Orhan Kemal unutulmadı

Orhan Kemal unutulmadı

Usta isim Orhan Kemal, ölümünün 52. yılında da unutulmadı.

İleri Haber

TYS’nin çağrısıyla, yazar Orhan Kemal, Cibali’deki evinin önünde anıldı. Anmada Cibali Tramvay Durağı’na “Orhan Kemal” isminin verilmesi talebi tekrarlandı.

Türk edebiyatının usta isimlerinden romancı ve oyun yazarı Orhan Kemal, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) çağrısıyla ölümünün 52. yılında Cibali'de bulunan evinin önünde anıldı.

Anmada söz alan “Cibali'deki Umudun Yazarı-Orhan Kemal" belgeselinin yönetmeni Mehmet Geyik, “Orhan Kemal, eşit özgür yarınlara dair umudunu hep diri tuttu. Bize düşen görev onun bıraktığı mirasa sahip çıkmak” dedi.

‘DİLEKÇEMİZE GERİ DÖNÜŞ OLMADI’

TYS adına söz alan Kamil Tekin Sürek, “Orhan Kemal, ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazarlardan, romacılardan biridir. Fakat onun eserleri be anısına resmi makamlarca sahip çıkılmasında çok büyük eksiklikler var. Başka ülkelerde yazarlar için üniversiteler kuruluyor. Burada ise evinin boyanması bile büyük mücadele ile oldu. Şimdi Orhan Kemal isminin Cibali’deki tramvay durağına verilmesi için mücadele var. Yazarlar Sendikası, Cibali’nin gençleri, Orhan Kemal severler mücadele ediyor. Büyükşehir Belediyesi’ni dilekçe verildi. Fakat geri dönüş olmadı. Bizim talebimiz Cibali durağına “Cibali-Orhan Kemal” isminin verilmesi. Sadece bu yeterli değil, yaşadığı evin de müze halime getirmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DURAĞIN ADI ‘CİBALİ-ORHAN KEMAL’ OLSUN’

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de anmada söz aldı. Konuşmasına evlerinin önüne gelindiği için teşekkür ederek başlayan Öğütçü, “Ben bu evde doğdum. İlkokul ikiye kadar burada oturduk. Üst köşede oda babamın odasıydı. Küçük bir penceresi var. Pencerenin Önünde tahtadan saksı vardı. Güvercinler konardı. Babam kapısının önünde dolaşırken, “Oğlum koş gel kuşlar sana ne getirdi” derdi. Yatağın üstüne gofret bırakırdı” şeklinde konuştu.

Cibali’nin, Orhan Kemal’in birçok eserinin kaynağı olduğunu belirten Öğütçü, “Bir yazar hangi ortamda beslendi? Nasıl bir ortamdan etkilendi? Cibali büyük bir laboratuvar” derken, tramvay durağını adının “Cibali-Orhan Kemal” durağı olmasını söyledi.

‘ÖNCE EKMEK’

Anma yazar Nuray Gök Aksamaz’ın Orhan Kemal’in “Önce Ekmek” eserini seslendirmesiyle son buldu.

DAHA FAZLA