Irak sınırına yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunan Deyrizor, zengin petrol rezervleri, doğal kaynakları ve coğrafi konumuyla ABD emperyalizminin işgal hedefleri arasındaydı. Bunun önüne geçmek isteyen Suriye ordusu iki hafta içinde üç yıldır süren IŞİD kuşatmasını kırarak Deyrizor halkıyla yeniden buluştu. Kuşatma altında üç yıldır hastalıklarla ve açlıkla mücadele eden kent halkı coşkuyla askerlerini karşıladı. Halep’tekine benzer manzaraları birlikte izledik.
Deyrizor kuşatmasının kırılması Suriye’nin terörle mücadelesinde önemli bir kilometre taşı ve Irak sınırının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıyor. Yanı sıra Deyrizor’un tamamen kurtarılmasıyla birlikte orta Suriye de güvence altına alınmış oluyor. Bu zafer Suriye ordusunun IŞİD’e karşı bugüne kadar elde ettiği en büyük zafer olmakla birlikte orta ve doğu Suriye’den tamamen çıkarılan IŞİD en azından bu bölgelerde artık tamamen çözülmüştür. Deyrizor zaferi aynı zamanda emperyalizmin Halep’in özgürleştirilmesinin ardından ortaya çıkan planlarını bozmuştur. Kuşatmanın kırılmasında Suriye’de Rusya ve İran’ın askeri desteğinin en az siyasi desteği kadar hayati olduğu bir kez daha anlaşılmıştır.
Rakka ve Deyrizor kentleri petrol rezervleri ve doğal kaynaklarıyla Suriye ekonomisinin can damarlarından. Savaşın yüksek maliyetini göz önünde bulundurursak Rakka ve Deyrizor Suriye hükümeti için büyük önem taşıyor.
İşte bu yüzden ABD, en başından bu yana Rakka ve Deyrizor’un Suriye ordusunun kontrolüne geçmesine karşı çıkıyor. Özellikle Deyrizor Irak sınırına olan yakınlığından dolayı ABD’nin Suriye hükümetine bırakmak istemediği bir kentti. ABD, Suriye’nin Irak’la bağını kopararak İran ile kara bağlantısını yok etmek istiyordu. Bu şekilde hem İran’dan gelecek yardımların önü kesilecek hem de Iraklı Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin karadan gerektiğinde Suriye’ye destek vermesi önlenecekti. Bu plan Suriye ordusunun kuşatmayı kırarak kente ulaşmasıyla birlikte suya düştü.
Halep zaferinin ardından Astana görüşmelerinde kabul edilen çatışmasızlık bölgeleriyle birlikte yeniden toparlanma olanağı bulan Suriye hükümeti ve ordusu 6 yıllık krizin ardından nihai zafere her geçen gün daha da yaklaşıyor. Rusya’nın askeri olarak müdahalesinden önce neredeyse yalnızca Lazkiye ve Şam vilayetlerine sıkışan ordu iki hafta gibi kısa sürede Deyrizor'u alıp 2015 Ekim’inden bu yana büyük bir aşama kaydederek ülke topraklarının yaklaşık yüzde 60’ında kontrolü yeniden sağladı.
Deyrizor’da petrol sahalarının güvenliğinin sağlanması ekonomik açıdan, Irak sınırının görece daha güvenli hale gelmesi ise yardımların ulaşması açısından önümüzdeki günlerde Suriye’ye büyük avantaj sağlayacak. Elbette askeri alanda elde edilen başarıların hayata geçirilmesi Astana ve Cenevre görüşmelerinde elde edilecek siyasi başarılara bağlı.
Deyrizor kuşatmasının kırılması nihai zafere doğru giden yolda en az Halep zaferi kadar önemli olsa da henüz Suriye’de çözülmesi gereken pek çok sorun var. Çatışmasızlık bölgelerinin devamlılığı, uzlaşma affı kapsamında Suriyeli militanların silah bırakmasının hızlandırılması da askeri başarılar kadar önemli. Suriye halkının kendi sorunlarını kendisinin çözmesi ve kendi kaderini kendisinin tayin etmesinin önündeki asıl engel, krizdeki aktörlerin sayısının fazlalığı ve bir birine girmiş ilişkiler ağı. Ancak 6 yıldır emperyalist işgale karşı direnen Suriye halkı bu sorunların ve işgal hayalleri kuran emperyalist güçlerin üstesinden gelecektir. Deyrizor da Halep gibi küllerinden yeniden doğarak yeniden eski güzel günlerine dönecektir.