'Söğütlüçeşme'de hiçbir yapılaşma istemiyoruz!'
Proje, bugün Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu önünde yapılan eylemle protesto edildi. Eyleme siyas parti ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Ersan Kınık - @ErsanKinik
Kadıköy Söğütlüçeşme’ye yapılması planlanan ve yeşil alanı ranta açacak olan AVM/Gar projesi bugün protesto edildi. Yapılan açıklamada, projeye ilişkin bilgiler verilirken, Bizler, Söğütlüçeşme’de ne viyadük, ne ticaret alanı, ne AVM; hiçbir yapılaşma istemiyoruz! Esas ihtiyacımız olan yeşil ve kamusal alanları talep ediyoruz” denildi.
İstanbul Kadıköy’de bulunan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nun olduğu araziye, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının (TCDD) onayıyla AVM/Gar projesi yapılması kararlaştırılmıştı. Fıratcan İnşaat tarafından yapılacak projeden, gelen tepkiler ve imar planlarının iptal edilmesi nedeniyle vazgeçildiği duyurulmuştu. Sonrasında ise projede değişikliğe gidilerek, yeniden gündeme getirildi.
Proje, bugün Söğütlüçeşme Marmaray İstasyonu önünde yapılan eylemle protesto edildi. Eyleme siyas parti ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Eylemde Kadıköy Kent İnisiyatifi adına da bir açıklama yapıldı.
'PROJE BÜTÜN UYARILARA RAĞMEN DEVAM EDİYOR'
Açıklamayı, Hakan Hopanoğlu okudu. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
Akfen Holding bünyesindeki Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm A.Ş.tarafından Söğütlüçeşme'de başlatılan tren garı, ticaret alanı ve otopark yapımına bütün uyarılarımıza rağmen devam edilmektedir.
Açıklanan proje raporuna göre burada; 36 viyadük bloğu, 13 adet bir veya iki katlı hafif çelik yapılar, bu yapılar içerisinde 118 adet ticari alan ve 443 araçlık açık-kapalı otopark yapılması planlanmakta, bu alanın “Açık hava kültür, sanat ve yiyecek ve içecek merkezi” haline getirilmesinin amaçlandığı belirtilmektedir.
Proje bedelinin 20 milyon Euro olduğu bilgisine ulaşılan bu inşaat hakkında mecliste soru önergesi verilmiş, ancak ticari gizlilik kararı ile kamuoyu bilgilendirilmemiştir. Şirketin kamuoyuna açık proje dokümanlarında ise birbiriyle tutarsız veriler bulunmaktadır.
GERÇEK BİLGİLER SIRALANDI
Bizlerin verdiği mücadele ve kamuoyunda yarattığımız baskının sonucunda, Fıratcan inşaat tarafından 8 Ağustos 2022 tarihinde bir kamuoyu duyurusu yapılmış ve birçok yanlış bilgiyle kamuoyu yanıltılmıştır. Şimdi sizlere bunlardan bazı örnekler verelim.
1- Yapılan iş için;
Paravanlarda/ duyurularda: Söğütlüçeşme viyadük İnşaatı ve Çevre düzenleme işi,
Fıratcan İnşaat ve TCDD’nin Proje Tanıtım dosyalarında ise, Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı, Destek birimleri, İlave Peron Ve Ray Hattı ve Yaşam Merkezi
Firmanın kamuoyu duyurusunda ise yapılan iş yeniden “Söğütlüçeşme Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenlemesi” olarak tanımlanmaktadır.
Böyle keyfilik olmaz . Evet buradan soruyoruz, PROJENİN İSMİ NEDİR? Bir karar verin! Halka açıklayın!
2- Kamuoyu duyurusunda: "Söğütlüçeşme projesi kapsamında 250 ağacın kesildiği iddiası doğru değildir. Çalışmalarda Türkiye’de ilk sayılabilecek bir uygulama ile ağaçlar proje alanı içerisinde taşınmaktadır. Orman Mühendisleri tarafından “Ağaç Rölöve Planı / Teknik Raporu”na göre alanda 415 ağaç bulunmaktadır" denilmektedir.
