Pakistan eski başbakanı İmran Han'dan hapis cezasına itiraz

Pakistan eski başbakanı İmran Han'dan hapis cezasına itiraz

Pakistan'ın tutuklu eski başbakanı İmran Han'ın avukatı, müvekkili hakkında verilen mahkumiyet ve 3 yıl hapis cezası kararını temyiz ettiklerini açıkladı.

3 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra 5 Ağustos'ta Lahor'daki evinden gözaltına alınarak tutuklanan Pakistan eski başbakanı İmran Han mahkeme kararını temyize götürdü.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Han'ın avukatı Naeem Panjutha, müvekkiline 'yolsuzluk' iddiasıyla verilen hapis cezasına itiraz ettiklerini, itiraz dilekçesini başkent İslamabad'daki Yüksek Mahkeme'ye ilettiklerini bildirdi. İtiraz dilekçesinin bir kopyasını X (Twitter) hesabından paylaşan avukat Panjutha, Han'ın 'mağdur edildiğini ve durumdan hoşnutsuz olduğunu' söyledi. Kararın iptali için mahkemeye yapılan itirazın Yüksek Mahkeme tarafından 9 Ağustos Çarşamba günü inceleneceği bilgisi paylaşıldı.

HAN, AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜ: 'KÖTÜ KOŞULLARDA TUTULUYOR'

Öte yandan, İmran Han'ın hapishanene koşulları hakkında açıklama yapan hukuk ekibi de müvekkillerinin başkent İslamabad yakınlarındaki Attock'ta bir hapishanede kötü koşullarda tutulduğunu, tutuklandıktan sonra götürüldüğü küçük C sınıfı hücrede açık tuvalet kullanmak durumunda olduğunu söyledi. Avukatlar, Han'ın içinde banyo, gazete, kitap ve televizyon da bulunan B sınıfı bir hücrede tutulması gerektiğini ifade etti.

İmran Han, dün mahkemenin cezaevi yönetimine verdiği emirle avukatıyla görüşmüştü. Ulusal basındaki haberlere göre, Han'ın avukatı Naeem Panjutha, Attock Cezaevi yönetiminin müvekkiliyle görüşmesine izin vermesi için İslamabad Yüksek Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş, mahkeme de Panjutha'ya, başkent İslamabad'a 88 kilometre uzaklıktaki cezaevinde bulunan Han ile görüşmesi için izin vermişti. Panjutha, Han ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, Han'ın maneviyatının yüksek olduğunu belirterek, "Bana 'ne olursa olsun boyun eğmeyeceği' mesajını iletmemi söyledi" diye konuşmuştu.

NE OLMUŞTU?

İslamabad Yüksek Mahkemesi, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle yargılandığı davada eski başbakan İmran Han'ı suçlu bulmuş ve hakkında tutuklama kararı vererek 3 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Pakistan polisi, mahkeme kararıyla Han'ı Lahor şehrindeki evinde 5 Ağustos'ta tutuklamıştı.

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylaması sonucu 174 hayır oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü. Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, Meclis'te 11 Nisan 2022'de düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.