Sıra dışı tilkinin hikâyeleri: “Kitapsever Bay Tilki” ve “Bay Tilki ile Kırmızı İp”

Sıra dışı tilkinin hikâyeleri: “Kitapsever Bay Tilki” ve “Bay Tilki ile Kırmızı İp”

“Zihinsel açlıkla bedensel açlığı bir arada kullanarak çocuklara edebiyata ve öğrenmeye karşı hissedilen tutkuyu eğlenceli bir kurguyla sunan, Alman yazar ve çizer Franziska Biermann; çocuk okuru, zengin görseller ve sıra dışı olaylarla yarattığı dünyasında düş kurmaya davet ediyor.”

Merve Sucu

Küçük Bay Tilki kitapları çok seviyor. Ancak onun kitap sevgisi bizim anladığımız kitap sevgisinden biraz farklı. Bay Tilki çok sevdiği bir kitabı tekrar okuyamaz, kitaplarını arkadaşlarıyla paylaşamaz ya da evini raflar dolusu kitapla dolduramaz. Peki, neden mi? Bay Tilki kitapları okuduktan sonra üzerine tuz ve biraz da karabiber serperek bir güzel midesine indiriyor da ondan! Bu tutkusuyla sadece okuma ihtiyacını değil, açlığını da gidermiş oluyor. Evde kahvaltılık bir şeyler mi yok? Bay Tilki en sevdiği şarküteriye, Köşem Kitabevi’ne gidiyor. Kitapla beslenmek kolay iş değil, Bay Tilki’nin günde en az üç öğün kitap yemesi gerek ama kitaplar çok pahalı. Kahramanımız bu büyük harcamalara uzun süre dayanamayınca evindeki eşyaları para karşılığında rehin bırakmaya başlıyor. Açlık bu ertelenmez. Evde rehin bırakacak eşyası kalmayınca farklı yollar aramaya başlıyor Tilki. Bir süredir gözüne kestirdiği, raflarında çokça kitap olan yere, kütüphaneye gitmeye karar veriyor. Buradan para vermeden kitap alıp eve götürebileceğini öğrenen tilkimiz, her gün soluğu kütüphanede alıyor. Bir süre sonra yakınmalar başlıyor kütüphanede. Uçları kemirilmiş, ıslanmış ve bazıları kaybolmuş kitaplar kütüphanecinin dikkatinden kaçmıyor. Kütüphaneye girmesi yasaklanan tilkimizin,  niteliksiz yayınları yemeye başlamasıyla sindirim sistemi bozuluyor.

Bay Tilki Hapishanede

Kitaplardan daha fazla uzak kalamayan Bay Tilki, kurnazca -masallardaki tilkiler kadar kurnazca olmasa da- bir planla Köşem Kitabevi’ne soyguna gidiyor. Kitabevinden tam 24 kitabı alan tilkimiz çabucak tanınıp hapse atılıyor! Cezası da kendisine verilebilecek en ağır ceza: okuma yasağı!

Kitaplardan uzak kalan Bay Tilki, kitaplara nasıl ulaşacak, okuyup öğrenin derim!

Zihinsel açlıkla bedensel açlığı bir arada kullanarak çocuklara edebiyata ve öğrenmeye karşı hissedilen tutkuyu eğlenceli bir kurguyla sunan, Alman yazar ve çizer Franziska Biermann; çocuk okuru, zengin görseller ve sıra dışı olaylarla yarattığı dünyasında düş kurmaya davet ediyor. Biermann, kitabın ana kahramanı Bay Tilki’nin okuma yasağına rağmen hayal gücü sayesinde kitaplara ulaşmasıyla; çocuk okura, okuyan ve hayal kuran zihnin, henüz yazılmamış kitaplar hazinesi olduğunu başarılı bir şekilde gösteriyor.

BAY TİLKİ VE KIRMIZI İP

Artık dünyaca ünlü bir yazar olan Bay Tilki’nin kitapları, bir tutam tuz ve karabiberle birlikte satılmaktadır. Tilkimizin yeni kitaplar almak için yeteri kadar parası vardır ancak en çok kendi kitaplarını yemekten hoşlandığı için yeni hikâyeler yazmaya devam etmektedir. Arkadaşı ve yayıncısı da bu durumdan çok memnundur.

Küçük Bay Tilki, kendisine ilginç gelen her şeye kulak kabartıyor, her şeyi gözlüyor, kokluyor ve tilki kızılı defterine notlar alıyordur. Ancak bir gün bir felaketle karşı karşıya kalır Bay Tilki! Kitapları için ilham aldığı şeyleri not ettiği tilki kızılı defterleri ve biriktirdiği koleksiyonlar ortadan kaybolmuştur. Bay Tilki fikir hırsızını bulmak için polise gitmiş, ancak “bunların hepsi çerçöp şeyler, çalınması sizin için bir temizlik olmuş” cevabıyla karşı karşıya kalmıştır. Polisi ikna edemeyen Bay Tilki, fikir hırsızının peşine düşer ve işler karışır…

Bay Tilki’nin yeni kitaplar üretebilmek için sürekli çalışması, notlar alması ve koleksiyonlar biriktirmesi çocuk okura yazarlık mesleği hakkında fikir veriyor. Yazar, yazma işinde ilham alınan nesneler, kokular, olaylar… vb. şeylerin her bireyde farklı anlamlar ifade edebileceğini vurgulayarak hayal gücünün önemine işaret ediyor. Tilki’nin hazinesiyle kitap yazmaya çalışan karakterin yazma işini başaramamasıyla, çocuk edebiyatında zor bir işi başararak intihal (aşırma) meselesine değiniyor. Çocuklara kitaplarla kurduğumuz bağı yaratıcı bir kurguyla anlattığı öyküsünde; kitap, kitapevi, kütüphane, kütüphaneci, yazar, yayınevi ve yayıncı kavramlarına yer veren yazar, kitapsever herkese eğlenceli bir dünya sunuyor.

KÜNYE:

Kitapsever Bay Tilki / Franziska Biermann / Çeviren: Süheyla Kaya / Hep Kitap / 2016 / 62 s. /8+

Bay Tilki İle Kırmızı İp / Franziska Biermann / Çeviren: Süheyla Kaya / Hep Kitap / 2016 / 62 s. /8+

DAHA FAZLA