Moda Sahnesi uzaktan kumandayla karartılacak

Moda Sahnesi uzaktan kumandayla karartılacak

Suç dahi olsa mührü kırıp elektriklerini kamulaştırmak isteyen Moda Sahnesi'ne uzaktan kumandalı sayaç takıldı.

İleri Haber

Fahiş miktarda gelen elektrik faturalarını ödemeyeceklerini duyuran Moda Sahnesi yetkilileri, hakları olan enerjiye kavuşmak için suç dahi olsa mührü kıracaklarını duyurmuşlardı. Bu duyurunun ardından Moda Sahnesi’ne giden EnerjiSA yetkilileri, oyuncular ve sanat severler tarafından içeri alınmadı. Giden ve yeniden gelen yetkililer apartman yöneticisinden anahtar alarak eski sayacı söktü, yerine isse uzaktan kontrol edilen yeni bir sayaç taktı.

Yapılan bu müdahalenin hukuksuz olduğunu kaydeden Moda Sahnesi Kurucusu ve Yönetmen Kemal Aydoğan, Sabancı Holding’in Anayasa’nın 60’ıncı maddesini çiğnediğini vurguladı. Suç duyurusunda bulunacaklarını ilan eden Aydoğan, Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın elektriğinin ödendiği kaynaktan elektriklerinin ödenmesini istediklerini söyledi.

‘ENERJİ HAKKININ HERKESİN EN TEMEL HAKKI OLDUĞUNU ÖĞRENECEKSİNİZ’

Aydoğan, “Kurumunuza ve patronlarınıza Anayasa’nın 64’üncü maddesini hatırlatacağız. Siz bir sanat kurumunun elektriğini kesemezsiniz. Kurumun buna yetkisi yok. Enerji hakkının herkesin en temel hakkı olduğunu öğreneceksiniz. Yiyecek hakkı gibi, barınma hakkı gibi, parasız eğitim gibi, parasız sağlık gibi. Bunun en temel hakkımız olduğunu öğreneceksiniz. Siz ve sizin patronlarınız öğrenecek. Hepimiz daha eşit daha yüce bir dünyada yaşayacağız, böyle olmaz” sözlerine yer verdi.

TİP MİLLETVEKİLİ ATAY’DAN DESTEK

Moda Sahnesi’ne destek için giden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay ise şunları söyledi:

“Moda Sahnesi’nin dikkat çektiği konu sanat kurumlarının kamusal bir iş yaptığı ve doğal olarak devlet tiyatrolarında ya da şehir tiyatrolarında nasıl finanse ediliyorsa faturalar özel tiyatrolar için de böyle bir hizmet verilmesi gerekliliği. Bunu pandemiden önce de söylüyorduk, sonra da söyledik. Doğal olarak ocak ayıyla şubat ayı arasındaki faturalar arasında 3 kat fark var. Ve meşhur bir soru var ortada: neye göre hesaplayıp alıyorsunuz bu faturaları?

Bu soruyla birlikte ‘Ödemiyoruz’ kampanyası başlatıldı. İlk faturayı ödemediler, bir anda ödendiği söylendi gizli bir el tarafından. Şimdi bu protesto devam ediyor, EnerjiSA da kamuoyu baskısından dolayı elektriği kesemediği için ‘Kaçak elektrik kullanıyorsunuz’ diyerek tehdit ediyor. Ama Moda Sahnesi’nin tavrı çok net; bu kaçak elektrik kullanımı değil, enerji hakkının kamulaştırılması meselesi.”

‘NEYİN KONTROLÜ? KESMEYE GELDİK DESENE’

İçeri girmeye çalışan yetkililere tepki gösteren Oyuncu Cenk Dost Verdi, “Yaptığınız şey ayıp. O diyor ki ‘seve seve ödüyoruz’, sen diyorsun ki ‘kontrole geldik.’ Ne kontrolü, zaten ilan etmişler biz kaçak olarak bağladık demişler, neyin kontrolü? Kesmeye geldik desene yüreklice. Bir yeleğe satmışsınız kendinizi, yapılacak çok daha kıymetli işler var” sözlerine yer verdi.

‘SABANCI HOLDİNG ANAYASAYI ÇİĞNİYOR!’

Yetkililer gittikten sonra mührü söküp elektriği açacaklarını kaydeden Aydoğan, “En temel hakkımız olan enerjiyi kullanmaya devam edecektik. Çünkü bugün, yarın ve sonrasındaki her gün oyunumuz var. Bu oyunları oynayabilmemiz gerekiyor. Anayasa’nın 60’ıncı maddesi sanat ve sanatçıyı koruyan bir madde biliyorsunuz. Devletin buna destek olması gerektiğini söyleyen bir madde. Buna istinaden mücbir sebep sayıp faaliyetimize devam edecektik ve bu suçu işleyecektik. Sabancı Holding suçu işlememizi engelledi. Suçu işleyip suç duyurusunda bulunacaktık” diye konuştu.

‘BUNLARIN SALTANATINI MUTLAKA YIKACAĞIMIZA DAİR KENDİ İNANCIM TAM’

Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu Anayasa’nın 60’ıncı maddesine göre suçtur, bir sanat kurumunun çalışması engellenmiştir. Çok yakında suç duyurusunda bulunacağız fakat niye açamıyoruz, çünkü uzaktan kumandalı sisteme geçmişler. Müdahaleyi uzaktan yapıyorlar biz buradan açıp çalıştıramıyoruz. En temel hakkımız olan enerji artık bizim müdahale edebileceğimiz bir yerde değil, birinin bilgisayarında saklı artık. Devir buraya kadar geldi. Bunların saltanatını mutlaka yıkacağımıza dair kendi inancım tam.”

DAHA FAZLA