Sağlık emekçileri uyarı g(ö)revine çıkıyor
Sağlık emekçileri, Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde yaptıkları açıklamada 8 Şubat günü uyarı g(ö)revine çıkacaklarını duyurdu.
Ersan Kınık
Vazgeçmiyoruz, oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz diyen sağlık emekçileri, düzensiz ve yetersiz çalışma koşullarına karşı başlattıkları “Beyaz Nöbet” eylemleri için bugün Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde bir araya geldi. İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş, Dev Sağlık İş, Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası ve Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği’nin bulunduğu eyleme, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.
‘HASTA HASTA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ, ÇİFT MASKE TAKIP ÇALIŞIN DİYORLAR’
Eylemde söz alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu
“Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bize vaad edilen şuydu. ‘Hakkınız ödenmez, size bir miktar iyileştirme yapacağız ama bu sizin hakkınızı karşılamaz’ bize bu dendi. Biz bunun samimiyetsiz olduğunu açıkça söylemek isteriz. Bizim ücretlerimiz çoğunlukla performansa dayalı döner sermaye adı altında ödeniyor. Ticarethaneye dönüştürülmüş kamu sağlık kurumlarından edilen kârdan güya çalışanlara pay dağıtılıyor. Tabii hastaneler artık çalışamaz durumda olduğu için ortada biriken para yok, dağıtılacak para da yok.
Biz kararlıyız. 26 Ocak’ta başladığımız sembolik beyaz nöbet devam ediyor. 8 Şubat’ta tüm yurtta tüm sağlık emekçileriyle birlikte acil hizmetler dışında sağlık hizmeti sunmayacağız. Üretimden gelen gücümüzü göstermekten başka yapacak gücümüz kalmadı. Sağlık emekçileri tükeniyor, bitti. Artık korkmanıza gerek yok denilen pandemi hastaneleri dolduruyor. Bizler hasta hasta çalışmak zorunda kalıyoruz. Sağlık çalışanlarına izolasyon süresi sıfırlandı. Çift maske takıp çalışın diyorlar. N95 maskelerin dağıtımı bile sağlanamıyor”
Dün Trendyol çalışanları, bugün yemeksepeti çalışanları tüm emekçiler… Dün öğretmenler meclis önündeydi. Herkes hakkını arıyor. Biz de hakkımızı arayacağız ve alacağız” diye konuştu.
‘TASARI MECLİSE GETİRİLMEZSE UYARI G(Ö)REVİNDE OLACAĞIZ’
Kurumlar adına ortak basın açıklamasını SES Anadolu Şubesi temsilcisi Türkan Yavuz okudu. Sağlık çalışanları ile ilgili hazırlanan yasa tasarısının kapsamının artırılarak meclise getirilmesinin talep edildiği açıklamada, tasarının meclise getirilmemesi hâlinde 8 Şubat’ta uyarı g(ö)revine çıkılacağı belirtilerek şu talepler sıralandı:
- Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi
- Kamuya ait binalarda, kamu çalışanlarından oluşan eksiksiz bir ekiple koruyucu hekimliği önceleyen birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi
- Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile gelişmiş ülkeler ortalamasına çıkarılması
- Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması, fazla mesainin ücretlendirilmesi
- Emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin tüm sağlık emekçilerine uygulanması; üstüne eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi, emekli maaşlarının artırılması
- Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb. adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi, COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması
- Etkin bir yasa “sağlıkta şiddet”in önlenmesi, iş yerlerinde güvenli çalışma koşullarının sağlanması
- Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi
- Özel sağlık kuruşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesidir
Sağlık çalışanları, basın açıklamasının ardından “Sağlık işi ekip işidir” sloganları eşliğinde eylemi sona erdirdi.