Bizler alanda yaptığımız çalışmada kesilen ağaçları gözlerimizle gördük ve görüntülerini paylaştık. Alanda geriye kalan ağaçları numaralandırdık ve alanda şu anda 270 ağaç olduğunu tespit ettik. Şimdi soruyoruz o zaman geri kalan ağaçlar nerede?
3- Kamuoyu duyurusunda: "Söğütlüçeşme’ye bir alışveriş merkezi (AVM) yapılacağı konusundaki ısrarlı iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Viyadüklerin altları yeme-içme ve kültür-sanat alanlarından oluşacaktır." denilmektedir.
Proje tanıtım dosyasında ise "118 adet dükkan ve 443 araçlık açık-kapalı otopark " yapılacağı açıklanmaktadır. Adına AVM demeden, ticari kar amacıyla yapılacak 118 dükkana "yaşam merkezi" demenin hiçbir inandırıcılığı yoktur.
4- Biz paravanla çevrili alana " Ruhsatsız İnşaat" diye halkı bigilendirme panosu astıktan ve
"Ruhsat nerede" diye sorduktan sonra bölgeye ruhsat tabelası astınız. Şimdi soruyoruz: Ruhsat varsa, proje nerede? Yönetmelikte yer alan, tabelada olması gereken pek çok zorunlu bilgi nerede?
PROJE UYGULANIRSA NELER OLACAK?
Sevgili Kadıköylüler, İstanbullular, sonuç olarak;
Halkın görüşü alınmadan hazırlanmış olan,“ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporuna gerek yoktur” kararı verilen ve planları açıklanmayan, türlü belirsizlikleri, tutarsızlıkları yanıltıcı bilgilerle beraberinde getiren bu projenin uygulanması durumunda;
1- Bölgedeki ağaçlar ve yeşil alan tamamen yok olacaktır.
2- Viyadük inşaatı için yapılan sondaj çalışmasından çıkartılan ve bir çok zehirli madde içeren çamur, Kurbağalı Dere üzerinden Marmara Denizine karışacağı için halk sağlığı ve çevre için büyük tehlike yaratacaktır.
3- Bölgede günün her saatinde yoğun olan yaya ve araç trafiği, projenin getireceği insan ve araç yoğunluğu nedeniyle daha da çekilmez hale gelecektir.
4- Yeşil alan kaybı, beton yapılaşmanın artması nedeniyle bölgede sıcaklık daha da artacak, hava koridorları kapanacak, hava kirliliği meydana gelecek ve bu nedenle bölge insanının sağlığı zarar görecektir.
5- Yumuşak zemine yapılacak olan viyadükler beklenilen İstanbul depreminde büyük risk oluşturacaktır. Kent planlama ilkelerine ve bilime aykırı olan viyadük altında böyle bir projeyi hayata geçirmek, kamu kaynaklarının yağmalanmasından başka bir amaca hizmet etmeyecektir.
6- Arkeolojik sit alanı olan bölgenin arkeolojik mirası tahrip edilecektir.
7- Oluşturulan ticari alan nedeniyle, en büyük zararı Kadıköy’ün tarihi çarşı ve çevre esnafı görecek, bir kısım esnafımız işletmesini kapatmak zorunda kalacaktır.
8- Söğütlüçeşme İstasyonu Gar yapısına kavuşturulacak, Haydarpaşa Garı tamamen işlevsiz hale getirilerek arazisiyle birlikte ranta kurban edilecektir.
Bu proje ihtiyaç değildir. Yokluk ve yoksullukla boğuşan halkımızın sırtına binen bir yüktür. Bizler, Kadıköy'ün kalbine bir hançer gibi saplanacak, Kadıköy esnafımızın idam fermanı olacak, Kadıköylüleri ve İstanbulluları mağdur edecek, tek amacı rant olan bu projenin hemen durdurulmasını istiyoruz!
Bizler, Söğütlüçeşme’de ne viyadük, ne ticaret alanı, ne AVM; hiçbir yapılaşma istemiyoruz! Esas ihtiyacımız olan yeşil ve kamusal alanları talep ediyoruz.