TİP ve EMEP'ten ETF işçileriyle dayanışma

TİP ve EMEP'ten ETF işçileriyle dayanışma

TİP ve EMEP Kocaeli İl Örgütleri, ETF işçileri için basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), gasbedilen haklarını almak için günlerdir fabrika önünde direnişte olan ETF Tekstil işçileriyle dayanışmak üzere Mavi Jeans mağazalarının önünde basın açıklamaları ve protesto eylemleri düzenledi.

ETF Tekstil'in kapatılması kararının ardından haklarını alamayan işçilerin başlattığı direnişte 2,5 aylık süre geride kalırken; işçiler, fabrikadan makinelerini çıkaran patrona karşı da eylem yapmış ve ayrı ayrı günlerde polis saldırısına maruz kalmıştı. İşçiler, birkaç gün önceki eylemleri sırasında da gözaltına alınmıştı.

İşçilerin hak gaspına karşı bir araya gelen TİP ve EMEP, İstanbul’un birçok ilçesinde, Kocaeli’de ve Aydın’da Mavi Jeans mağazaları önünde eylem düzenledi.

İŞÇİLERİN HAKKINI GASP EDEN PATRONUN ZULMÜ BİTMEDİ!

İşçilerin aylardır patronlardan gördükleri zulme karşı ortaak basın açıklamasını okuyan TİP Kocaeli İl Örgütü Sözcüsü İsmail Göksu, şu sözlere yer verdi:

“İstanbul Tuzla’da bulunan ETF Tekstil Şirketi, üçüncü dönem toplu iş sözleşmesinin yürürlükte olduğu 30 Haziran’da ekonomik krizi gerekçe göstererek faaliyetlerini bütünüyle sonlandırma kararı aldığını duyurdu. Şirket haziran ayında 25 işçinin iş sözleşmesini sona erdirerek, işçilere alacaklarının yaklaşık yüzde 40’ına tekabül eden bir tutar ödemeyi teklif etti. Bu teklif iş yerinde toplu sözleşmeye taraf örgütlü sendika DERİTEKS ve işçiler tarafından reddedildi.

Sendikanın yaptığı açıklamada, işçilerin 2021 yılından 75 günlük ikramiye, 2022 yılından 30 günlük ikramiye, çalıştıkları son ay olan 2022 Temmuz ayının ücreti, kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin alacakları gibi kanunen ve toplu iş sözleşmesinden doğan alacaklarının bulunduğu bildirildi.

Patron ise herhangi bir ödeme planı sunmayarak; iş yerinde mevcut bulunan malları teslim etmek üzere işçilerin çalışmasını şart koştu. Ardından sendika ve işçilerin görüşme çağrılarını yanıtsız bırakarak, 22 Temmuz’da işçilerin başlattığı hak arayışına karşı 31 Temmuz’da tüm işçilerin iş sözleşmelerini sona erdirdi ve fabrikaya girişi engellemek üzere girişleri demir kapı ile çevirdi.”

ETF işçileri gasbedilen hakları için direnirken, patronun kamyonlarla mal kaçırdığını hatırlatan Göksu, “Kamyonların önünde duran ve makinelerin fabrikadan çıkışına izin vermek istemeyen işçiler ve sendika temsilcileriyle beraber onlarca işçi gözaltına alındı. Polisler ise işçilerin direniş çadırını söktü” diye konuştu.

‘İŞÇİLER ÜRETTİ, ÜRETTİKLERİ ÜRÜNLERİ MAĞAZALARINDA SERGİLEYENLER HAK GASPINA SESSİZ KALDI’

ETF Tekstil’in ABD’nin ‘tekstilin nobeli’ ödülünü 6 kez aldığını belirten Göksu, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Türkiye’de işçiler, kendilerini soyan patron Sanem Dikmen’in üretim yaptığı Colombia, Live’s, Mavi, Adidas, Armine, KAFT gibi markaların bazı mağazalarında birçok ilde eylem yaptılar. İşçiler üretti, ürettikleri ürünleri mağazalarında sergileyenler onların bu hak gaspına sessiz kaldı.

Bizler de bugün, emeğinin gasp edilmesine karşı direnen, ürettiğinin hakkını almak isteyen ETF işçileriyle dayanışmak için Mavi Mağazası önünde buluştuk. Burdan bir kez daha gücünü iktidardan alan sermayedarlara, işçilerin hakkını gasp eden ETF patronuna sesleniyoruz ETF işçisi yalnız değildir, siz işçilerin hakkını verene kadar bizler ETF işçileriyle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.

Kocaeli halkına sesleniyoruz, bu mağazalardaki ürünleri yapan işçiler bugün evlerine ekmek götüremeyecek duruma getirildi. Sadece haklarını istedikleri için şiddete uğradı, gözaltına alındı. Aynı şeyi sizin yaşadığınızı düşünün; Evinizi geçindirmek için canınızı dişinize takıp saatlerce fabrikalarda ürün çıkarıyorsunuz, birgün patron işleri bozuldu diye sizi kapının önüne koyuyor ne kıdem ne ihbar tazminatınızı veriyor ne de ürettiğinize karşılık maaşını veriyor, ne yapardınız? Kocaeli işçi ve emekçileri bu duruma hiç yabancı değil.

‘ETF İŞÇİLERİ YALNIZ DEĞİLDİR, BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ!’

Bu kentte yaşayan işçiler bir fabrikanın kapanması ya da icra-iflas durumunda işçilerin nasıl bir mağduriyet yaşadığını çok iyi biliyorlar.  Hepiniz AD Demirel işçilerini, Feniş Alüminyum işçilerini hatırlarsınız. Bu fabrikalarda çalışan işçi arkadaşlarımız da işyerlerinin kapanmasının ardından tıpkı ETF işçileri gibi hak gaspları yaşadılar, mağdur edildiler. Yıllarını verdikleri fabrikalardan ne maaş alacaklarını, ne de tazminat alacaklarını alabildiler. İşçi alacakları için aylarca direnen işçiler sadece patrona değil iktidara da çağrılar yaptılar. İşçilerin sesleri duyulmadı, talepleri yok sayıldı. Çünkü bu ülkede işçi alacaklarının güvencesi yok. Çünkü bu ülkede kapanma, icra ya da iflas durumunda işçi alacakları öncelikli sırada değil. Kimler mi öncelikli sırada bankalar, leasing şirketleri, devlet kurumları. Bu kabul edilemez. Buradan iktidara ve ilgili bakanlıklara da sesleniyoruz. İşçilerin mağduriyetlerine bir son verin. Dün meclisin yeni yasama yılı açıldı. Bir an evvel başta ETF işçileri olmak üzere işçilerin hak kayıpları yaşamaması için yasal bir düzenleme yaparak işçi alacaklarını öncelikli alacaklar haline getirin.

Değerli Kocaeli halkı sizleri de yaşanan hak sömürüsüne karşı ETF işçilerinin sesi olmaya çağırıyoruz. Bugün dayanışma zamanı, ETF işçileri yalnız değildir, birleşe birleşe kazanacağız!”