Sessiz Kitapların Sesli Dünyası

Sessiz Kitapların Sesli Dünyası

Duyguları ve kurguları yazılar olmadan anlatmak mı? Sessiz kitaplarla çocukların yaratıcı dünyasına “merhaba!” diyecek ve sessizliğin ses kazandığını göreceksiniz!

Gül Altıparmak

Dünyada ‘silent books’ diye anılan yazısız kitapların özelliği sadece resimlerden oluşması. Kelimeleri kullanmadan hikayeyi resimlerle anlatarak çocukların hayal gücünü geliştirip yaratıcılıklarında olumlu etkiler uyandırıyor. Diğer yandan jest ve mimikleri daha iyi anlamalarını da sağlayarak çocukların günlük yaşamda duygularını doğru şekilde yansıtmalarına ön ayak oluyor. Özellikle çok konuşmayan, sözsüz iletişim kurma özeliği olan çocuklar için bu kitaplar bir harika.

DOĞUM GÜNÜ HEDİYESİ

İlk kitabımız Türkiye’den, “Doğum Günü Hediyesi”. Çocuk kitapları yazarı olmasının yanı sıra başarılı bir karikatürist olan Behiç AK tarafından resimlendirilmiş. Behiç Ak, her detayı ince ince işleyerek çocukları hediyeye ulaşan kahramanımızla bir yolculuğa çıkarıyor. Kitapta maviliğin hakim olduğunu görüyoruz. Maviliğin ortasında ise küçük bir nokta. Her sayfada git gide büyüyen bir nokta ve bu noktanın ada olduğu beliriyor. Adadaki çocuğun bir hediyesi var. Peki bu hediye paketini nasıl açıyor, paketin içinden ne çıkıyor dersiniz? Kitabı incelerken çocuklar ana kahramana istediği ismi verebilecek resimlerden yorumlayarak kendine bir hikaye yaratabilecektir. Okul öncesi çocuklara kitap sevgisi aşılama, okuma ve kitap sevgisi oluşturma ve özgüven becerileri kazandırma açısından ülkemizde nadir bulunacak bir sessiz kitap. Kitaplığınıza hemen ekleyin derim.

KIRMIZI RİNGA

İkinci kitabımız “Kırmızı Ringa”. Güzel bir parkta yaşayan çeşit çeşit canlıların hayatlarından kesitler bulunan kitapta, bu canlıların bazıları normalde hiç de dikkatimizi çekmeyecek küçüklükte. Yazar, bu kitapta çocuğu egosantrizmden uzaklaştırarak bizden başka her yerde farklı hayatların olduğunu çocukların gözleri önüne sermeye çalışıyor. Fark etmediğimiz ya da dikkat etmediğimiz ayrıntılarla bizi buluşturuyor. Bu kitap iki kısımdan oluşuyor: ilk kısım sadece görsellerden oluşurken ikinci kısımda yazılı olarak da hikayeleri anlatıyor. Yani çocuğunuz ilk kısımda yaratıcı şekilde hikayeye hayat verirken ikinci kısımdaki asıl hikayeyle kendi yarattığını karşılaştırma imkanı bularak kendini denetleyecek ve kıyaslama becerisi kazanabilecektir.

ŞEMSİYE

Üçüncü sessiz kitabımız “Şemsiye”. Bu kitapta ana kahramanımız küçük bir köpek. Bulduğu kırmızı bir şemsiyeyle uçarak oradan oraya savruluyor ve maceralar peşi sıra geliyor. Kitap sessiz olduğu için köpeğimizin adını da yaşadıklarını da karşılaştığı zorluk ve başka her türlü şeyi anlatmak yaratıcı çocuklarımıza kalacak. Kitabın görselleri ve kurgusu, Ingrid- Dieter Schubert çifti tarafından hazırlanmış ve 21 ayrı ülkede yayınlanmış. Çocuklara sınırsız bir dünyanın kapılarını açacağına emin olduğum bu kitabı çok seveceksiniz. Küçük köpek kutuplarda üşümüş müdür, ne dersiniz?

BÜYÜK ORMAN AVCILARI

Son sessiz kitabımız “Büyük Orman Avcıları”. Çizerimiz Dennis Nolan, tasarımcı ve yazardır aynı zamanda. Çizdiği eserler Commonwealth Club of California ve Golden Kite Picture-Book gibi çeşitli uluslar arası ödüllere sahip. Daha ilk sayfadan bizi heyecanlandıran bu kitapta çocukların pek de alışık olmadığı çevrelerinde gördüklerinden farklı deneyimleri kucaklayacakları yaşamlar var. Bir kabilede yaşayan küçük insanlar ve bir grup köyden ayrılarak uzun soluklu yolculuğa çıkan ekip yolda birçok hayvanla tanışıyor. Maceralara atılıyorlar. Sonunda ise bir kamp ateşi başında marshmelov yiyen çocuğun paketinden marshmelov alarak köylerine geri dönüyorlar. Çocukların kitap farkındalığı oluşturabileceği bu kitapla kelime dağarcığı zenginleşecek ve çocuklar kendilerini daha iyi ifade edebileceklerdir. Bilmedikleri yeni kelime ve kavramlarla da yeni öğrenmeler gerçekleştirebileceklerdir.

Sessiz kitaplar özel gereksinimli çocuklar açısından da kitap sevgisi oluşturabilecek bir materyaldir. Jest ve mimiklerini kullanarak çocuklar, kendilerini ifade edebileceklerdir. Gelişen ve artık büyükten büyük olan dünyada,  çok dar bir alan bıraktığımız çocuklara geniş bir hayal gücü sunabiliriz bu kitaplarla. Onları cesaretlendiren, büyüklerin sınırlarını zorlayan, özgüveni yüksek, risk alabilen, yaratıcı ve bilimsel düşünen mutlu çocuklarla dünyaya farklı renkler kazandırabiliriz. Çocuklar bizim hayallerimizin arka bahçelerinde yaşayamayacak kadar mükemmeldirler. Onlara farklı deneyimler ve yaşantılar sunmak da biz büyüklerin sorumluluğudur. Çocukların daha güneşli, yaşanabilir bir dünya kurabileceğini bilmenin inancıyla kalmanızı temenni eder, iyi eğlenceler ve okumalar dilerim! J

KÜNYE

Doğum Günü Hediyesi, Behiç Ak, Can Yayınları, Sf:40, 2018.

Kırmızı Ringa, Yazar:Gonzalo Moure, Çizer: Alicia Varela, Sarıgaga Yayınları, Sf:40, 2016.

Şemsiye, Ingrid & Dieter Schubert, Kuraldışı Çocuk, Sf:40, 2015.

Büyük Orman Avcıları, Dennis Nolan, Abm Yayınevi, Sf:40, 2015

DAHA FAZLA