'Rantsal dönüşüm'e direnen mahalleye sabaha karşı polis baskını: 2 yaralı

'Rantsal dönüşüm'e direnen mahalleye sabaha karşı polis baskını: 2 yaralı

AKP yönetimindeki Başakşehir'de ranta açılmak istenen Şahintepe Mahallesi'ne sabaha karşı polis girdi.

İleri Haber

İstanbul'un Başakşehir ilçesine bağlı Şahintepe Mahallesi'nde evleri hukuksuz biçimde ellerinden alınmaya çalışılan Çetinkaya ailesi ve onlara destek veren mahalle halkı tarafından başlatılan barınma nöbeti 4 aydır sürerken, sabaha karşı mahalleye polis baskını düzenlendi.

Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi tarafından dün gece geç saatlerde sosyal medyadan yapılan açıklamada, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Melik'in ismi anılarak uyarıda bulunuldu. Yapılan paylaşımda, "Gece 03.00'de belediye personelini Şahintepe'de yıkım olacak gerekçesiyle  mesaiye çağıran Ahmet Melik ve takım arkadaşlarını uyarıyoruz. Hukuka, mahkeme kararlarına uygun davranın ve belediye emekçilerini suçunuza ortak etmeye çalışmayın. İnsanların ekmekleri ile oynamayın. Mahallemizden artık elinizi çekin. Tüm komşularımızı bu geceden itibaren ve geceden sabaha kadar nöbete davet ediyoruz" denildi.

Çağrı sonrası gece saatlerinde mahallenin birçok noktasına polis girdi. Şahintepe Barınma Hakkı Meclisi tarafından sosyal medyadan paylaşılan videolarda, mahalleye giren polislerin görüntüleri yer aldı. Polisin, biber gazı ve cop kullanarak mahalleye girdiği belirtildi.

Polis eşliğinde hukuksuz şekilde Çetinkaya ailesinin evi yıkılırken, 10'dan fazla kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanların bir kısmı karakola götürülmeden serbest bırakılırken, bir kısmının ise karakolda ifadesinin alındığı öğrenildi. 

2 KİŞİ YARALANDI

Polis müdahalesi sırasında 2 kişi de yaralandı. Yıkılan evin sahibi İsmail Çetinkaya, yoğun gaz nedeniyle hastaneye götürüldü. Başına darbe alan 78 yaşındaki bir kadın da hastanede tedavi altına alındı.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Başakşehir’deki Şahintepe mahallesinde, evleri hukuksuz biçimde ellerinden alınmaya çalışılan Çetinkaya ailesi ile onlara destek veren mahalle halkının başlattığı barınma nöbeti, 126 günü geride bıraktı. Yurttaşlar, bugün elektrik kesmek üzere mahalleye gelen belediye ekiplerine karşı çıkarak kesinti yapılmasına engel oldu.

2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile rezerv yapı alanı ilan edilen Şahintepe Mahallesi'nde yaşayanlar, bölgede dikilmek istenen "Kanal İstanbul manzaraları" konutlar nedeniyle sürgün edilmek istenmesine karşı mücadele etmeye başlamıştı. 

Mahalle halkı "rantsal dönüşüme" karşı mücadele etmek için barınma nöbetine başlarken, Başakkent A.Ş. 26 Eylül tarihinde Çetinkaya ailesinin evinin de bulunduğu adada işlem tesis etme yetkisi iptal edildiği halde elektrik kesme bahanesiyle gelmiş ve polis eşliğinde evleri tahliye etmeye çalışmıştı. 

Direnen Çetinkaya ailesi ve mahalle halkı ise belediye ekiplerinin hukuksuz elektrik kesimi işlemi yapmasıı engellemiş ve adaletsizliğe karşı nöbete destek verilmesi çağrısında bulunmuştu.

DAHA FAZLA