Nilüfer Çayı bitiriliyor... Şirketler kirletiyor, yurttaşlar çırpınıyor!
Yurttaşlar bugün Bursa Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.
Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: [email protected]
Bursa Su Kolektifi üyeleri Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe ilişkin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne dilekçe verdi. Dilekçede, Müdürlük tarafından Nilüfer Çayı’nın temiz akmasını sağlayacak bir çalışma yapma planı olup olmadığı sorulurken, “Verilen parasal ceza tutarı düşük olduğu için yüksek maliyetli SAİS kabinlerini kurmak yerine ceza ödemeyi kârlı bulan firmaların sayısı ve isimlerini bildiriniz” denildi.
Kaynağı Uludağ'dan başlayan Bursa’daki Nilüfer çayı, şehir içinde 200 kilometre dolaştıktan sonra Karacabey’den, Marmara Denizi’ne dökülüyor. Şehir içindeki dolaşımı sırasında oteller ve sanayi bölgesinin çevresinden de geçen Nilüfer Çayı’nın su kalitesi, kirlilik nedeniyle 4. kaliteye; yani kullanılamaz duruma gelmiş vaziyette.
Bugün, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Bursa Kolektifi üyeleri burada bir basın açıklaması yaptı. Ülkedeki çevre katliamları ve bunlara karşı mücadelelere değinilen açıklamada, “Her ortamda gerçekleri duyurmaya, denizlerimizi, akarsularımızı, göllerimizi, özgür sularımızı yağmalayanlara, kirletenlere, meta gibi alıp satanlara da hesap sormaya, suyun sesi olmaya… Her geçen gün daha da güçlü haykırarak ve mücadele ederek devam edeceğiz” denildi.
MÜDÜRLÜĞE DİLEKÇE VERİLDİ
Ardından Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğe ilişkin hazırlanan dilekçeler Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verildi. Dilekçede, kanunlara göre Türkiye'de kurulu tesislerin, doğal çevreye zararlı olabilecek sınırdaki üretim çıktılarını kanun ve yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlere indirdikten sonra alıcı ortama deşarj edebilmekte oldukları hatırlatıldı.
‘ARITILDIĞI ÖNE SÜRÜLEN ATIKLAR NÜLÜFER ÇAYI’NA DÖKÜLÜYOR’
Bakanlık tarafından kabul gören Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarında da firmaların ilgili üretim süreçlerine göre iş akışlarıyla birlikte oluşabilecek olası ve kesin atıklarını kanun ve yönetmeliklere göre nasıl yönetebileceğinin ve bu çerçevede oluşacak yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerinin açıkça taahhüt edildiği anımsatılan dilekçede, “Bursa’da kurulu üretim tesislerinde kullanılarak kirletici parametrelere sahip olan atıksu, Kanunlara ve ÇED Raporlarındaki yükümlülüklere göre arıltıldığı öne sürülerek alıcı ortam olarak nitelendirilen Nilüfer Çayı ve onu besleyen su kollarına deşarj edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.
‘KİRLİLİK AŞIRI SEVİYEDE’
Ancak arıtıldığı beyan edilen atık sularla Nilüfer Çayı’nın aşırı kirli seviyeye ulaştığı vurgulanan dilekçede, “Birçok resmi kayıtta, Nilüfer Çayı'ndan akan suyun 4. kalite kirletilmiş su olduğu, içindeki sucul canlıların yaşamlarını yitirdiği, makro ve mikro biyoalanların oluştuğu, tarımsal sulamada kullanılamadığı, buradan su içen hayvanların yaşamını yitirdiği belgelenmiştir” denilirken, 4. kalite suyun, aşırı düzeyde kirletilmiş, tarımda ve daha başka hiç bir amaçla kullanılamayacak su olarak nitelendiği vurgulandı.
‘ÖNLEM ALMAK YERİNE CEZAYI ÖDEMEYİ KABUL EDEN ŞİRKETLERİN İSİMLERİNİ VERİN’
Dilekçede, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’ndaki yasal süre içinde yanıtlanması suretiyle aşağıdaki sorulara yanıt istenildi:
1- Bursa’daki tesis ve fabrikalar ile OSB ve belediyelerin atık su arıtma tesisleri ve maden işletmeleri uymakla yükümlü oldukları Kanunlara ve ÇED Raporlarına göre çalıştırılıyor, filtrasyon ona uygun biçimde yapılıyorsa Nilüfer Çayı neden hiçbir amaçla kullanılamayacak düzeyde kirletilmiş olarak akmaktadır?
2- Bursa’da tüm tesisler atık suların arıtılmasını gerektiği gibi yapıyorsa, Müdürlüğünüz bundan eminse, kanun ve yönetmeliklerdeki sınır değerlerin çok yüksek olduğu ortaya çıkmaktadır. O halde Müdürlüğünüz bağlı bulunduğunuz Bakanlığa geri bildirimde bulunarak atık sulardaki kirletici sınır değerlerin düşürülmesini talep etti mi?
3- Sürekli izleme ve analiz yaparak, denetim ve ceza mekanizmalarını çalıştırarak, devletin ilgili kurumlarını göreve davet ederek, Nilüfer Çayını yakın geçmişte olduğu gibi temiz, kokusuz, içinde balık ve sucul canlılarının yaşadığı, tarım için kullanılabilen, kirlilik taşımayan, akarsu haline getirmek için Müdürlüğünüz tarafından bir çalışma yürütülmekte midir? Böyle bir çalışma varsa içeriği ve ne zaman hedefe ulaşmayı planlandığı konusunda bilgi veriniz.
4- Nilüfer Çayının temiz akması için bir çalışma yoksa bu dilekçeyi ihbar sayıp Nilüfer Çayını temiz akmasını sağlayacak bir çalışma yapmayı Müdürlük olarak planlayacak mısınız?
5- Verilen parasal ceza tutarı düşük olduğu için yüksek maliyetli SAİS kabinlerini kurmak yerine ceza ödemeyi kârlı bulan firmaların sayısı ve isimlerini bildiriniz.