RT: Kılıçdaroğlu'nun zaferi Moskova için 'ölümcül' olmaz

RT: Kılıçdaroğlu'nun zaferi Moskova için 'ölümcül' olmaz

Yapılan değerlendirmede "Bir muhalefet zaferi Batı'ya fayda sağlasa da Rusya için ölümcül olmayacaktır" ifadesi kullanıldı.

İleri - Dış Haberler

Moskova merkezli Russia Today (RT) haber kanalının internet sitesinde yer alan seçim günü analizinde, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türkiye'nin Moskova'yla ilişkilerinin "ölümcül" derecede etkilenmeyeceği belirtildi.

Rus devletine bağlı RT'de seçim günü yayımlanan bir analiz haberde, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin olası sonuçları değerlendirildi.

Millet İttifakı'nın adayı Kılıçdaroğlu'nun anketlerde önde olduğunu vurgulayan analizde "Bu, Recep Tayyip Erdoğan döneminin sonu anlamına gelebilir. Bu durumda Türkiye dış politika rotasında bir değişikliğe mi gider? Bu, Rusya ve dünya için ne anlama gelir" soruları soruldu ve devamında Dünya Ekonomisi-Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Viktor Nadein-Rayevsky'nin şu ifadeleri aktarıldı:

'KILIÇDAROĞLU KEMALİST'

"Kılıçdaroğlu diğer adaylardan daha Batı yanlısı. Bununla birlikte Kılıçdaroğlu modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün görüşlerine dayanan ve Erdoğan'ın büyük ölçüde terk ettiği Kemalist ideolojiye dönme niyetinde olduğunu dile getiriyor. Kemalistler, Batı'yla ilişkilere odaklıdır."

Analizde Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü'nden Amur Gajiyev'in benzer tespitleri paylaşıldı:

"Erdoğan kazanırsa enerji ve askeri işbirliği de dahil olmak üzere Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri öncelikli olmaya devam edecek ancak Batı yanlısı muhalefetin zaferi de Ankara ve Moskova arasındaki ilişkilerin gerilemesi anlamına gelmeyecektir. Nitekim Kılıçdaroğlu'nun son açıklamaları, Rus karşıtı görüşleri onaylamadığını gösteriyor."

'YAPTIRIMLARA KATILMAZ'

Son olarak Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden Kirill Semenov'un "Muhalefet adayının Batı yanlısı gidişatı, Erdoğan başkanlığında imzalanan Rus-Türk anlaşmalarının geri alınacağı anlamına gelmiyor" öngörüsünün de eklendiği analizde bir muhalefet zaferinin Batı için faydalı olsa da Rusya için ölümcül olmayacağına dikkat çekilerek "Muhalefet liderinin Rus karşıtı yaptırımlara katılma olasılığı düşük" denildi.