Taraftarlar 'sporda şiddet' yasasına ne diyor?
TBMM Genel Kurulu, yarın "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni gündemin görüşecek. Peki taraftarlar bu teklife ne diyor?
Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, yarın "Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni gündemine alacak.
Söz konusu teklife göre, müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında taraftarların sürekli veya geçici olarak gruplar halinde toplandıkları yerler, müsabakanın yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergahları, takım veya taraftarların toplu olarak seyahat ettikleri araçlar ya da takımların kamp yaptığı yerler, "spor alanı" tanımı içerisine alınacak.
Bu yasanın seçimden sonra acele ile gündeme getirildiğine dikkat çeken taraftarlar, sosyal medya üzerinden yasaya karşı olduklarını ifade etti.
'İKTİDARA KARŞI YAPILACAK BİR PROTESTONUN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'
İleri Haber'e konuşan Sol Açık grubundan bir taraftar, "Yeni yasayı takip etmişsinizdir. Stadyumlara girişi engellemek üzerine kurulu bir yasa tasarısı. Sadece stadyum değil, Kadıköy'de oturup bira içerken hükümeti eleştiren bir slogan atmanız 6222'den ceza alma sebebi haline geldi. Sadece futbol da değil. Bizim taraftarın örneğin özellikle basketbol ve voleybolda da, sloganları vardı. İzmir Marşı bile siyasi slogan şeklinde sayıldı. Biz, bütün taraftarların karşı çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftar grupları içeride mücadele etmek gerektiğini düşünüyordu ama öyle görünüyor ki pek mümkün değil. Ekonomik krizin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte, iktidara karşı yapılacak bir protestonun önüne geçilmesi için yapıldığını düşünüyoruz. Mevcut yasa 6222 de bu şekildeydi. Ancak bu yasa sadece taraftara uygulandı. Küfür eden teknik direktörler, yardımcıları, başkanlara uygulanmadı. Ancak pankart açtığı, meşale yaktığı için ceza alan binlerce taraftar var. Kontrolü kaybetmiş bir iktidar söz konusu. Protestoların artacağının farkındalar. İnsanlar 'değiştirebiliriz' fikrini kafalarına koydu. Bunun için mücadele edecekler, iktidar da bunu farkında" şeklinde konuştu.
'TRİBÜN TERÖRÜ DİYE BİR ŞEYDEN BAHSEDEMEYİZ'
Tekyumruk grubundan bir taraftar ise, "Mevcut yasaya bir eleştirimiz, karşı çıkışımız vardı. Böyle bir yasanın gereği olmadığını düşünüyorduk. Tribünlerdeki şiddetin, toplumdaki şiddetten farkı olmadığını düşünüyorduk. Yani onun önüne geçmeden tribündeki şiddetin önüne geçemezsiniz. Tribün terörü gibi bir şeyden bahsedemeyiz yani. Tamamen taraftarların, seyirciye ve tüketiciye dönüştürülmeye çalışılmasının bir hamlesi olarak bir hamle. Elektronik kartın, diğer sporlara uygulanacığının en bariz göstergesidir" şeklinde konuştu.
'TAMAMEN SİYASİ BİR MEVZU'
Beleştepe grubundan bir taraftar ise, "Sonuçta, bu yasaya dair bir imzacıyız, bu hafta içerisinde bir imza metni yayınlayacağız taraftar grupları olarak. Bu yasaya tamamiyle karşıyız. Getireceği bir yarar yok. Aksine hem para cezası hem hapis cezası getirecek. Tribüne zarar veriyor. Tribün anlamında hiçbir şey kalmadı. Birçok grup dağıldı. Şimdiki hedef daha büyük, cinayet diyebiliriz. Benim görüşüme göre, tamamen siyasi bir mevzu yani siyasi anlamda muhalif gruplara karşı bir hamle olduğunu düşünüyorum. Ben 6 senedir tribünden uzağım, beni sevdamdan uzak tutan herşeye karşıyım" ifadelerine yer verdi.
