Süleyman Soylu kabul etti: Emniyet Nadira Kadirova'ya ilişkin yanlış bilgi verdi

Süleyman Soylu kabul etti: Emniyet Nadira Kadirova'ya ilişkin yanlış bilgi verdi

Süleyman Soylu, Nadira Kadirova'ya ilişkin verilen soru önergesine emniyetin yanlış bilgi verdiğini kabul etti.

AKP’li Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova’ya ilişkin CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emniyetin yanıtladığı soru önergesinde yanlış bilgi verdiğini kabul etti.

Sezgin Tanrıkulu’nun, Kadirova’ya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle 7 Ekim 2019’da verdiği önergesine, 15 Haziran’da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta, “Soru önergesinde bahsi geçen olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tahkikat devam etmektedir” denilmişti. Oysa Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin 2 Mart’ta savcılık takipsizlik kararı vermişti.

SOYLU, FUAT OKTAY'IN YANLIŞ BİLGİLENDİRME YAPTIĞINI SÖYLEDİ

Tanrıkulu’nun verdiği önergeyi yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından verilen bir önceki yanıtta yanlış bilgilendirme yapıldığını kabul etti.

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar'ın haberine göre Soylu, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 3 Mart 2020 tarihinde ‘kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildiği ve kararın Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nce kesinleştiği ve bu durumda sehven yanlış bilgi verildiği anlaşılmıştır. Bu hataya neden olan ilgililer hakkında gerekli tahkikat tarafımdan başlatılmış olup sorumlular hakkında gereği en kısa sürede yapılacaktır” ifadelerine yer verdi.

TANRIKULU'NDAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA 770 SORU ÖNERGESİ

Soylu imzasıyla verilen yanıtta, Meclis’in bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan yazılı soru önergesinin “anayasal bir hak” olarak düzenlendiği kaydedildi.

Tanrıkulu’nun İçişleri Bakanlığı’na 770 adet soru önergesi verdiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Toplamda ise 3 bin 80 adet soru önergesinin tarafıma tevcih edildiği ve bin 746’sına cevap verildiği, soru önergelerinin cevaplanması için gerekli çalışmaların azami gayretle yürütülmekte olduğu hususlarını bilgilerinize arz ederim.”

Ne oldu?

Özbekistanlı 23 yaşındaki ev emekçisi Nadira Kadirova, AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın hasta eşine bakıcılık yapıyordu.

Kadirova, 23 Eylül 2019’da Ünal’ın Ankara’daki evinde ölü bulundu.

Ünal’ın silahıyla intihar ettiği iddia edilen Kadirova’nın ölümü şüpheli olarak görüldü, kadınlar sosyal medyada “Nadira’ya ne oldu?” diye sordu. CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden vekiller de konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Kasım 2019’da Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen raporda, Kadirova’nın, elinde swap izi (ateşli silah artığı, eldе kan vе barut sıçramaları) bulunamadığı açıklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Mart 2020’de Kadirova’nın ölümüne “intihar” dedi ve takipsizlik kararı verdi.

Kadirova’nın avukatları karara itiraz etti ancak reddedildi.

Bunun üzerine takipsizlik kararı Anayasa Mahkamesi’ne (AYM) taşındı.

AKP’li Ünal’ın 24 Temmuz’da Ayasofya’da yaptığı paylaşımın ardından, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı Nadira Kadirova’yı hatırlatan paylaşımlar yapmıştı.

DAHA FAZLA