Muğla Eczacı Odası Başkanı: Bazı yerli firmalar yurt dışına ilaç kaçırıyor
Serkan Tekin, kur farkından dolayı bazı firmaların ilaç kaçırdığını söyledi.
İlaç temini konusunda yaşanan sorunlar eczacılar tarafından uzun süredir dile getirilirken, Muğla Eczacı Odası Başkanı Serkan Tekin mevcut sorunlara değinerek, bazı yerli firmaların kur farkından dolayı ilaçları yurt dışına kaçırmaya başladığını söyledi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) ilaç fiyatlarında 2022 yılı için belirlediği 7,86 TL’lik kur, 19,5 TL’ye ulaşan euro kurunun çok gerisinde kalınca, ithal ilaç sıkıntısı giderek artmaya başladı. Eczanelerde bir süredir kanser, tansiyon ve kalp hastaları için kullanılan ilaçlar bulunamazken, tedarik sıkıntısı yaşanan ilaçların arasına yerli ilaçlar da eklendi.
'BAZI YERLİ FİRMALAR YURT DIŞINA İLAÇ KAÇIRMAYA BAŞLADI'
T24'ten Eray Görgülü'ye konuşan ve artık çocuklar için antibiyotik bile bulamadıklarını belirten Muğla Eczacı Odası Başkanı Serkan Tekin, yerli ilaçların yurt dışına kaçırıldığı söyleyerek, "İlaçta döviz kurunun belirleneceği şubat ayı öncesinde her yıl benzer sıkıntılar yaşanırdı. İlaç depoları ürünleri kısıtlı verirdi ancak bu yıl bu süreç çok farklı bir şekilde gelişti. İlaç fiyatı için belirlenen 7.86 TL’lik euro kuru çok düşük kalınca ithalatçı firmalar ilaç ithal etmemeye başladı. Buna ek olarak, bazı yerli firmalar da kur farkından dolayı bazı yollar bularak yurt dışına ilaç kaçırmaya başladı. Bunu yapan büyük dağıtım firmaları. İhracatçı firmalar, eczaneler üzerinden ürünleri alıyor ve yurt dışına çıkarıyor" ifadelerini kullandı.
'ÇOCUKLARA ANTİBİYOTİK VEREMİYORUZ'
İlaç sıkıntısının had safhaya ulaştığını kaydeden Tekin, "Kucağında ateşli çocuğuyla gelmiş aileye antibiyotik veremiyoruz. Artık hekimin reçetesine müdahale eder hale geldik. 'Bırakın muadilini, benzerini verelim' diyoruz. Nöbetler felaket geçmeye başladı. Meslektaşlarımız nöbet tutmak istemiyor" dedi.
'HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN İLAÇLARLA İLGİLİ DE SIKINTI YAŞAYACAĞIZ'
Aileler ile karşı karşıya kaldıklarını ve sürecin tek mağdurunun çocuklar olduğunu ifade eden Tekin, "Yarın öbür daha fazla hayati önem taşıyan ilaçlarla ilgili de sıkıntı yaşayacağız. Sağlık Bakanı, bürokratlarına talimat verse, tek tuşla bu bilgilere ulaşabilirler. Talimat versin, yarım saatte raporlar önünde olur" diye konuştu.
'İLAÇ YOKLUĞU HAD SAFHADA'
Aksaray Eczacı Odası Başkanı Fatih Özçifçi de birçok yerli ilacın da kanuni olduğu söylenen şekillerle yurt dışına çıkarılabildiğine dikkat çekti. Firmaların, ürünlerini belirli miktarda belirli sürelerle piyasaya sunduklarını, böylece ruhsatlarının askıya alınmadığını kaydeden Özçifçi, "TİTCK da bu ürünler için 'stratejik ürün değildir’ dediği için ilacın büyük kısmı yurt dışına çıkarılabiliyor. TİTCK’nın bir an önce piyasada bulunamayan ilaçlarla ilgili ‘bu ürüne ihtiyaç var, yurt dışına çıkmaması gerekiyor’ demesi lazım. Biz bu sıkıntıları her toplantımızda gündeme getiriyoruz. Bugünlerde ilaç yokluğu had safhada. Cumartesi günü tüm gün nöbetçiydim. En temel ilaçları, çocuklar için yazılan antibiyotiği bulamadık. Hastalar eczane eczane dolaşıp ilaç arıyor. Meslektaşlarımız, 10 gün sonraki nöbetin stresini yaşıyor. Sağlıkta şiddete dönüşmesinden endişe ediyoruz" sözleri ile endişelerini dile getirdi.
FAHRETTİN KOCA 'SÜREĞEN SORUN YOK' DEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ilaç sorununun sebeplerini sormuştu. Bulut’a yazılı yanıt veren Koca, "Ülkemizde son bir yılda piyasaya arz edilen ilaç sayısı kutu bazında bir önceki yıla nazaran yüzde 13,5 oranında artarak 2,6 milyar kutuya ulaşmış olup global düzeyde yaşanan tedarik sıkıntılarından farklı olarak ilaçların piyasaya arzında ülkemiz özelinde genele matuf ve süreğen bir sorun bulunmamaktadır" dedi.