Sinpaş'ın 'ÇED gerekli değildir' kararına mahkemeden iptal

Sinpaş'ın 'ÇED gerekli değildir' kararına mahkemeden iptal

Marmaris Kent Konseyi, “ÇED gerekli değildir” kararını yargıya taşıyarak, 11 Eylül 2021 tarihinde dava açmıştı.

İleri Haber

Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve şu an Sinpaş GYO’nun yürüttüğü otel-devremülk projesinde çevre katliamı sürerken,  Marmaris Kent Konseyi tarafından projeye ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline yönelik açtığı davayı kazandı. Mahkeme “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve atıl haldeki 500 odalı otel projesi Sinpaş GYO’ya devredilmiş ve 2019’daki yerel seçimlerin ardından 205 otel odası, 1407 devre mülk, 250 villa, AVM, aquapark, yat yanaşma yeri inşaatı gibi farklı bir projeye dönüştürülmüştü. Muğla Valiliği ise projeyle ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı vermişti.

Marmaris Kent Konseyi ise bu kararı yargıya taşıyarak, 11 Eylül 2021 tarihinde dava açmıştı.

Milli Park alanında bulunun proje sahasında dinamit patlatma, beton santrali kurma gibi işlemler yapan şirket, alanı tahrip ederken; Kültür ve Turizm Bakanlığı her sene olduğu gibi bu sene de 15 Mayıs-15 Ekim arası turistik bölgelere ‘turizm faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi için inşaat yasağı getirdi. Buna rağmen şirket faaliyetlerini durdurmadı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Projeye ilişkin tepkiler sürerken Marmaris Kent Konseyi’nin “ÇED gerekli değildir” kararının iptaline yönelik açtığı davada,  Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından karar verildi. Mahkeme, “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

‘ALINACAK ÖNLEMLER BELİRLENMELİ’

Mahkeme heyeti, oybirliği ile aldığı kararında, projenin çevreye olumlu ve olumsuz etkilerinin ve olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

DAHA FAZLA