Paşinyan'dan Karabağ adımı: 'Azeri toprağı olduğunu tanırız'

Paşinyan'dan Karabağ adımı: 'Azeri toprağı olduğunu tanırız'

Ermeni lider, Bakü'nün yerel halkın güvenliğini ve haklarını garanti etmesi durumunda bu adımın mümkün olabileceğini söyledi.

İleri - Dış Haberler

Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan, Bakü'nün etnik Ermenilerin güvenliğini garanti etmesi durumunda Dağlık Karabağ'ın Azeri toprağı olarak tanınabileceğini belirtti.

Bir basın toplantısında konuşan Ermeni lider, uluslararası hukukta Azerbaycan toprağı olarak anınan ancak bir kısmı Ermeni güçlerin kontrolünde bulunan Dağlık Karabağ bölgesine ilişkin, "Bölge halkının hakları ve güvenliği konusunun gelecekteki müzakerelerde tartışılması gerektiğini söylüyoruz. Azerbaycan'la birbirimizi doğru anlarsak, Ermenistan belirtilen sınırlar içinde Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanır" dedi.

Bununla birlikte Paşinyan, bir "etnik temizlik" riskinden endişe duyduklarına dikkat çekerek söz konusu bölge için uluslararası güvenlik garantileri çağrısı yaptı. 

Paşinyan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın aktif barış görüşmeleri yürüttüğünü sözlerine eklediği konuşmasında tarafların herhangi bir anlaşmazlığı hızla ortadan kaldırabileceklerini umduğunu ifade etti

'ERMENİ İŞGALİ'

Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ'la ilgili olarak "Yaklaşık 30 yıldır Ermeni işgali altında olmasına ve bir milyon Azerinin sürülmesine rağmen müzakerelerin Güney Kafkasya'da sağlam barış getirmesini umuyorum" şeklinde konuşmuştu.

İki eski Sovyet ülkesi, toplam nüfusu yaklaşık 150 bin olan tartışmalı bölge için on yıllardır çatışıyor.

Dağlık Karabağ,Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Azerbaycan'dan bağımsızlık ilan etmişti.