Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu'nun kampanyasına 92 kuruluştan destek

Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu'nun kampanyasına 92 kuruluştan destek

Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu, gelir adaletsizliği ve işsizliğe karşı temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi için basın açıklaması yaptı. Platformun kampanyasına, aralarında HDP ve TİP'in de bulunduğu 92 kuruluş imzacı oldu.

Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu, gelir adaletsizliği ve işsizliğe karşı temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesi için basın açıklaması yaptı. Basın toplantısında, temel gelir güvencesi talebini yaygınlaştırmak için bütün emek ve demokrasi güçleri ortaklaşmaya çağrıldı.

Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre, basın toplantısında Türkiye'deki gelir dağılımı ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yarattığı ekonomik sorunlar dile getirildi. Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu'nun düzenlediği kampanyaya, Türkiye İşçi Partisi (TİP); Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) de aralarında bulunduğu 92 kuruluş imzacı oldu.

'İKTİDAR BİR YIKIM YAŞATTI'

Basın toplantısında konuşanlardan HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin de kampanyada imzacı olduğunu belirtti. Paylan, “Uzun süredir temel yurttaşlık geliri üzerine çalışıyoruz. Bunun pratiklerini de Meclis'te ortaya koyuyoruz. Sürekli olarak -özellikle pandemi döneminde- bütçe tercihleri değişsin, aç, açıkta bırakılan bütün vatandaşlarımız güvence altına alınsın diye önergeler verdik. Temel yurttaşlık gelirini programımızın bir parçası olarak görüyoruz. Kamucu bir anlayışı savunuyoruz. Bu iktidar bir yıkım yaşatmış durumda. Kamu kaynaklarını peşkeş çekmiş ve tüketmiş durumda. Bu iktidar artık gidecek Türkiye'de yeni bir anlayış hâkim olacak. Bu anlayış hayata soldan bakan bir anlayış, paylaşımcı bir anlayış, vatandaşlarını ekonomik olarak güvence altına alan bir anlayışa inanıyoruz ve böyle olacağını düşünüyoruz. Bununda siyasetini en etkin şekilde yapacağız" diye konuştu.

'PANDEMİ VAR OLAN BOZUKLUĞU GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI'

Toplantıda söz alan bir diğer isim olan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise, 'Türkiye'nin buhrana salgından önce yakalandığına' dikkat çekerek, “Covid salgını başladığından beri derinleşen bir buhranın içerisindeyiz. Ama şunun altını çizmemiz gerekiyor, Türkiye bu buhrana koronavirüsten önce yakalanmıştı zaten. Pandemi var olan bozukluğun gün yüzüne çıkmasına ve düzenden kaynaklı buhranın derinleşmesine yol açtı. Hayatın her alanında şu acı gerçekle karşı karşıyayız: Türkiye'de artık milyonlar temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Bunların ortaya çıkardığı ağır sosyal yıkımlarla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan yazar Ayşegül Devecioğlu ise, salgının milyonlarca insanı aç ve işsiz bıraktığı koşullarda temel gelir güvencesinin acilen hayata geçirilmesini talep ettiğini söyledi. Devecioğlu, "Salgının ve ekonomik krizin bütün ağırlığı kadınların, emekçilerin, yoksulların sırtına yüklendi. Hayatta kalmak için çalışmanın zorunlu tutulduğu bir toplumda milyonlarca kişi yaşamını sürdürebilmek için gerekli işten yoksun. Salgının birçok insanı işsiz bıraktığı, işsizliğin dünya ölçeğinde kalıcılaştığı, yeni istihdam yaratma olanaklarının dünyanın kaynaklarının tükenmesiyle neredeyse olanaksızlaştığı günümüzde insanlara hayatlarını sürdürecek bir ekonomik güvence sağlanması şarttır. Gelir adaletsizliği korkunç boyutlara ulaştı. Yoksullukla birlikte milyoner- milyarder sayısı artıyor. Yoksulluk, yalnızca bireyin barınma, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişememesi, yeterli gıdadan yoksun bırakılması değil aynı zamanda toplumdan dışlanması demek. Hak değil sadaka olarak verilen sosyal yardımlar, yoksulluğu önlemiyor, kalıcılaştırıyor. Oysa onurumuzla, insanca yaşamaya hepimizin hakkı var" dedi.

Her gün onlarca insanın salgın nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Devecioğlu, 'tam kapanmanın' gerektiğine dikkat çekerek, “İnsanların en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği bu koşullarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde de uygulanan temel gelir güvencesi, ülkemizde de kademeli olarak minimum refah düzeyinin altında yaşayanlardan başlayarak bütün topluma yaygınlaştırılacak şekilde acilen hayata geçirilmelidir. Özellikle salgın koşullarında insanların beslenme, barınma, ısınma gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak devletin görevidir. Eğer zenginleri daha zenginleştirmek değil, toplumsal zenginliği adil olarak bölüşmek, açlığı ve yoksulluğu önlemek hedeflenirse, ülkemizin temel gelir güvencesi için kullanacağı kaynak vardır. Bütün mesele kaynakların nasıl kullanılacağına karar vermektir. Özellikle son yirmi yılda palazlanan rantiye ve büyük sermaye sahiplerine servet vergisi konulması da bugün toplumun gündemine girmiştir” dedi.

Temel Gelir Güvencesi Yaşatır Platformu kampanyasına imza atan kuruluşlar ise şöyle:

2017 Bodrum Yurttaş İnsiyatifi, 78’liler Girişimi, Akdeniz Çukurova Eğlence, Yerleri Derneği (AÇEYDER); Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Anti Kapitalist Müslümanlar, Askeri Darbelerin, Asker Muhalifleri Derneği (Adam-Der); Atakent Halk Meclisi, Avcılar Dayanışma Ağı, Avcılar Kafe Bar işletmecileri Derneği, Avcılar Kültür Sanat Derneği, Bağımsız Metal İşçileri, Sendikası (BAMİS); Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS); Bakırköy Dayanışma Ağı, Bakırköy Kent Savunması, Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER); Birleşik Devrimci Parti, Demokrasi için Birlik (DİB); Demokrat Gümüşhaneliler Platformu (GÜDAP); Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi, Derin Yoksulluk Ağı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK); Devrimci Yapı İş, DİSK Devrimci Turizm İşçileri Sendikası, (DEV-TURİZM-İŞ) Marmara Şubesi, Divriği Kültür Derneği, Doğu Güney Doğu Dernekleri Platformu, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP); Ege Kent Konseyleri Birliği, Ekoloji Birliği, Emekliler Dayanışma Sendikası, Gelecek İçin Biz, Güvence Hareketi, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP); İVME Hareketi, İzmir Müzisyenler Derneği, Kadıköy Dayanışma Ağı, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kafe Bar Çalışanları Dayanışması, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK); Kazdağları Ekoloji Platformu, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği, Komşu Kapısı Derneği, Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası, Nurtepe-Güzeltepe Dayanışma Ağı, Peri Suyu Koruma Platformu (KAR_DEF); Sosyal Haklar Derneği, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP); Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ( SYKP); Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP); Turizm,, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS); Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası (OTİS); Türk, Tabipleri Birliği (TTB); Türkiye Esnaf Platformu, Türkiye İşçi Partisi (TİP); Türkiye Tekel Bayileri, Platformu (TTBP); Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİV-DER); VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ – TÜRKİYE, VATANDAŞLIK TEMEL GELİRİ Araştırma Geliştirme Kültür ve Yayma Derneği, Yeşil Sol Parti, Yurttaş Girişimi