NYT: Şi ve Putin, ABD'nin nüfuzuna karşı birleşti

NYT: Şi ve Putin, ABD'nin nüfuzuna karşı birleşti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le görüşmek üzere Moskova'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi ABD basınında tartışılmaya devam ediyor.

İleri – Dış Haberler

The New York Times'ta (NYT) çıkan bir görüş yazısında, Çin ve Rusya'nın müttefik olmamakla birlikte Moskova'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesinin ardından "izole" olmasının ardından gittikçe bir stratejik ortaklığa evrildiğine dikkat çekilerek, "Bu ortaklık, Amerikan gücünü ve nüfuzunu zayıflatma hedefinde. Şi, sık sık Putin'i 'en iyi arkadaşı' olarak tanımlıyor. Öte yandan bu pazar günü bir Çin gazetesinde çıkan bir yazısında da Putin, iki ülke arasındaki ilişkilerin en 'sıcak' döneminde olduğunu kaydetti" ifadeleri kullanıldı.

Çin ve Rusya arasındaki ekonomik bağların, Kırım'ın 2014 yılında bir halk oylaması sonucu Rusya'ya bağlanmasının ardından önemli ölçüde güçlendiğine vurgu yapılan görüşte, "O dönemde de Çin, Moskova'nın Obama yönetimi tarafından uygulanan ve küresel pazarlara erişimini kesmesi beklenen yaptırımlardan kurtulmasına yardım etti" ifadeleri yer aldı.

ÇİN TEKNOLOJİSİ

"Çin, Rusya'nın daha önce Batılı ülkelerden satın aldığı bilgisayar çipleri, akıllı telefonlar ve askeri teçhizat için gerekli hammaddeler de dahil olmak üzere birçok ürünü tedarik etmesini sağladı" şeklinde devam eden görüş yazısında, Pekin'in Ukrayna'daki Rus askeri müdahalesini "işgal" olarak tanımlamadığı hatırlatılarak, "Şimdi Şi, Putin'den ABD ve Batı egemenliğine karşı bir müttefik olarak kendisine katılmasını istiyor" değerlendirmesi yapıldı.

RUS SİLAHLARI

Rusya'nın Çin'e olduğu kadar Çin'in de Rusya'ya ihtiyacının arttığına değinilen görüşte son olarak "Çin, ordusunu modernize etmek için Rusya'nın gelişmiş silahlarını satın alıyor ve her iki ülke ortak tatbikatlarını artırıyor" denildi.