Ödemiş'te maden protestosu

Ödemiş'te maden protestosu

Ödemiş'te yurttaşlar köylerine yapılmak istenen maden ocağına karşı direnişte.

İleri Haber

İzmir’in Ödemiş ilçesinin Kışla ve Gerçekli, Kurucuova, Kaymakçı ve Uzundere köylerinin meralık alanlarının Akfeld Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 150 yıllığına kiralandığı iddia edildi. Gerçekli köylüleri ve Kaymakçı sakinleri mera alanlarına, ovalarına açılmak istenen maden ocağı için yapılan ÇED toplantısını protesto etti. Köylüler, “Dağlarımıza, topraklarımıza bir kazma dahi vurdurursak, bir maden firmasına dahi teslim edersek bunun arkası gelecektir. Bu dağlar bizim sarı öküzümüzdür. Sarı öküzü verirsek bütün dağımız ovamız gidecek” diyerek tepkilerini dile getirdi.

DOĞA VE TARİHSEL MİRAS TEHDİT ALTINDA

30 bin hektarlık alanı kapsayan 5 köye açılmak istenen maden ocağı alanında zeytin ve incir ağaçları, aynı zamanda tarihi kent kalıntıları bulunuyor. Zeytinlik ve incirlik alanlarının çiçeklenme döneminde dinamit, kırma ve eleme çalışmaları ile ortaya çıkacak tozlardan etkilenebileceğini de ifade eden köylüler, “Madenci defol, bu memleket bizim”, “Gerçekli bizimdir bizim kalacak” sloganları attı.

Ödemiş Koza Hareketi Derneği (Koza-Der) başkanı Selahattin Bağlı, "Madene karşı değiliz, ama dünyanın en verimli havzalarından biri olan, bir yılda üç ürün alabildiğimiz ovamızı madencilere terk etmeyelim. Bu iş, birkaç yerde açılacak delikten çalışma yöntemi ile yapılan madencilik değildir. Dağlarımızda madenciler değil çobanlarımız gezsin. Zeytin ve incir ağaçlarımız toz yutmasın, nefes alsın. Havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkalım” dedi.

Akfeld Madencilik Şirketi tarafından yapılan başvuruya göre ocaklardan yılda 1 milyon 200 bin ton feldspat çıkarılması planlıyor. Ocakların hayata geçmesi durumunda günde 175 kilogramdan fazla toz havaya karışacak ve madenin çıkarılması için gerektiğinde patlayıcı kullanılacak. Bakanlık onay verirse her iki ocakta verimli tarım toprakları ile bilinen Küçük Menderes Havzası sınırları içerisindeki tarım alanlarının ve meranın üzerinde kurulacak. ÇED alanlarının yanı başında incir bahçeleri, üzüm bağları zeytinlikler ve tarlalar bulunuyor.

DAHA FAZLA