TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün: Farklı amblemler ittifakın oy potansiyelini genişletir

TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün: Farklı amblemler ittifakın oy potansiyelini genişletir

Ergün, "ortak liste"ye ilişkin değerlendirmede bulundu.

TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, ittifakta devam eden görüşmelere ilişkin "Farklı amblemler ittifakın oy potansiyelini genişletir" dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı yakaşan seçimler öncesi görüşmelerine devam ederken; ittifakta yer alan Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, parlamento seçimlerinme ilişkin ittifak ile paylaştıkları önerilerini anlattı.

Diken'den Bilal Çelik'e konuşan Ergün, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılma riski ile karşı karşıya olduğunu hatırlattı ve hangi kanun ile seçime gidileceğinin henüz net olmadığını vurguladı.

'ORTAK LİSTE' DEĞERLENDİRMESİ

HDP'nin "ortak liste" önerisini değerlendiren Ergün, "Yeni seçim kanunu geçerli olacaksa, kimi yerlerde partilerin ortak listeler oluşturmasının avantajlı bir sonuç oluşturduğunu biz de tespit ediyoruz. Kimi illerde mümkün olduğunca ortak bir çalışma yapmak, farklı partilerin seçmen tabanlarını ortak listede buluşturmaya çalışmak avantaj sağlayabilir. Öte yandan bu ortak listelerin aynı partiden mi, farklı partilerden mi gösterileceğini o ildeki politik-sosyolojik duruma göre müzakere etmek gerekiyor. Dediğimiz gibi bizim açımızdan TBMM’ye kaç TİP’linin gireceğinden ziyade Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilkelerini benimseyen, mücadeleci, iktidara kafa tutan en fazla sayıda yurttaşımızın vekil olması büyük önem taşıyor" dedi.

'FARKLI AMBLEMLER, İTTİFAKIN OY POTANSİYELİNİ GENİŞLETİR'

Partilerin bazı kentlerde kendi amblemleri ile seçimde yer almasının, ittifakın oy potansiyelini de genişleyeceğini kaydeden Ergün, partisinin yaklaşımını şöyle ifade etti:

"Örneğin birçok kentte, HDP’nin seslendiği kesimler, TİP’in ve EMEP’in seslendiği kesimler farklılık gösterebiliyor. Biz işte tam bu noktada, herkesin oyunu toparlayabilecek şekilde farklı partilerin amblemlerini ve listelerini de ortaya koyarak seçime girmek gibi bir taktik geliştirebilirsek, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oy potansiyeli de o kadar genişler. Tüm partilerin amblemleriyle seçime girmesi, kimi illerde çok çeşitli kesimlerin ittifakın destekçisi haline gelmesini sağlar. Bunu muazzam bir olanak olarak görüyoruz."

Ergün, "TİP olarak bazı yerlerde seçime girmememiz gerektiğinin de farkındayız" diyerek, "Bazı yerlerde TİP’in seçime girmesi zarar verici olabilir. O zaman hiç tartışmadan zaten gereğini yaparız" ifadelerini kullandı.

'TİP SAYESİNDE HEYECANLANAN BİNLERCE YURTTAŞIMIZ VAR'

TİP Genel Başkan Yardımcısı, "TİP’in diğer ittifak partilerinden daha çok destek alacağını düşünündüğünüz iller hangileri?" şeklindeki soruya da şöyle yanıt verdi:

"Kimi kesimler için örneğin pusulada HDP’nin varlığı sandığa gitmek konusunda motive edici olabilecekken, kimi kesimler için de TİP veya EMEP’in varlığı bu motivasyonu daha fazla sağlar. Ben örneğin kendi memleketim Sinop için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. HDP sayesinde sandığa gidecek binlerce yurttaşımız olduğu gibi ne mutlu ki bugün TİP sayesinde heyecanlanan da yine binlerce yurttaşımız var.  Bu nedenle, ‘Biz daha çok alırız, siz daha çok alırsınız’ gibi bir tartışmaya hiç girmeden, bu nesnel durumu gözetecek bir yol haritası belirlemeyi daha doğru buluyoruz."

'DAYANIŞMAMIZI ARTIRARAK AKP'YE BÜYÜK BİR HEZİMET YAŞATABİLİRİZ'

AKP'nin ittifaklara yönelik yaklaşımını da değerlendiren Ergün, "AKP’nin iki amacı var. Birincisi, karşısındaki partilerin ya da ittifakların hareket kabiliyetlerini azaltmak istiyor. İkinci olarak da karşısındaki ittifakları dağıtmak, iç ahengini bozmak istiyor. AKP bunu zaten hep yapıyor. Karşısındaki partiler birbirlerine girsin, hareket edemez hale gelsin, kendileri aradan sıyrılsınlar… Dertleri bu. Ama tek akıllının onlar olmadığını, bu ‘kurnazlığı’ alt edecek yollar bulabileceğimizi de gösterebiliriz. Bu da bizim sınavımız. AKP’ye istediği imkanı vermeden, uyumumuzu bozmadan ve dayanışmamızı artırarak, AKP’ye büyük bir hezimet yaşatabiliriz" diye konuştu.