'ÜLKE FUTBOLU EN SAKİN DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR'
Taraftar Hakları Derneği Avukatı Dinçer Tomruk ise şu şekilde konuştu:
"Her yasada olduğu gibi bu yasanın da bir yazılı gerekçesi var. O gerekçeler doyurucu gerekçelere sahip olur. Bu yasanın gerekçesinde ise bunu göremiyoruz. Mevcut yasanın yetersiz kaldığından bahsediyor. Örneğin Passolig uygulamasında başkasının kimliğiyle girilebildiğine dair bilgiler var. Ülkede böyle bir gündem yok. Ülke futbolu en sakin dönemlerinden birini yaşıyor.
'SEÇİMDEN SONRA GELMESİNİ GEREKTİRECEK BİR GÜNDEM YOK'
Seçimden sonra böyle bir yasanın gelmesinin komisyona gelmesini gerektirecek bir gündem de yok. Bu açıdan çok şaşırtıcı. Yasanın içeriğinde çok ciddi sorunlar var. Böyle bir gereksinimden bahsederken, yasanın içeriğinde hak ihlalleri var. Bir kere bu düzenleme bir şey itiraf ediyor: Elektronik bilet hiçbir şeye yaramıyor. Biz stada girişin güvenliğini sağlayamıyoruz, bunun için parmak izi, retina taraması gibi uygulamalar getireceğiz. Bir futbol maçına girmek için parmak izi vermek, çok makul bir şey gibi gelmiyor kulağa.
'BUNLAR ÇOK HASSAS VERİLER'
4 milyon kişi Passolig aldı. Bu insanların parmak izleri, retinaları nerede saklanacak? Bunlar çok hassas veriler. Korumalarının belli standlara bağlı olduğu veriler. Bu yönden, soru işareti. Bu uygulama nasıl olacak, bu sezone yetişecek mi? Bunun yanı sıra, 6222 sayılı yasada yer alan suçları cımbızla çekip, ciddi cezalar getiriyor. Yeni düzenlemede hükmün geri bırakılması olmayacak örneğin. Bu yönden de bir ihtiyaç yoktu. Seyirden yasaklanmaya uğrayan herkes bir ceza çekiyor zaten. Bunun yanında, cezaların arttırılması gereksiz bir tedbir. Bir de birçok yasa beklerken, Meclis'in bu konuda alelacele bir yasa çıkarması bize 'düğmeye basılmış' hissiyatı veriyor. Artı, bu işin öznesi taraftarlara, sivil toplum kuruluşlarına görüş sorulmadı.
'SONUÇ ALINAMAYACAK'
Komisyondan aldığımız bilgiye göre, yalnızca emniyetten ve kulüpler birliğinden görüş alınmış. Kulüpler birliği zaten tartışmalı bir yapı, kimse ne işe yaradığını bilmiyor. Emniyetin olaya nasıl baktığı zaten aşikar. Tamamen cezalandırma mantığıyla yapılmış bir düzenleme. Bu düzenleme çok temel bir bakış açısına sahip. 6222 sayılı yasa, sporda şiddet adı altında konuyu sadece taraftar sorunu olarak görüyordu. Bu tasarı da düşünmüyor. Tamamen taraftarlara yönelik, cezai tedbirlerle çözülebileceğini düşünen bir yasa. Taraftarların hakkı ihlal edilecek, spor alanlarına erişim sınırlanacak. Sonuç alınamayacak. İnsanları spordan soğutuyorlar. Passolig düzenlemesi, bildiğiniz üzere üst 2 ligte uygulanan bir düzenlemeydi. Yeni tasarı bu konuda, federasyonlara yetki veriyor.
'İLGİ DAHA DA DÜŞECEK'
Alt futbol ligleri, basketbol, voleybol gibi alanlarda da uygulanacak. Passolig, bir bankaya endekslenmiş ve külfetli bir uygulama. Alt liglerin zaten ilginin az olduğu bir alanda, ilgiyi daha da düşürecek. Siz voleybolda bu tarz bir uygulamayı zorunlu tutacak bir olay duydunuz mu? Bu ligler de böyle bir finansal projeye kurban edilecek. Yaratacağı hak ihlallerden dolayı üzgünüz."