MHP’li Yıldız’dan AYM’nin ‘Can Atalay’ kararına tepki

MHP’li Yıldız’dan AYM’nin ‘Can Atalay’ kararına tepki

Feti Yıldız, AYM’nin verdiği ikinci “hak ihlali” kararını yorumladı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ikinci “hak ihlali” kararına ilişkin “Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım, hukuken bir çözüm bulunması lazım” şeklinde konuştu.

AYM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında daha önce verdiği “hak ihlali” kararının uygulanmaması gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruyu görüştü. Yüksek Mahkeme, Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi. 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız, AYM’nin kararını değerlendirdi.

AYM’nin başka bir karar vermesini beklemediklerini ifade eden Yıldız, “Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal karar verdi. Ancak bu kararı nereye gönderecek, önemli olan o. Eğer İstanbul 13. Ağır Ceza'ya gönderirse, orası yine Yargıtay 3. Ceza Dairesine gönderir” dedi.

Yıldız, Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesinin aldığı kararın da belli olduğuna işaret ederek, “Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım. Hukuken bir çözüm bulunması lazım. Kararı görmedim ama ihlal gerekçesi de aynıdır” ifadelerini kullandı.

‘AYM KARARLARININ GEREKÇESİ BANA GÖRE DOĞRU DEĞİL’

Feti Yıldız, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Anayasa Mahkemesinin atladığı bize göre şu: '14. maddede belirsizlik var' diyor. Yani dokunulmazlığın iki kıstasında biri suçsuzluk hali, diğeri de 'soruşturması seçimden önce başlamış olan ve Anayasa'nın 14. maddesindeki durumlardır' diyor. Bunu bir belirsizlik olarak yorumluyor ama eğer 'belirsizlik' dersek, soruşturması seçimden önce başlamış terör örgütü üyeleri Meclis'e taşınır ve bunun önünde hiçbir engel kalmaz.

Anayasa'nın 14. maddesindeki tarif, anayasa koyucunun bilinçli bir tercihi. Ceza Kanunu'nun 302'den 320. maddesine kadar suçları tek tek sayıp cezalarını yazması, dünyanın hiçbir anayasasında yok.

Anayasa Mahkemesi kararları 'evet' bağlayıcıdır ancak Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Kesin hüküm. Ortada büyük bir sorun var aslında. Bunun düzeltilmesi lazım. Anayasa Mahkemesinin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil.”