TİP’li vekiller, 3 ildeki maden projelerini Meclis gündemine taşıdı

TİP’li vekiller, 3 ildeki maden projelerini Meclis gündemine taşıdı

Sera Kadıgil ve Ahmet Şık, maden projelerine ilişkin soru önergeleri verdi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, 3 ildeki maden projelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Kadıgil, İstanbul Çatalca’daki altın madenine ilişkin kapasite artışı planını, Şık ise Kırşehir Mucur ve Nevşehir Hacıbektaş’taki maden arama çalışmalarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

İstanbul’un Çatalca ilçesindeki Manganez ve Kuvars Ocağı’nı 2017 yılında satın alan Akçelik Maden isimli şirket, ocak sahasını genişletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Şirketin Bakanlık’tan onay alması halinde, maden sahasını 669 futbol sahası büyüklüğündeki alana kadar büyüteceği öğrenildi.

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi ve Kırşehir’in Mucur ilçesinde ise Kanadalı şirket Centerra Gold adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, maden arama çalışmaları yürüttüğü yurttaşlar tarafından iddia edildi.

Aynı şirkete ait, Kayseri’nin bazı bölgelerinde faaliyet gösteren altın madenlerinin yarattığı çevre tahribatından haberdar olan yurttaşların, kendi yaşam alanlarının da siyanürlü altın işletmesi tarafından kirletilmesine yönelik kaygı duyduğu öğrenildi.

TİP Sözcüsü Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Şık, 3 ildeki maden faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı.

ÇATALCA: ‘SÖZ KONUSU ÇED ALANI SINIRLARINDAN İGDAŞ DOĞALGAZ BORU HATTININ GEÇTİĞİ BİLİNİYOR’

Sera Kadıgil, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İstanbul’un Çatalca ilçesinde yaşananları şöyle özetledi:

“Bakanlığın 25 hektara kadar olan maden projelerine daha hızlı onay vermesi nedeniyle şirketler, öncelikli olarak 25 hektar ve altıyla onay alıp daha sonrasında ise alanlarını büyüterek daha kolay kapasite artışı talep edebilmektedir.

Bu uygulamanın son örneği ise Akçelik Maden tarafından yıllar önce onayını aldığı Çatalca mevkisindeki Manganez ve Kuvars Kumu Ocağı için yaşanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayını bekleyen şirket, onay alması durumunda sahasını 475 bin 64 hektara büyütecek, 669 futbol sahası büyüklüğündeki alanda faaliyet gösterecek. Söz konusu ÇED alanı sınırlarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İGDAŞ doğalgaz boru hattının geçtiği de bilinmektedir.”

‘YÖRE HALKI, YAŞAM ALANLARININ SİYANÜRLÜ ALTIN İŞLETMESİ TARAFINDAN KİRLETİLMESİ KAYGISINI TAŞIYOR’

Ahmet Şık ise Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi ve Kırşehir’in Mucur ilçesinde yürütülen maden arama çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti:

“Nevşehir ili Hacıbektaş ilçesi ile Kırşehir ili Mucur ilçesi sınırlarında Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından maden arama çalışmaları yürütüldüğü iddiaları bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından dile getirilmektedir. Şirketin faaliyet raporlarında konum verilmeden altın madeni arama çalışmaları yürütüldüğü belirtilmektedir.

Aynı şirketin bölgeye 40-50 km mesafedeki Kayseri ili, Kalaba ve Himmetdede beldeleri arasında bulunan altın madeninin doğaya verdiği zararı gören yöre halkı, kendi yaşam alanlarının da siyanürlü altın işletmesi tarafından kirletilmesi kaygısını taşımaktadırlar.

Altın madeni şirketinin çalışanlarının, Mucur‘a bağlı Dağçiftliği ve Köpekli Köylerinde, söz konusu bölge Seyfe Gölü Koruma Alanı sınırlarında kalmasına rağmen altın madeni arama faaliyetleri kapsamında sondaj ve karot alımı çalışmaları yaptığı iddia edilmektedir.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Mucur ve çevresinde Kanadalı şirket Centerra Gold adına faaliyet yürüttüğü iddia edilmektedir. Nevşehir’in Avanos ilçesindeki Ziyaret Dağı mevkiinde 406 hektarlık alan için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsat alan Kanadalı Canterra Gold A.Ş.’nin Avanos’ta iki farklı bölgede toplamda 8 bin 500 hektarlık alanda maden arama çalışması yaptığı bilinmektedir.”

‘AKÇELİK MADENCİLİK’İN, ÇATALCA’DAKİ MADEN SAHASINI GENİŞLETMESİ TALEBİNDEKİ KAMU YARARI NEDİR?’

TİP Sözcüsü Kadıgil, Bakan Özhaseki’ye şu soruları yöneltti:

  • Akçelik Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş.’nin, Çatalca mevkiinde yer alan maden sahasını genişletmesi talebindeki kamu yararı nedir?
  • Proje bölgesinin orman ve tarım alanı içerisinde kalmasının yanı sıra sahanın içerisinden mevsimsel akış gösteren derelerinin de bulunması öte yandan 2005’te “Yaban Hayatı Koruma Sahası” ilan edilen Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na 700 metre mesafede olmasının yaratacağı tahribat değerlendirilmiş midir? Projenin yaratacağı zararlara ilişkin saha çalışması yapılmış mıdır?
  • ÇED alanı sınırlarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İGDAŞ doğalgaz boru hattının geçmesinin yaratacağı olası tehlikeler hesap edilmiş midir?
  • Bugüne dek Türkiye genelinde kaç şirket 25 hektar ve altında faaliyet göstermek üzere başvurarak onay almıştır? Onay alan şirketlerden kaçı faaliyet alanını genişleterek kapasite artışı talep edip tekrar onay almıştır?

‘KIRŞEHİR VE NEVŞEHİR İLLERİNİN NE KADARLIK BÖLÜMÜ MADEN RUHSAT ALANI İLAN EDİLDİ?’

TİP İstanbul Milletvekili Şık ise Mehmet Özhaseki’den şu soruları yanıtlamasını talep etti:

  • Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kırşehir ve Nevşehir il sınırları içerisinde maden arama faaliyetleri bulunmakta mıdır?
  • Canterra Gold A.Ş.’nin Kırşehir ve Nevşehir il sınırları içerisinde maden arama faaliyetleri bulunmakta mıdır?
  • Yöre halkının iddialarına ilişkin olarak, söz konusu bölgede dolaştığı tespit edilen 06 (Ankara) plakalı araçların hangi sebeple bölgedeki arazilerde dolaştığı bilinmekte midir?
  • Kırşehir ve Nevşehir illerinin ne kadarlık bölümü maden ruhsat alanı ilan edilmiştir?
  • Bölgedeki maden arama çalışmalarına ilişkin bölgede yaşayan yurttaşlar ve Hacıbektaş Belediyesi ile Mucur Belediyesi’ne bilgilendirme yapılmış mıdır?