söz alan Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, 20 Kasım’ın Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, bölüşümdeki eşitsizliklerin çocukları çok daha fazla etkilendiğini anlattı. Foggo, çocukların yoksulluk nedeniyle yetersiz beslenmesi ve eğitim hakkına erişememesi ile son yıllarda oranı hızla artan çocuk işçiliğinin “çocuk hakları ihlali” olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

'EĞİTİMDEN UZAKLAŞMAK KALICI YOKSULLUK ANLAMINA GELİYOR'
Çocuklarda yetersiz beslenmenin bodurluk ve öğrenme güçlüğü gibi sorunlara yol açtığının altını çizen Foggo, ekonomik nedenlerle çocukların eğitimden uzaklaşmasının ise kalıcı yoksulluk anlamına geldiğini ifade etti. Hacer Foggo, yoksulluğun insan hakları perspektifinden ele alınması gerektiğini de vurguladı.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VURGUSU
Foggo’nun ardından konuşmasına başlayan Doç. Dr. Emel Memiş ise Türkiye’deki bölüşüm şokunu toplumsal cinsiyet eşitsizliği penceresinden değerlendirdi. Memiş, ekonomik eşitsizliklerin derinleşmesinden kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiğini belirtti.

'KADIN YOKSULLUĞU DERİNLEŞİYOR’
Ücret eşitsizliği ve kadın işsizlik oranları başta olmak üzere birçok veriyi dinleyicilerle paylaşan Memiş, bölüşüm şokuyla birleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliği faktörünün, kadın yoksulluğunun nasıl derinleştirdiğine dikkat çekti.

Söyleşi, konuşmacıların sözünü tamamlamasının ardından dinleyicilerden gelen sorular eşliğinde ilerlerken, bölüşüm şokunun ve yoksulluğun neden olduğu birçok sonuç interaktif şekilde değerlendirildi.

SÖYLEŞİ DİZİSİNİN İKİNCİSİ 11 ARALIK’TA
Metin Çulhaoğlu Söyleşileri’nin ikincisinin, Can Soyer’in moderatörlüğünde ve Murat Uyurkulak ile Süreyya Karacabey’in katılımıyla 11 Aralık 2022 Pazar günü Mülkiyeliler Birliği’nde yapılması planlanıyor