TİP Milletvekili Ahmet Şık'tan hekim intiharlarına ilişkin soru önergesi

TİP Milletvekili Ahmet Şık'tan hekim intiharlarına ilişkin soru önergesi

Yaşamına son veren hekimlere ilişkin haberlerin medyada yer alması üzerine Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Şık, ağır çalışma koşullarına dikkat çekti ve hangi önlemlerin alınacağına ilişkin bilgi talep etti.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle hekim intiharlarına ilişkin soru önergesi verdi.

Şık, soru önergesinde, "Mersin Toros Devlet Hastanesi'nde Acil Tıp Uzmanı olarak görev yapan Dr. Fulya Keçeci, Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde Pratisyen Hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara ve Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde Asistan Hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş'in aynı gün içerisinde yaşamlarına son verdiği bilgisi basın üzerinden tarafımıza ulaşmıştır" hatırlatmasında bulundu. 

Hekim intiharlarındaki artışa ve yaşam koşullarına dikkat çeken Şık, "Ulusal ve yerel medyadan takip edebildiğimiz kadarıyla son 10 yılda 40'tan fazla hekim intiharı yaşandığı anlaşılmaktadır. Hekimlerin çalışma koşulları, iş yükü, sistematik baskı, sağlıkta şiddet, tükenmişlik sendromu, gelecek kaygısı gibi etkenlerin bu intiharlarda belirleyici olduğu düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

"3 genç tıp hekimine hayatlarının baharında ve meslek hayatlarının başlarında bu kararı aldıran etkenler her yönüyle incelenmeyi hak etmektedir" vurgusunda bulunan Şık, Bakan Fahrettin Koca'ya sorular yöneltti.

'HANGİ ÖNLEMLER ALINACAK?'

TİP Milletvekili Ahmet Şık'ın soruları şöyle:

1-) 2002 yılından bugüne toplam kaç hekim intihar etmiştir? Yaşa, cinsiyete, çalıştığı kuruma ve branşa göre bu intiharların oranı nedir?

2-) Hekim intiharlarının nedenlerine yönelik bakanlığınızca herhangi bir araştırma yapılacak mıdır? Bu konuyla alakalı halihazırda bir araştırma veya çalışmanız varsa kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

3-) Yeni intihar vakalarının yaşanmaması için bakanlığınızca hangi önlemler alınacaktır? Hekimlerin psikososyal açıdan desteklenmesi için ne gibi adımlar atılacaktır?

4-) Hekim intiharlarında başlıca etken olduğu düşünülen çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?

DAHA FAZLA