Tokatköy’de kentsel dönüşüm zulmü sürüyor!

Tokatköy’de kentsel dönüşüm zulmü sürüyor!

Tokatköy Mahallesi sakinlerinin su, elektrik ve doğal gazlarını kesmek üzere, belediye yetkilileri polis ekipleri eşliğinde mahalleye geldi.

Nüket Gelegen

AKP’li Beykoz Belediyesi’ne bağlı yetkililer, “Tokatköy Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında henüz boşaltılmayan 9 evin daha elektrik, doğal gaz ve suyunu kesmek için dün mahalleye geldi. Aralarında solunum ve diyaliz hastası yurttaşların da bulunduğu 9 ev için belediye yetkilileriyle mücadele eden Tokatköylüler, “direnmeye kararlı olduklarını” ifade etti.

İstanbul Beykoz’daki “Tokatköy Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında boşaltılması planlanan 238 yapının yıkılmasının ardından, projenin AKP’li Beykoz Belediyesi’nden Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’ye bırakılması planlanıyor.

BELEDİYE, TOKATKÖY HALKINI MAĞDUR ETMEYE DEVAM EDİYOR

Proje kapsamında evlerini boşaltmayanların elektrik, doğal gaz ve suyunun 20 Haziran’dan sonra kesileceğinin duyurulmasından sonra AKP’li Beykoz Belediyesi Tokatköy halkını mağdur etmeye devam etti.

ELEKTRİK, SU VE DOĞALGAZ BAĞLANTILARI KESİLİYOR

Daha önce 22 Haziran’da çevik kuvvet ekipleri eşliğinde mahalleye gelen ve bir grup yurttaşın elektrik, su ve doğal gazını kesen belediye yetkilileri, 9 evin daha ait elektrik, su ve gaz bağlantısını kesmek için dün tekrar mahalleye geldi.

SOLUNUM CİHAZI BULUNAN EVİN ELEKTRİĞİ KESİLMEK İSTENDİ

Mahalle sakinlerinden Ahmet Kambur, belediye yetkilileri ve polis ile mahalleli arasında dün yaşananları İleri’ye anlattı. Kambur, elektrik, su ve doğal gazı kesilmek istenen 9 evden birinde 14 yaşında solunum cihazına bağlı bir çocuğun yaşadığını belirterek “Mahalle sakinleri olarak yetkililere ve polise direndik, ‘Bu ev bizim için özel, dokunamazsınız’ dedik ve geri attırdık” dedi.

‘BİR MAHALLELİ GÖZALTINA ALINDI’

Kambur, diyaliz hastası yaşlı bir yurttaşın yaşadığı bir başka evde ise aynı durumun geçerli olmadığını söyledi. Ahmet Kambur, “Ev sahibi imza attığı için yaşlı ve hasta bir komşumuzun elektrik, su ve doğal gazını kestiler. Mahalle sakinleri olarak engel olmak istediğimiz sırada polis saldırısı gerçekleşti. Polislerden biri bir kadının başörtüsünün açılmasına sebep olduğu için duruma tepki gösteren bir başka mahalleli gözaltına alındı” ifadelerini kullandı.

‘POLİS PROVOKASYON YAPIYOR’

Mahalle sakinlerinin süreç boyunca devam ettirdikleri haklı mücadelenin ve soğukkanlı duruşun belediye ve polisler tarafından lekelenmeye çalışıldığını söyleyen Kambur, “Polis, mahalleliyi ‘haksız’ durumda göstermek için açıkça provokasyon yaptı” şeklinde konuştu.

‘MAHKEME, PROJENİN KAMU YARARINA OLMADIĞINI TESPİT ETTİ’

Ahmet Kambur, daha önce hasta ve kısmi engelli olması sebebiyle yürüyemeyen yaşlı bir mahallelinin çocuklarının, babaları adına vasi olma talebiyle mahkemeye başvurduğunu, ancak mahkemenin reddettiğini ifade etti. Kambur, “Vasi olan kişilerin böyle bir karara imza atabilmesi için, imzanın adına işlem yapılan kişinin yararına olması gerekiyor. Mahkeme, böyle bir imzanın mahalle sakini komşumuzun yararına olmayacağını gerekçe göstererek imzaya izin vermedi. Yani söz konusu projenin kamu yararına olmadığı mahkeme kararıyla tespit edilmiş durumda” dedi.

RANTSAL DÖNÜŞÜM TÜRKİYE PLATFORMU

Kambur, Tokatköy’de söz konusu projenin gerçekleştirilmesinin tüm Beykoz’u aynı tehlikeye sürükleyeceğini de ifade etti. “Hem kendimiz, hem Beykoz halkı, hem de yerinden ve evinden edilmek istenen tüm yoksullar için direniyoruz. Bu yüzden İstanbul genelinde benzer mücadeleleri veren insanlarla mücadelemizi birleştirdik. Tozkoparan ve Fetihtepe’de direnenlerle birlikte ‘Rantsal Dönüşüm Türkiye Platformunu’ kurduk. Bizleri evimizden, mahallemizden sürmek isteyenlere karşı el ele mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA